VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Amit a tágulási tartályról tudni érdemes

Nyitólap   »   Blog   »   Amit a tágulási tartályról tudni érdemes
2021. Október 5.

Amit a tágulási tartályról tudni érdemes

A tágulási tartály szerepe megkérdőjelezhetetlen a fűtési rendszerekben.

A megfelelő rendszer megtervezése és kivitelezése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk az igényeinknek megfelelő fűtési lehetőséget. Ehhez minden esetben szakértő segítségét kell kérnünk, aki rendelkezik a kellő szakértelemmel és tapasztalattal. 

A víz felfűtésével működő fűtésrendszerek egyik legfontosabb eleme a tágulási tartály.

Mostani cikkünkben az ezzel kapcsolatos kérdésekre adunk választ. 

Mi az a tágulási tartály? 

Sok fűtési rendszer úgy működik, hogy a víz felmelegítésével emeli meg a belső terek hőmérsékletét. Szimplán fizika, hogy a víz melegedésével nyomásnövekedés, illetve térfogat tágulás jön létre. Annak érdekében, hogy ez ne okozzon kisebb-nagyobb zavarokat a rendszerben fontos, hogy megfelelő paraméterekkel rendelkező tartály is be legyen építve. Ez lényegében egy olyan eszköz, ami elvezeti a keletkező térfogat változást a víz hőmérsékletének megemelkedésekor. Ezeket a tartályokat nem feltétlenül csak fűtéshez használják.  

Hogyan működik a tágulási tartály? 

A tartálynak két része van, az elosztásért a membrán vagy a táguló ballon felel. Az egyik gázzal vagy levegővel kerül feltöltésre, míg a másik részben a folyadék van. Amikor a folyadék hideg, akkor a tartály szinte teljes térfogatában a gázzal (vagy levegővel) van feltöltve. A gáz nyomására a membrán kiszorítja a hideg folyadékot a tartályból. Amikor viszont elkezd emelkedni a folyadék hőmérséklete épp ellentétes folyamat zajlik le. A térfogatnövekedés hatására a folyadék gyakorol nyomást a membránra, ami ez által összenyomja a gázt, a tartály pedig megtelik folyadékkal. Ahogy a rendszer elkezd hűlni, csökken a folyadék térfogata. Ennek eredményeképp a gáz ismét kiszorítja a rendszerből a hideg folyadékot. Ez a folyamat újra és újra megismétlődik.  

Milyen fajtái vannak a tágulási tartályoknak? 

Alapvetően kétféle típusú tartályt különböztetünk meg. Vannak a nyitott és vannak a zárt rendszerrel működő változatok. Bármilyen is legyen, két feladatot mindenképpen el kell tudnia látni. Az egyik, hogy a rendszer felmelegedésekor az egyre táguló vízmennyiséget fel kell venniük. A másik pedig, hogy biztosítaniuk kell a fűtési rendszer számára a tartalék vizet. A tartályok típusa kapcsán érdemes tudni, hogy a nyílt rendszerű modellek ma már kevésbé népszerűek. A mai, modern fűtéstechnikai berendezések működtetésében egyre kevésbé fordulnak elő. Ezzel szemben a zárt, másnéven gumimembrános tágulási tartályok nagyon kedvelt megoldások.  

Szükség van-e karbantartásra? 

A tartályok nem igényelnek különösebb odafigyelést, emiatt gyakran hallhatjuk, olvashatjuk, hogy jóformán gondozásmentesek.

Évente egyszer azonban érdemes leellenőriztetni a tágulási tartályelőnyomás értékét. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni az ellenőrző szeleppel le kell választani a rendszerről. A teljes fűtési rendszer leeresztése ehhez a művelethez nem szükséges. Amennyiben a tartályt melegvizes rendszerekhez használjuk, akkor fokozottan oda kell figyelnünk. A pangó víz hatására ugyanis könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Mind közül az egyik legismertebb a legionella, ami kifejezetten "jól érzi magát” a 20-45 °C fokos hőmérsékletű vizes környezetben, ahol lerakódások is előfordulnak. E baktériumok megjelenésének és elszaporodásának kivédése érdekében érdemes a tartályt hideg helyen telepíteni úgy, hogy minél közelebb legyen a bejövő vízcsatlakozáshoz. A baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében használhatunk speciális adalékanyagokat is.  

Milyen tágulási tartály kell? 

A tartályok telepítésekor nagyon körültekintően kell eljárni. A megfelelő tartály kiválasztásakor figyelembe kell venni például azt, hogy milyen funkciót lát el a rendszer, amihez fel szeretnénk használni. Mindegyik rendszerhez megvan, hogy melyik a legjobb választás. A fűtési tartályokat tilos ivóvizes körökben alkalmazni, hiszen azok nem teljesítik a szükséges biztonsági előírásokat. Fordítva ugyan lehetséges a beépítés, de teljesen felesleges.

Egy ivóvizes tartályt, ami sokkal magasabb műszaki tartalommal rendelkezik a szükségesnél, miért telepítenénk fűtési rendszerbe?

Többek között a maximális nyomást, a tartály tűrőképességét és a közeget is figyelembe kell venni a megfelelő tartály kiválasztásakor. Ezen adatokon felül a tartály méretére kell még kiemelt figyelmet szentelni. 

Hogyan történik a méretezés? 

A tágulási tartály méretezése szakember közreműködését igényli, ugyanis csak ő tudja elvégezni azokat a bonyolult számításokat, ami a tartály pontos méretkialakításához szükségesek.

Nagyon fontos továbbá, hogy eleget tegyünk az ehhez kapcsolódó előírásoknak. Megvan, hogy a rendszer legfelső pontján hideg állapotban minimum mekkora bar túlnyomást kell alkalmazni a gázkiválás megakadályozása érdekében. Ugyanúgy arra vonatkozó adat is létezik, hogy a tartalék vízmennyiség hideg állapotban a rendszer teljes térfogatának hány %-a lehet. Végül, de nem utolsó sorban említést kell tennünk a lefúvató szelepről is, ugyanis az is meg van határozva, hogy a szelep maximális nyomása mekkora lehet. Ezek ismeretében tudja a szakember meghatározni a megfelelő méretet, ami egy 7 lépésből álló számításból határozható meg. 

Mikor kell tágulási tartály? 

Tartályra minden esetben szükség van a vízzel működő fűtésrendszerek kiépítésekor. Ezen felül a termikus szolár rendszerek, azaz napkollektorok, melegvizes, illetve házivízmű rendszerek esetében is jó szolgálatot tesznek. Mindenhova alkalmazni kell, ahol szükség van a kialakuló térfogat változás elvezetésére. 

Tágulási tartály helyes felszerelése zárt fűtőrendszer esetén 

A tartályok zárt fűtésrendszerben történő felszerelése meglehetősen egyszerű.

Jóformán nincsenek a telepítés helyére vonatkozó előírások. Az egyetlen ajánlás, hogy érdemes a keringető szivattyú után elhelyezni úgy, hogy a beömlőszelep (vízcső) lefelé mutasson. Így a hűtőfolyadék minden esetben leengedésre kerül, még akkor is, ha a membránnal valami gond adódik. Telepítés után fontos meggyőződni arról, hogy megfelelő-e a készülék üzemi nyomása. Amennyiben az adat nem megfelelő, akkor módosítani kell a beállításokon, amíg el nem érjük a megfelelő értéket. 



Megosztás másokkal: