VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Szerezze be a Grundfos csőszivattyúkat a tökéletes "víznyerés" érdekében

Nyitólap   »   Blog   »   Szerezze be a Grundfos csőszivattyúkat a tökéletes "víznyerés" érdekében
2022. Január 21.

Szerezze be a Grundfos csőszivattyúkat a tökéletes

A csőszivattyúk, másik nevén búvárszivattyúk és bármely más típus közötti fő különbség az, hogy utóbbi teljesen alámerül a folyadékba, amit szivattyúzni kell.

Ezek a berendezések számos különböző alkalmazásban használhatóak. Előnyeik és hátrányaik is vannak, amelyeket a kiválasztásakor figyelembe kell venni. A Grundfos az egyik legjelentősebb ipari gyártó. Termékeik egyedi kialakítással rendelkeznek, ami kiválóvá teszi a merülő alkalmazásokhoz, éppen ezért igen közkedveltek hazánkban is, széles választékban állnak a vásárlók rendelkezésére.

Mik azok a csőszivattyúk?

Ezeket a merülőszivattyúkat, mert így is nevezik, olyan módon tervezték, hogy a teljes egység 100%-ig a feldolgozandó folyadékba vagy közegbe merüljön. Az ilyen típusok hermetikusan lezárt motorral rendelkeznek, ami szorosan a testhez van csatlakoztatva. A motort körülvevő vízzáró burkolat általában olajjal van feltöltve, hogy megvédje azt a károsodástól, megakadályozva a rövidzárlatot okozó folyadék bejutását.

Mivel a csőszivattyúk a víz alá vannak merülve, a bemeneténél pozitív folyadéknyomás van. Ez az állapot nagyobb hatásfokot eredményezhet, mivel kevesebb energia szükséges a folyadék pályáján történő mozgatásához. A berendezés a folyamat során a folyadékot nem szívja, hanem nyomja. Ez rendkívül hatékony, mivel a működéshez a közeg „mélységét” használja, amiben alámerül és a szivattyúba való behúzásához nem szükséges energia. Az alámerülésének pozitív hatása, hogy a motort a körülötte lévő folyadék hűti, megakadályozva ezzel a túlmelegedést.

Előnyök - hátrányok és a vezető márka: Grundfos csőszivattyúk

A búvárszivattyú több jelentős előnyt kínál más típusokkal szemben:

-        Alapozás: a berendezéseket nem kell feltölteni. Önfelszívóak, mivel a szivattyúzott folyadék felszíne alatt működnek.

-        Kavitáció: mivel teljesen a víz alá vannak merülve, a csőszivattyúk nem hajlamosak a kavitációra, ami igen problémás lehet a centrifugál szivattyúk és más típusú térfogat-kiszorításos gépek esetében.

-        Hatékonyság: hatékony, mivel kevesebb energia szükséges a folyadéknak a pályáján történő mozgatásához.

-        Zaj: mivel ezek a gépek víz alá vannak merülve, a legtöbb alkalmazásban nagyon csendesek. Ez nem elhanyagolható szempont lehet, nemcsak a szomszédok, hanem a saját nyugalmunk érdekében is.

Néhány hátrányukkal is meg kell küzdeni:

-        Hozzáférhetőség: gyakran nehezen hozzáférhetőek a rutin ellenőrzéshez vagy karbantartáshoz, különösen a mély kutaknál. Ez megnehezíti a megelőző karbantartást és sok alkalmazásban addig hagyják működni, amíg elromlanak és ki kell cserélni.

-        Korrózió: bármilyen folyadéknak való tartós kitettség korrózióhoz vezet. A búvárszivattyúkat gyakran használják korróziós és koptató hatású folyadékok kezelésére. A tömítések különösen hajlamosak az ilyen fajta károsodásra, ami szivárgáshoz és a motor károsodásához vezet. A korrózió ellensúlyozására ezeket a berendezéseket korrózióálló anyagból kell készíteni, így magasabb az ára is, mint az azonos teljesítményű más típusú termékek esetében.

Ennek a típusnak a legfontosabb előnye, hogy nem kell feltölteni. Ha egy vezető márkát, a Grundfost választja, akkor olyan berendezést választ, ami a legmagasabb minőségű rozsdamentes acélból készül, hogy biztosítsa a lehető leghosszabb használatot. Teljesítmény szempontjából ezek a gépek nagyon hatékonyak, mivel nem igényelnek sok energiát a víz szivattyúba történő mozgatásához, hiszen már eleve a víz alá vannak merülve. A piacon a modellek széles választéka közül választhat. A Grundfos csőszivattyúk talajvíz szivattyúzására tervezett berendezések. Mind rozsdamentes acélból készültek és 3 anyagminőségben kaphatóak. A termékek 4" és 6", valamint 8" és 10" közötti méretű fúrólyukakhoz alkalmasak, a motor méretei 0,37-250 kW között állnak rendelkezésre.

„Vízkiemelés” homok érzékeny víztartó rétegekből – homoktűrő csőszivattyú

Ha egy merülőszivattyú alkalmazásban fennáll a magas homok- és iszaptartalom veszélye, a berendezés beindítása problémássá válhat. Változó frekvenciájú meghajtó használatát javasoljuk, így a szivattyú lassú indítása, lassú felfutást eredményez. Ez minimálisra csökkenti a homok- és iszapréteg zavarását, a VFD használata pedig biztosítja, hogy ez így is maradjon, az alacsony maximális áramlás beállításával. A gép védelme fontos a homokos és iszapos környezetben. Ez hatékonyan történik a szilikon csapágyakkal és a szivattyú körüli hármas tömítéssel, a kopás csökkentése érdekében.

A mélykúti csőszivattyú kialakítása

A búvárszivattyúk lehetnek egy- vagy többfokozatúak. Minden fokozat burkolatba épített motorból áll, amit a szivárgás megakadályozása érdekében mechanikus tömítésekkel zárnak le. A motor egy kábelhez van csatlakoztatva, ami áramot termel a működtetéséhez és a burkolat valamilyen, a felszínre vezető csőbe vagy tömlőbe nyúlik. A feladattól és a szivattyúzandó folyadéktól függően, különböző típusú csövekhez, rugalmas tömlőkhöz vagy vezetékekhez csatlakoztathatóak.

A burkolat első számú feladatai

A csőszivattyúk burkolata különböző fémekből, például krómozott vagy rozsdamentes acélból, illetve polimerekből állhat. A burkolat legfontosabb követelménye, hogy hermetikusan zárt legyen. Ha bármilyen folyadék szivárogna a burkolatba, a motor könnyen rövidre zárhat és magas javítási költségeket okozhat. Egyes burkolatok kettős mechanikus tömítésű konstrukcióval vannak ellátva, a nagyobb igénybevételt jelentő munkákhoz. A motort tápláló kábel általában 15 méter hosszú a kereskedelmi célú alkalmazásokban és sokkal hosszabb lehet nagyobb ipari helyzetekben, például olajkutaknál. Sok burkolatot úszókapcsolóval is ellátnak, ami automatikusan bekapcsolja a motort, ha a szivattyú teljesen víz alá merül.

A csőszivattyúk a kapacitás, a sebesség és az energiafelhasználás tekintetében széles skálán mozognak. Némelyikük felcserélhető a legkülönbözőbb alkalmazásokban, amikor híg folyadékokat szivattyúznak. A viszkózusabb folyadékok és a nagyobb mélységben történő alkalmazások erősebb szivattyúkat igényelnek, amelyeket úgy terveztek, hogy lehetővé tegyék a megfelelő működést. A magas szilárdanyagot tartalmazó, korrozív és koptató hatású folyadékok különösen nagy problémát jelentenek.



Megosztás másokkal: