VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mit kell tudnunk az in-line szivattyúkról?

Nyitólap   »   Blog   »   Mit kell tudnunk az in-line szivattyúkról?
2022. Október 2.

Mit kell tudnunk az in-line szivattyúkról?

Az In-line szivattyúkról

Az in-line vagy inline elnevezés azt jelenti, hogy ezeknél a szivattyúknál a szívó- és nyomócsatlakozás egy vonalban található. A Grundfos nevéhez fűződik az az első in-line szivattyú, azóta már nagyon sok gyártó alkalmazza ezt a megoldást. A kínálatunkban a Pentax (Ultra sorozat) és Lowara (SV sorozat) márkákat emelnénk ki, melyekkel teljesen lefedhetőek a felmerülő igények. Az in-line szivattyúk hatalmas előnye, hogy nagyon egyszerűen be lehet azokat építeni a csővezetékbe, hiszen nem kell hozzá átalakítani, gyakorlatilag a szivattyú egyik oldalán csatlakozik a szívóoldal és vele ellentétes oldalon található a nyomóoldal.

Alkalmazásuk

Az in-line szivattyúk olyan egy- vagy többfokozatú centrifugál szivattyúk, melyeket kisüzemi és ipari vízellátó rendszerekben vízellátásra vagy nyomásfokozára, fűtési rendszerekben keringetésre használnak, hűtési rendszerekben hűtőfolyadék szállítására (pl. glikol), kazánoknál, légkondicionáló berendezéseknél alkalmaznak. Ezek a szivattyúk többnyire jóval kisebb helyet, kevesebb alapterületet foglalnak el, mint más szivattyúk.

 Az In-line szivattyú kiválasztása

Az In-line szivattyúk alkalmazásánál figyelembe kell venni a szivattyú kialakítását. Beépítésüket figyelembe véve, két féle kivitelt különböztetünk meg. Az egyik a vízszintes (horizontális), a másik a függőleges tengelyű (vertikális). A vízszintes tengelyű szivattyúk viszonylag alacsony hőmérsékleti és nyomási alkalmazások között üzemelhetnek. A függőleges szivattyúk már sokkal szélesebb hőmérsékleti és nyomástartományok között alkalmazhatóak.

Fokozatok száma

A fokozatokat (nevezhetjük lépcsőknek is) tekintve létezik egy- vagy több fokozatú in-line szivattyú. A több lépcsős szivattyúkat nyomásfokozó rendszerekben alkalmazzák a folyadék nyomásának fokozására. Egyfokozatú változatait alacsony áramlású rendszerekhez használják.

Szállítási teljesítmény

A víz vagy folyadék mennyisége, melyet a szivattyú továbbít egységnyi idő alatt. Ezt többnyire m3/h-ban vagy liter/percben adják meg.

Emelőmagasság

Az a magasság, melyet a szivattyú emelni (nyomni) képes felfelé függőleges irányban. Ezt méterben adják meg. 10 méter emelőmagasság 1 bar-nak felel meg. Tehát pl. egy max. 30 méter emelőmagassággal rendelkező szivattyú max. 3 bar nyomást képes előállítani.

Teljesítmény

Az elektromotor teljesítményére utal. Ezt általában Kilowattban vagy Wattban adják meg.

Csatlakozások

A szivattyú szívó- és nyomócsonkjának csatlakozási mérete. Ezt többnyire col-ban, nagyobb mértek esetén DN-en (magyar szabvány az NA) adják meg. A szivattyúka normál körkarimákon kívül elérhetőek oválkarimával, victaulic, clamp vagy menetes csatlakozással is. A szabványtól eltérően a csatlakozások nem csak egymással szemben, hanem például egyik oldalon egymás felett, vagy ellentétes oldalon alul és felül is rendelkezésre állnak kiviteltől és gyártótól függően.

Az in-line szivattyúk előnyei:

  • Kis helyen elférnek, alacsony alapterületüknek köszönhetően
  • Könnyen csatlakoztathatóak csőrendszerekhez, átépítés nélkül
  • Megbízható és hatékony szivattyúk
  • Viszonylag alacsony üzemeltetési költség

Hátrányuk azonban, hogy csak tiszta, szilárd szennyeződéseket nem tartalmazó folyadékok szállítására használhatóak.

In-line szivattyúkat nagyon sok helyen üzemeltetnek, lakossági és háztartási felhasználásuk majdnem olyan gyakori, mint az ipari alkalmazásuk. Az in-line (inline) szivattyúk hideg és- melegvíz keringetéséhez, hűtőtornyokhoz, hidroglóbuszokhoz és egyéb ipari, mezőgazdasági feladatok ellátáshoz használjak.

Amennyiben a választáshoz segítségre van szüksége, keresse fel ügyfélszolgálatunkat e-mailben vagy telefonon, több évtizedes szakmai tapasztaltunkkal állunk rendelkezésére a megfelelő in-line szivattyú kiválasztásában!



Megosztás másokkal: