VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mikor lesz szükségem fűtési keringető szivattyúra?

Nyitólap   »   Blog   »   Mikor lesz szükségem fűtési keringető szivattyúra?
2022. Szeptember 15.

Mikor lesz szükségem fűtési keringető szivattyúra?

Az használati meleg víz (HMV) és fűtési keringető szivattyú a HMV keringetésére szolgálnak, hogy bármelyik csapból vagy zuhanyzóból igény esetén azonnal meleg vízhez juthassunk.

A berendezés folyamatosan szivattyúzza, mozgatja a meleg vizet a rendszer csövein keresztül, majd telepítéstől és kialakítástól függően visszajuttatja a vízmelegítőhöz, egy erre a célra szolgáló cirkulációs vezetéken vagy egyszerűen a hideg víz csöveken keresztül. Természetesen találkozhatunk vele fűtési rendszerekben is, ahol pedig azt hivatott biztosítani, hogy egy nagyobb alapterületű ingatlan helyiségeiben közel azonos hőmérsékletet tudjunk elérni.

A keringető szivattyú funkciója tehát elsősorban kényelmi, ugyanakkor remekül alkalmas a költségeink csökkentésére is, mert ha mindig rendelkezésre áll a szükséges meleg víz, akkor elkerülhetjük a hideg víz felesleges kiengedését. Mostani bejegyzésünkben ezeket a berendezéseket nézzük meg kicsit közelebbről, kitérünk a típusaikra, alkalmazási területeikre és megnézzük, melyek a legjobb keringető szivattyúk napjainkban.

Mikor hasznos a keringető szivattyú használata?

A HMV és fűtési keringető szivattyú hasznos kiegészítő lehet minden háztartásban. A legtöbb típus egyszerűen, komolyabb átalakítások nélkül beilleszthető a vezetékrendszerben, innentől kezdve pedig csendesen és energiahatékonyan látja el a feladatát. A modernebb gyártmányok különböző beállítási lehetőségeken keresztül remekül testre szabhatóak, működésük ezáltal kiválóan optimalizálható, időzíthető, amivel szintén a költséghatékonyabb működést segíthetjük elő.

Gazdaságosan működő fűtési keringető szivattyú

A fűtési keringető szivattyú tesz hasznos szolgálatot, ha a fűtött vízkör folyamatos keringetését kell biztosítani, legyen szó radiátorokkal, padlófűtéssel vagy más hőleadó egységekkel felszerelt megoldásokról. Egyszerűen fogalmazva, a fűtési keringető szivattyú feladat annak biztosítása, hogy a meleg víz minél gyorsabban a kazánból a radiátorokba vagy például a melegítős törölközőszárítókba érjen. Ellenkező esetben jelentősen veszítene a hőmérsékletéből, mire elérne a hőleadó egységekig.

Minél távolabb helyezkedik el a radiátor a vízmelegítőtől, annál nagyobb hőveszteséggel kell számolni. Ennek csökkentésére a vezetékek szigetelése nem elég, a problémát egy megfelelő teljesítményű szivattyú útján orvosolhatjuk a leghatékonyabb módon. Működése gazdaságos, átlagos karbantartási igények mellett, remek megoldás az energiahatékonyság javításában.

Cirkulációs szivattyú használati meleg víz rendszerekben

A „hagyományos”, keringető szivattyú háztartásokban egyirányú vízvezeték üzemel, ahol a víz egyszerűen a vízmelegítőből a csöveken keresztül a csaphoz jut minden vízvételezés alkalmával. A csap elzárása után azonban a csövekben nagyobb mennyiségű visszamaradt víz található, ami idővel lehűl és a csap következő kinyitásakor először ez fog előbukkanni a csaptelepből.

Ha a vízmelegítő kifejezetten messze található a vízvételezési pontoktól, például egy nagyobb társasház esetében, akkor a csap bizonyos időközönként történő kinyitása alkalmával egy teljes percet is igényelhet, mire meleg vízhez jutunk. Ez idő alatt kifolyt mennyiség kárba megy, a kiadásainkat növelve.

A HMV keringető szivattyú biztosítja, hogy a csaptelep megnyitva meleg víz fogadjon minket. Használati meleg víz rendszerekben alkalmazva két megoldással is találkozhatunk, attól függően, hogy a szivattyú telepítése mellett megtörtént-e a cirkulációs vezeték kiépítése.

Mi a cirkulációs kör szerepe?

A berendezés feladata tehát, hogy keringesse a használati meleg vizet – a vízmelegítőtől a csaptelepig, illetve onnan vissza. Ennek elvégzéséhez pedig két vezetékre lesz szükség, hogy a cirkulációs kör teljes legyen. Alapesetben a rendszer erre a hideg víz vezetékeket használja. Ekkor a meleg víz azonnal rendelkezésre áll, viszont először ezt kell kiengedni a csapból, amikor hideg vízhez szeretnénk jutni. Bár viszonylag kisebb mennyiségben, de ilyenkor is pazarolunk az egyszer már felmelegített közegből.  

A cirkuláció akkor ideális, ha kifejezetten erre a célra egy harmadik vezetéket is kiépítenek. Ekkor a komfortérzet teljessé válik, sem a hideg, sem a meleg vízre nem kell várni, a vízpazarlás megszüntetése pedig hosszútávon a vezeték kiépítésének költségeit is visszahozhatják.

Melyek a legjobb keringető szivattyúk jelenleg?

Ha egy ilyen készülék vásárlását tervezzük, széles lehetőségek állnak rendelkezésre a szivattyúk piacán. Egy családi ingatlan vízkörének keringetését ugyanúgy el tudják látni, mint ahogyan megállják helyüket ipari körülmények között, akár erőművekben is.

A Wilo szivattyú jól csengő márka ezen a területen. A vállalat már évszázados szakmai múlttal rendelkezik és történetesen hozzájuk és az 1928-as évhez fűződik a világ első keringető szivattyújának gyártása. A napjainkban is piacvezetőnek számító cég, a vízgazdálkodás és az épületgépészet valamennyi területén a legjobbak között található.

Nem kisebb név a Grundfos sem, ami mind a mai napig világ egyik legnagyobb szivattyúgyártó vállalatai közé tartozik. Történetük 1945-ig nyúlik vissza, ekkor fejlesztették ki első saját gyártmányú modelljüket, a búvárszivattyúk mellett, a keringető berendezések is viszonylag hamar megjelentek a portfóliójukban. A szivattyúk világában a Grundfos egyet jelent a minőséggel, a magas műszaki színvonallal és a megbízhatósággal.

Hogyan alakul a Grundfos keringető szivattyú ár?

A kérdést itt is az dönti el, hogy milyen komoly berendezésre van szükségünk. Az egyszerűbb modelleknek is megvan az árúk, pár tízezer alatt nem juthatunk hozzájuk. A határ pedig a csillagos ég, az ipari körülmények közé készült típusok többször átléphetik a milliós értékhatárt.

Minden bizonnyal nem a Grundfos a legolcsóbb márka, de mindent összevetve, a legjobb választások közé tartozik. Egyfelől bevált gyártó, hiszen sokat bizonyított a termékei tartósságát és megbízhatóságát illetően. Másfelől a cég szerte a világon jelen van, remek alkatrész ellátottsággal és szervizelési lehetőségekkel. Így, ha javítani kéne vagy bármilyen kopó alkatrész cseréje válna szükségessé, hamar megtalálhatjuk a megfelelő szakembert vagy a szükséges alkatrészt.



Megosztás másokkal: