VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A vízhiány elleni védekezés módszerei

Nyitólap   »   Blog   »   A vízhiány elleni védekezés módszerei
2016. Július 31.

A vízhiány elleni védekezés módszerei

Képzeljünk el egy átlagos autót. Ennek működéséhez szükség van üzemanyagra, amely nélkül csupán „Flinstone” módon tudnánk előre haladni. A motor kifogástalan működéséhez a megfelelő olajszintre is szükség van, máskülönben az alkatrészek túlmelegszenek és károsodnak – ezzel igen komoly és költséges problémákat okozva.

Így van ez az örvényszivattyúk esetében is

Ha a berendezés működés közben folyadék nélkül marad, a súrlódó alkatrészek folyamatos veszélynek vannak kitéve. A túlmelegedés közben károsodhat a tengelytömítés és a forgótengely, ami nem kevés bosszúságot okozhat a továbbiakban. Ilyenkor ugyanis a szivattyú élettartalma jelentősen lecsökken, főleg ha hagyjuk, hogy a „szárazon futás” esete hosszú távon fennálljon.

Lássuk mi a megoldás

A szivattyú ideális működéséhez biztosítani kell egy minimális folyadékszintet, ami minden esetben a maximális fogadóképesség öt százalékával egyenlő. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy 100 literes szivattyú tulajdonosai vagyunk, ügyelnünk kell arra, hogy legalább 5 liter folyadék legyen a rendszerben.

És erre bizony folyamatosan figyelnünk kell

Azonban teljesen életszerűtlen, hogy naponta akár többször is megmérjük az aktuális folyadékszintet. Éppen ezért ajánlott indikátor-berendezéseket alkalmazni, amelyek elvégzik a „piszkos munkát”. A vízhiányvédők remek megoldást kínálnak a szárazon futás elkerülésére, és ezek között mindenki könnyedén megtalálhatja a számára ideális lehetőséget.

Választhatja például a nyomáskapcsolót

Ez a legegyszerűbb, a háztartásokban leggyakrabban alkalmazott berendezés. A nyomáskapcsoló működésének lényege, hogy egy bizonyos folyadékszint alatt automatikusan kikapcsolja a szivattyút, ezzel megakadályozva a berendezés esetleges károsodását. Ezek szinte kivétel nélkül rugós elven működnek, az alapbeállításuk 0,4 bar szokott lenni.

Egy fontos dolog a beszereléshez

A kapcsolót a hidrofor tartály után, a szivattyú nyomóoldalán kell bekötni a rendszerbe. Rendkívül fontos, hogy a vízoszlop magassága nem haladhatja a már beállított minimális értékhez tartozó szintet. Tehát például egy 0,5 baros rendszernél nem lehet nagyobb a szintkülönbség 5 méternél, ellenkező esetben a felszerelt védelem funkcióját veszti.

Egy kombinált megoldás

A szárazon futás megakadályozása az áramlás- és nyomáskapcsoló közös alkalmazásával is lehetséges. Ez a kombinált lehetőség hasonló elven működik, mint a kapcsoló, tehát egy előre feszített rugó, egyszerűen a gravitáció elvén, érzékeli a nyomáskülönbséget a rendszerben és automatikuson működésbe lép. Ráadásul ez az intelligens megoldás már alul-felül vezérelt – tehát bekapcsolja a szivattyút ha a nyomás az érték alá esik és kikapcsolja ha a nyomás egy bizonyos pont fölé emelkedik vagy megszűnik.

Minden háztartásnak szüksége van a megbízható módon működő szivattyúra, amelyhez elengedhetetlenek a tökéletesen működő alkatrészek. Ezek megóvását segítik a vízhiány elleni védekezés eszközei, a nyomás- és az áramlásérzékelő.Megosztás másokkal: