VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A vízhiány elleni védekezés módszerei

2016. Július 31.

A vízhiány elleni védekezés módszerei

Képzeljünk el egy átlagos autót. Ennek működéséhez szükség van üzemanyagra, amely nélkül csupán „Flinstone” módon tudnánk előre haladni. A motor kifogástalan működéséhez a megfelelő olajszintre is szükség van, máskülönben az alkatrészek túlmelegszenek és károsodnak – ezzel igen komoly és költséges problémákat okozva.

Így van ez az örvényszivattyúk esetében is

Ha a berendezés működés közben folyadék nélkül marad, a súrlódó alkatrészek folyamatos veszélynek vannak kitéve. A túlmelegedés közben károsodhat a tengelytömítés és a forgótengely, ami nem kevés bosszúságot okozhat a továbbiakban. Ilyenkor ugyanis a szivattyú élettartalma jelentősen lecsökken, főleg ha hagyjuk, hogy a „szárazon futás” esete hosszú távon fennálljon.

Lássuk mi a megoldás

A szivattyú ideális működéséhez biztosítani kell egy minimális folyadékszintet, ami minden esetben a maximális fogadóképesség öt százalékával egyenlő. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy 100 literes szivattyú tulajdonosai vagyunk, ügyelnünk kell arra, hogy legalább 5 liter folyadék legyen a rendszerben.

És erre bizony folyamatosan figyelnünk kell

Azonban teljesen életszerűtlen, hogy naponta akár többször is megmérjük az aktuális folyadékszintet. Éppen ezért ajánlott indikátor-berendezéseket alkalmazni, amelyek elvégzik a „piszkos munkát”. A vízhiányvédők remek megoldást kínálnak a szárazon futás elkerülésére, és ezek között mindenki könnyedén megtalálhatja a számára ideális lehetőséget.

Választhatja például a nyomáskapcsolót

Ez a legegyszerűbb, a háztartásokban leggyakrabban alkalmazott berendezés. A nyomáskapcsoló működésének lényege, hogy egy bizonyos folyadékszint alatt automatikusan kikapcsolja a szivattyút, ezzel megakadályozva a berendezés esetleges károsodását. Ezek szinte kivétel nélkül rugós elven működnek, az alapbeállításuk 0,4 bar szokott lenni.

Egy fontos dolog a beszereléshez

A kapcsolót a hidrofor tartály után, a szivattyú nyomóoldalán kell bekötni a rendszerbe. Rendkívül fontos, hogy a vízoszlop magassága nem haladhatja a már beállított minimális értékhez tartozó szintet. Tehát például egy 0,5 baros rendszernél nem lehet nagyobb a szintkülönbség 5 méternél, ellenkező esetben a felszerelt védelem funkcióját veszti.

Egy kombinált megoldás

A szárazon futás megakadályozása az áramlás- és nyomáskapcsoló közös alkalmazásával is lehetséges. Ez a kombinált lehetőség hasonló elven működik, mint a kapcsoló, tehát egy előre feszített rugó, egyszerűen a gravitáció elvén, érzékeli a nyomáskülönbséget a rendszerben és automatikuson működésbe lép. Ráadásul ez az intelligens megoldás már alul-felül vezérelt – tehát bekapcsolja a szivattyút ha a nyomás az érték alá esik és kikapcsolja ha a nyomás egy bizonyos pont fölé emelkedik vagy megszűnik.

Minden háztartásnak szüksége van a megbízható módon működő szivattyúra, amelyhez elengedhetetlenek a tökéletesen működő alkatrészek. Ezek megóvását segítik a vízhiány elleni védekezés eszközei, a nyomás- és az áramlásérzékelő.Megosztás másokkal: