VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Mi az igazság a vízkővel kapcsolatban?

2016. Augusztus 23.

Mi az igazság a vízkővel kapcsolatban?

A reklámokban újra és újra találkozunk a vízkő kérdésével. Az derül ki ezekből a rövid „szösszenetekből”, hogy igen veszélyes dologgal állunk szemben, ami könnyedén tönkreteheti a berendezési tárgyainkat. De mi az igazság? Valóban káros? Ha igen, akkor mégis mennyire okoz komoly gondot? És egyáltalán hogyan védekezhetünk ellene?

Amit a vízkőről tudni kell

A vízből kiváló anyagok, legfőképp az ásványi sók, lerakódnak a folyadékot szállító felületen – és ezt nevezzük vízkövesedésnek. Amennyiben nem alkalmazunk speciális szűrőberendezést, ezzel a folyamattal mindenképpen számolnunk kell. Maga a vízkő nagy mértékben károsítja az eszközök felületét, ráadásul fokozatosan teszi egyre rosszabbá azok hatásfokát is, hiszen szűkíti az áramlási keresztmetszetet és mechanikai ellenállást idéz elő.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

A vízkő hatására a vízmelegítő készülékek és a fűtőtestek hatásfoka sokat romlik, eredeti funkciójukat egyre kevésbé tudják ellátni. Továbbá a berendezések élettartalma is csökken, miközben azonban az energiaköltségek folyamatosan nőnek. Egyetlen milliméternyi vízkő akár már 10%-os veszteséget is okozhat!

És ez még csak a jéghegy csúcsa

A vízkő az emberi hajnak és a ruháknak, továbbá a csöveknek, a szivattyúknak, valamint az öntözőrendszereknek is rengeteget árt. Ez a káros „anyag” sokszor észrevétlenül telepszik meg a rendszerben, egy villanybojlerben néhány figyelmetlen év után akár vödörnyi vízkövet is találhatunk.

Mit tehetünk a kialakulása ellen?

A víz keménysége egyenes arányban van a vízkövesedéssel, hiszen a folyadékok ezen tulajdonsága lényegében az ásványi anyagok mennyiségét jelzi. A víz a talajjal érintkezve ásványi sókat old ki, többek között kalcium-karbonátot, kalcium-szulfátot, magnézium-szulfátot – és ezek mennyisége határozza meg a folyadék keménységét. A közepesen kemény víz a legmegfelelőbb az emberi fogyasztásra, ez azonban már igen veszélyes a különböző berendezési tárgyakat tekintve.

Tehát az nem megoldás, ha a víz keménységét „közepes” kontroll alatt tartjuk

Akkor mit tehetünk?

Aggodalomra semmi ok, vegyi úton, a megfelelő berendezésekkel kiegészítve könnyedén orvosolhatjuk a vízkő gondokat.

A vízkőtlenítő szivattyúk működése közben az oda-vissza irányú vegyszermozgással habosodás érhető el a rendszerben, amelynek következtében szén-dioxid keletkezik. Ez a nyomás, illetve az oldószerek hatása a vízkő leválását eredményezi, ami pedig a rendszer átöblítésével könnyedén eltüntethető.

Ehhez foszforsavoldatot, esetleg ecet- és citromsavat használhatunk, de akár egyéb, felületaktív anyagokkal és inhibitorokkal is dolgozhatunk. Ezek az anyagok – szemben a korábban alkalmazott sósavval – nem károsítják az eszközöket.

De akadnak más módszerek is

A vízkő kialakulását trisóval vagy nátrium-hexa-metafoszfáttal – azaz ismertebb nevén kalgonnal is hátráltathatjuk.

Alkalmazhatunk továbbá ioncserét is. Ebben az esetben egy elektromos panel felszerelésével biztosíthatjuk, hogy a rendszer folyamatosan nátriumionokat jutasson a vízbe, így az ásványi egyensúlyt felborítva gondoskodhatunk a vízkő kialakulásának megakadályozásáról. Ez a víz azonban kevésbé alkalmas emberi fogyasztásra, éppen ezért érdemesebb csak azokon a körökön alkalmazni, amelyekre a gépek vannak rákötve.

Egy modernnek számító lehetőség a mágneses vízkezelés, amelynek során egy nagy erősségű mágneses tér hatására a keménységet okozó anyagok eltávoznak a folyadékból. Ennek eredményeként lágy lesz víz, ugyanakkor megmaradnak benne az értékes anyagok.

A vízkő nemcsak a különböző berendezésekre, hanem az emberi szervezetre is ártalmas. Ma már azonban remek módszerek kínálkoznak a megakadályozására, amelyek között könnyen rátalálhatunk az ideális lehetőségre.

Kérdése van a vízkőtlenítő rendszerekkel kapcsolatban? Egy vízlágyító felszerelésén gondolkozik? Keressen bennünket bizalommal, munkatársunk készségesen válaszol a felmerülő kérdéseire. Megosztás másokkal: