VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Megbízható rendszer házi vízművel

2021. December 14.

Megbízható rendszer házi vízművel

A házunk hatékony vízellátása érdekében, érdemes egy házi vízmű beszerelésén elgondolkodni, attól függetlenül, hogy milyen vízvételi hely áll rendelkezésre.

 Kútból kinyert vagy összegyűjtött csapadékvíz, talajvíz egyaránt megfelelőnek számít a megfelelő víztisztító rendszer alkalmazását követően. A vízmű további előnyei közé tartozik, hogy változatos felhasználást tesz lehetővé, mivel nemcsak a ház vízellátása biztosítható a használatával, hanem öntözőrendszerre is köthető, de a medencék és a víztároló tartályok feltöltésére is alkalmas. Sőt, alacsony víznyomás esetén, akár a vezetékes víz nyomásnövelése is megoldható ezzel a remek szerkezettel.

A házi vízmű felépítéséről néhány szóban

Amint megértettük, hogy miként működik a házi vízmű, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy mitől számít ennyire nagyszerű találmánynak. Az otthoni felhasználásra szánt berendezések esetében a felhasználók többsége előnyben részesíti az egyszerű telepíthetőséget, illetve a költséghatékony üzemeltetést. Mivel a gyártók figyelemmel kísérik a felhasználói igényeket, ezért folyamatosan az energiatakarékos kivitelezésre törekednek. Ez különösen igaz a minőségi ELPUMPS házi vízműmodellekre, hiszen a gyártó már több mint 20 éves múlttal rendelkezik a minőségi szivattyúk gyártása terén.

A felépítése viszonylag egyszerű, mivel egy hidrofor tartályból és egy erre szerelt szivattyúból áll. A tartályon található továbbá egy nyomáskapcsoló és egy nyomásmérő. A két részt pedig egy cső köti össze. A rendszerben lévő nyomás miatt folyni kezd a víz, amint azt megnyitjuk. Amikor a nyomás lecsökken, bekapcsol a szivattyú, viszont nem áll le azonnal a csap elzárásakor. Egészen addig működik, amíg a tartály feltöltődik a szükséges mennyiségű vízzel.

A házi vízmű tartály a szivattyút hivatott kímélni, mivel megóvja azt az állandó ki- és bekapcsolástól.

Például kismennyiségű vízfelhasználás esetén, kézmosáskor vagy ha töltünk egy pohár vizet, akkor a tartályban tárolt folyadékot használjuk, ezért nem indul be a szivattyú. Amikor ezt már pótolni kell, akkor a nyomáskapcsoló automatikusan bekapcsolja a szivattyút, amíg ismét feltöltődik a házi vízmű tartály. A nyomáskapcsoló megfelelő beállítására is szükség van, mert ha ez nem történik meg, akkor előfordulhat, hogy a házi vízmű nem kapcsol ki.

Megéri a házi vízmű telepítése?

Ideális körülmények között mindenképp megéri. Például más a helyzet, ha víznyerőhelyként kutat szeretnénk fúrni, de ezt megnehezíti a sziklás talaj. A dolog nem megoldhatatlan, azonban tetemes költségeket emészthet fel ilyen körülmények között a kútfúrás. Ez esetben érdemes más megoldást találni. Szerencsére vannak alternatívák, amiket kihasználva megoldható a gazdaságos telepítés és a költséghatékony üzemeltetése egyaránt. Az esővíz gyűjtésével kivitelezhető a WC tartály ürítése is. Elvégre hatalmas pazarlásnak számít ivóvízzel öblíteni naponta többször a 6-8 literes tartályt. Ekkor tulajdonképpen a pénzünket húzzuk le a WC-n.

Öntözés házi vízművel

Hatékonyabb, precízebb, ráadásul takarékosabb öntözés érhető el egy megfelelően megtervezett öntözőrendszerrel, amit egy házi vízműműködtet. Ehhez elsősorban szükség lesz egy megfelelő méretű házi vízmű tartályra továbbá számításba kell venni, hogy mekkora távolságra van az öntözni kívánt terület a víznyerő helytől. Minél hosszabb a vezeték, annál jobban csökken a nyomás a rendszerben.

Mi alapján válasszunk?

A válasz egyszerű! Minden esetben hagyatkozzunk a szakember véleményére a megfelelő vízmű kiválasztásával kapcsolatban. Hogy miért? Mert nagyon sok tényezőt kell számításba venni, különben egy apró figyelmetlenség is csökkentheti a vízellátás hatékonyságát, ami elég kellemetlenné válhat a mindennapok során. Ha nincs elég nyomás a csapokban, az még a legalapvetőbb dolgokat is megnehezíti, mint például a zuhanyzást. Fontos felmérni a háztartás vízigényét. A hidrofor tartály lehetőleg legyen rozsdamentes acélból az időtállóság miatt. Nem árt egy minőségi nyomásmérővel felszerelt típust választani, mert ha az idő előtt tönkremegy, akkor az kihatással lesz az egész rendszer működésére, természetesen negatív értelemben. A cseréje pedig plusz költségeket von maga után.

Ha sikerült beszerezni a megfelelő változatot, akkor a bekötésével szintén nem érdemes egyedül próbálkozni, hiszen ehhez is szakértelem szükséges. Nagyvonalakban annyi elmondható, hogy érdemes úgy kiépíteni a rendszert, hogy az a lehető legjobban kiszolgálja a szivattyút. Minél alacsonyabb igénybevételnek tesszük ki a szivattyút, annál jobb hatásfokon képes dolgozni és természetesen ez pozitívan hat az élettartamára is. A szívócsonk beszerelése során gondoskodni kell arról, hogy ne szűküljön be túlságosan, mert az szintén rontja a hatásfokot. Lábszelepre is szükség lesz, ami a víz visszafolyását hivatott megakadályozni, de adott esetben a homokszűrő felszerelése is indokolt lehet. A szivattyú nem tolerálja túl jól, ha hordalék kerül a rendszerbe és ez könnyen a károsodását okozhatja, ami nem tartozik a garanciális meghibásodások közé, hiszen ez egyértelműen a szakszerűtlen beszerelésre utal.

Hasznos tartozék lehet továbbá egy szárazon futás elleni védelem a szivattyú védelmében. A nyomáskapcsolóra is hasonló okból van szükség, hiszen ez is a szivattyú automatizált működéséért felelős ez azonban két nyomásérték között dolgozik, míg a szárazon futás elleni védelem érzékeli, hogy van folyadék a csövekben. Ha nincs, akkor azonnal lekapcsolja a szivattyút, ezzel védve a szárazonfutástól, ami akár azonnali károsodást okozhat. 

A házi vízmű előnyei összesítve

Elsőként a kényelmes használatot érdemes kiemelni, ami az automatizált rendszernek köszönhető, hiszen öntözéskor nem kell a ki- és bekapcsolással foglalkozni. Egy locsolófejen és egy tömlőn kívül másra nem lesz szükségünk az automata öntözéshez. Energiatakarékos megoldás, amivel spórolhatunk a vízzel és a villanyárammal egyaránt. Egy megfelelően megtervezett rendszerrel optimalizálható a vízfogyasztás. A hidrofor biztosítja, hogy a szivattyú ne kapcsoljon be, amikor arra nincs semmi szükség, ez pedig minimalizálja az áramfogyasztást. A segítségével egy, a vezetékes vízszolgáltatótól teljesen független vízellátó rendszer alakítható ki, aminek sokkal gazdaságosabb az üzemeltetése.Megosztás másokkal: