VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mi az igazság a vízkővel kapcsolatban?

Nyitólap   »   Blog   »   Mi az igazság a vízkővel kapcsolatban?
2016. Augusztus 23.

Mi az igazság a vízkővel kapcsolatban?

A reklámokban újra és újra találkozunk a vízkő kérdésével. Az derül ki ezekből a rövid „szösszenetekből”, hogy igen veszélyes dologgal állunk szemben, ami könnyedén tönkreteheti a berendezési tárgyainkat. De mi az igazság? Valóban káros? Ha igen, akkor mégis mennyire okoz komoly gondot? És egyáltalán hogyan védekezhetünk ellene?

Amit a vízkőről tudni kell

A vízből kiváló anyagok, legfőképp az ásványi sók, lerakódnak a folyadékot szállító felületen – és ezt nevezzük vízkövesedésnek. Amennyiben nem alkalmazunk speciális szűrőberendezést, ezzel a folyamattal mindenképpen számolnunk kell. Maga a vízkő nagy mértékben károsítja az eszközök felületét, ráadásul fokozatosan teszi egyre rosszabbá azok hatásfokát is, hiszen szűkíti az áramlási keresztmetszetet és mechanikai ellenállást idéz elő.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

A vízkő hatására a vízmelegítő készülékek és a fűtőtestek hatásfoka sokat romlik, eredeti funkciójukat egyre kevésbé tudják ellátni. Továbbá a berendezések élettartalma is csökken, miközben azonban az energiaköltségek folyamatosan nőnek. Egyetlen milliméternyi vízkő akár már 10%-os veszteséget is okozhat!

És ez még csak a jéghegy csúcsa

A vízkő az emberi hajnak és a ruháknak, továbbá a csöveknek, a szivattyúknak, valamint az öntözőrendszereknek is rengeteget árt. Ez a káros „anyag” sokszor észrevétlenül telepszik meg a rendszerben, egy villanybojlerben néhány figyelmetlen év után akár vödörnyi vízkövet is találhatunk.

Mit tehetünk a kialakulása ellen?

A víz keménysége egyenes arányban van a vízkövesedéssel, hiszen a folyadékok ezen tulajdonsága lényegében az ásványi anyagok mennyiségét jelzi. A víz a talajjal érintkezve ásványi sókat old ki, többek között kalcium-karbonátot, kalcium-szulfátot, magnézium-szulfátot – és ezek mennyisége határozza meg a folyadék keménységét. A közepesen kemény víz a legmegfelelőbb az emberi fogyasztásra, ez azonban már igen veszélyes a különböző berendezési tárgyakat tekintve.

Tehát az nem megoldás, ha a víz keménységét „közepes” kontroll alatt tartjuk

Akkor mit tehetünk?

Aggodalomra semmi ok, vegyi úton, a megfelelő berendezésekkel kiegészítve könnyedén orvosolhatjuk a vízkő gondokat.

A vízkőtlenítő szivattyúk működése közben az oda-vissza irányú vegyszermozgással habosodás érhető el a rendszerben, amelynek következtében szén-dioxid keletkezik. Ez a nyomás, illetve az oldószerek hatása a vízkő leválását eredményezi, ami pedig a rendszer átöblítésével könnyedén eltüntethető.

Ehhez foszforsavoldatot, esetleg ecet- és citromsavat használhatunk, de akár egyéb, felületaktív anyagokkal és inhibitorokkal is dolgozhatunk. Ezek az anyagok – szemben a korábban alkalmazott sósavval – nem károsítják az eszközöket.

De akadnak más módszerek is

A vízkő kialakulását trisóval vagy nátrium-hexa-metafoszfáttal – azaz ismertebb nevén kalgonnal is hátráltathatjuk.

Alkalmazhatunk továbbá ioncserét is. Ebben az esetben egy elektromos panel felszerelésével biztosíthatjuk, hogy a rendszer folyamatosan nátriumionokat jutasson a vízbe, így az ásványi egyensúlyt felborítva gondoskodhatunk a vízkő kialakulásának megakadályozásáról. Ez a víz azonban kevésbé alkalmas emberi fogyasztásra, éppen ezért érdemesebb csak azokon a körökön alkalmazni, amelyekre a gépek vannak rákötve.

Egy modernnek számító lehetőség a mágneses vízkezelés, amelynek során egy nagy erősségű mágneses tér hatására a keménységet okozó anyagok eltávoznak a folyadékból. Ennek eredményeként lágy lesz víz, ugyanakkor megmaradnak benne az értékes anyagok.

A vízkő nemcsak a különböző berendezésekre, hanem az emberi szervezetre is ártalmas. Ma már azonban remek módszerek kínálkoznak a megakadályozására, amelyek között könnyen rátalálhatunk az ideális lehetőségre.

Kérdése van a vízkőtlenítő rendszerekkel kapcsolatban? Egy vízlágyító felszerelésén gondolkozik? Keressen bennünket bizalommal, munkatársunk készségesen válaszol a felmerülő kérdéseire. Megosztás másokkal: