VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Amit a szennyvízszivattyúkról tudni érdemes

2022. Augusztus 12.

Amit a szennyvízszivattyúkról tudni érdemes

A vízszállítás színes világában talán a szennyvízszivattyú az, aminek a legnehezebb feladatokat kell ellátnia: a sokszor darabos, szuszpendált szennyeződésekkel terhelt közeg szállítása speciális, strapabíró kialakítást, erősebb motort vagy nagyobb keresztmetszetű csöveket követel. A berendezésnek meg kell birkóznia a szálasanyagokkal is anélkül, hogy a tengely vagy a motor sérülne. Mostani bejegyzésünkben a szennyvízszivattyú típusokat vesszük egy kicsit közelebbről szemügyre, megnézzük, hogy egyáltalán mikor beszélhetünk szennyvízről, miben tér el a szennyezett víztől és milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy hatékony és megbízható szennyvízszivattyúnak, valamint bemutatunk néhány piacvezető gyártót is a területen.

Miben különbözik a szennyvízszivattyú más típusoktól?

A szennyvízszivattyút elsősorban a szállítandó közeg, a szennyvíz tulajdonságai támasztotta követelmények teszik speciális berendezéssé a hagyományos, tiszta víz mozgatására tervezett darabokhoz képest. A tiszta vizet talán senkinek nem kell közelebbről bemutatni, ellenben a szennyezett és a szennyvíz között már nem biztos, hogy ennyire egyértelmű a határvonal.

Szennyezett víz csak mérsékelten terhelt szennyeződésekkel, amelyek jellemzően homogének és kicsi, legfeljebb 10-12 milliméteres szuszpendált szemcseméretűek. Ilyen például a homokkal szennyezett esővíz vagy a háztartásban keletkező szennyezett vizek, ami jellemzően ugyanazt az anyagot tartalmazzák, például mosópor vagy mosogatószer maradványait.

A szennyvíz ezzel szemben erősen szennyezett különböző átmérőjű anyagokkal. Általában akkor szükséges a szennyvízszivattyú használata, ha a folyadékban található szennyeződések átmérője meghaladja a 30 millimétert, azonban elképzelhető, hogy ennél kisebb szemcseméret esetén is ezek a típusok jelentik a megfelelő választást. A szennyeződések kevés esetben homogének, ugyanakkor egy iszappal erősen terhelt víz is ebbe a kategóriába esik. A háztartási szennyvízben viszont megtalálható fekália, haj, élelmiszer-maradék. Sajnos elmondható, hogy a lakosság gyakran tekint egy mindent elnyelő hulladékledobóként a WC csészére, így sokszor a legkülönbözőbb szennyeződésekkel kell megbirkóznia.

Ezek a szennyeződések egy tiszta vízre készült berendezést pillanatok alatt tönkretehetnének, ezért a szennyvízszivattyúnak olyan speciális kialakítással kell rendelkeznie, ami ellenáll az ilyen jellegű igénybevételnek is. A szilárd, darabos szennyeződések megkövetelik, hogy nagyobb keresztmetszetű csővezetékekkel és illesztésekkel készüljön, hogy ezek gond nélkül áthaladhassanak rajta. Emellett a szennyvíz sokszor vegyi anyagokkal is terhelt lehet, amire figyelemmel kell lenni az anyaghasználat során, hogy a berendezés adott esetben a savas, lúgos kémhatással szemben is ellenálló legyen.

Hol használnak szennyvízszivattyút?

A szennyvízszivattyú elsődleges rendeltetése ugyan a szennyvíz szállítása, azonban nem korlátozódik erre a közegre az alkalmazási területe. Tekintettel arra, hogy egy erős, masszív, strapabíró berendezés, a lakossági vagy ipari szennyíz kezelésén túl, bármilyen területen hasznos lehet, ahol erősebben szennyezett folyadékot kell mozgatni. Gyakori alkalmazási területe az építőipar, hiszen kiváló megoldás lehet az elárasztott helyiségek víztelenítésére, ásatási gödör kiszárítására, de akár szökőkutak vizének keringtetésére is.

Két leggyakoribb típusa az átemelő és a vágókéses. Előbbi ott használatos, ahol a cél nagyobb mennyiségű szennyvíz viszonylag kis magasságra történő emelése. Ilyen helyzet, amikor a szennyvíz keletkezési helye (például toalett) és a szennyvízvezeték közcsatornára történő csatlakozási pontja között szintkülönbség van az utóbbi javára – gravitációs elven tehát nem megoldható a folyadék elvezetése, ahhoz valamilyen mechanikus rásegítés szükséges. A lényeg, hogy egyrészt a szennyvíz a megfelelő irányba folyjék, másrészt olyan sebességgel, hogy ne legyen lehetőség a hordalékanyagok lerakódására.

Mire szolgál a vágókéses szennyvízszivattyú?

 A legnagyobb kihívást a szennyvízelvezetés során darabos szennyeződések, az úgynevezett lebegő anyagok jelentik. Egy átlagos berendezést hamar eltömítenének, a szilárd hulladékok könnyen elakadnának már a szivattyúházban. A vágókések szerepe, hogy az ilyen jellegű szennyeződéseket lényegében ledarálják.

Ez a daraboló szerkezet a szivattyúház előtt található, hogy az oda belépő folyadék ne károsítsa a berendezés motorját vagy a járókerekét. „Extrémebb” körülmények között használják ezeket a típusok: ilyen például a háztartásokban, ipari létesítményekben, de akár az állattenyésztésben keletkezett szennyvíz elvezetése, persze gyakori a kommunális használat is.  

Melyek a legjobb darálós szennyvízszivattyúk?

A darálós szennyvízszivattyú minden esetben masszív, ellenálló és strapabíró berendezés, ami ellenállnak a komolyabb igénybevételnek is. Ezért a választásnál érdemes megbízható, elismert gyártók termékeit keresni. Abban az esetben, ha szennyvízkezelésről beszélünk, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni a Pentax termékeit. A nemzetközileg is elismert gyártó háztartási, mezőgazdasági és ipari használatra egyaránt gyárt minőségi termékeket, az átemelő és szennyvízszivattyúk mellett, nyomásfokozó, valamint különböző egy- és többfokozatú szivattyúk is magas műszaki színvonalat képviselnek.

A Grundfos szennyvízszivattyú a legnagyobb igénybevétel mellett is megállja a helyét

A Grundfos márkanév pedig talán azoknak is ismerősen hangzik, akik nem mozognak otthonosan a szivattyúk világában. A világ egyik legnagyobb szivattyúgyártó vállalata az első termékeit már a második világháborút követően piacra dobta. Akkor még kevés versenytárssal kellett szembenéznie, viszont azóta a megnövekedett kínálatban is képes volt megőrizni a pozícióját a piac élvonalában. A Grundfos búvár szennyvízszivattyúk működés közben a szállított közegbe merülnek, innen nyomják felszínre a szállítandó közeget. Alkalmi használatra vagy állandó telepítésre egyaránt alkalmasak. Megbízható és magas minőségű termékek, ugyanakkor bármilyen meghibásodás esetén könnyen elérhető szervizhálózattal és remek alkatrész ellátottsággal rendelkeznek.Megosztás másokkal: