VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Praktikus találmány a nyomáskapcsoló

Nyitólap   »   Blog   »   Praktikus találmány a nyomáskapcsoló
2021. Június 25.

Praktikus találmány a nyomáskapcsoló

A nyomáskapcsoló segítségével könnyen és olcsón automatizálható a szivattyú vezérlése. Ez az egyszerű szerkezet rendkívül hatékonynak számít, ha kútvízzel szeretnénk öntözni, mosni, de a házi vízmű is felszerelhető ezzel a szerkezettel.

Hogyan működik a nyomáskapcsoló?

A rendszerben folyamatos nyomás uralkodik, ameddig nem nyitunk meg valahol egy csapot vagy öntözőfejet. A szivattyú önmagában nem érzékeli a csökkenő nyomást, ezért nem is kapcsol be, hogy biztosítsa az utánpótlást. Viszont, ha egy nyomáskapcsoló is szerepel a képletben, az automatikusan munkára sarkalja a szivattyút a nyomás csökkenésével. Ezért fontos a megfelelő beállítás, ugyanis ez egy bizonyos határértéken belül történik, akárcsak a szivattyú kikapcsolása, miután elzárjuk a víz útját.

A nyomáskapcsoló önmagában még nem elég

Ezért van szükség hidrofor tartályra, mivel ez tárolja a vizet, így nem kell a szivattyúnak minden alkalommal bekapcsolnia, amikor csak egy pohár vízre van szükségünk. A kisebb mennyiségű folyadékszükségleteket a tartály biztosítja. A ki- és bekapcsolások számának csökkenésével növelhető a szivattyú élettartama, továbbá az energiatakarékosságot illetően is lényeges a rendszer működése során. A hidrofor tartály és a nyomáskapcsoló „összedolgoznak", mivel a nyomásingadozás is kiegyenlítésre kerül a tartály használatával, ezért ha szivárgás következik be, a nyomáskapcsoló nem kezdi el ki- és bekapcsolgatni a szivattyút.

Nem mindegy melyiket választjuk

A vásárlás során figyelni kell a nyomáskapcsoló működési nyomástartományára. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú zárónyomása nem haladhatja meg a kiválasztott kapcsoló felső tartományának az értékét. Az egyedi beállítás szinte minden rendszer esetében szükséges, viszont ehhez is hozzáértő kezekre van szükség, mert egy elállított nyomáskapcsoló sok bosszúságot okozhat.

A nyomáskapcsoló beállítása

A rugós kivitel a leginkább elterjedtebb a háztartási felhasználás szempontjából. Egyszerű, ám annál célravezetőbb konstrukcióval rendelkezik. A megfelelő beállítást a két rugóval ellátott csavar teszi lehetővé. Az egyikkel, ami általában a nagyobb csavar, a ki- és bekapcsolási érték állítható, míg a másik a nyomásérték közötti különbség szabályozására alkalmas. Hogyha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor a nyomáskapcsoló beállítását bízzuk szakemberre! Túl magas kikapcsolási nyomásérték esetén, a szivattyú nem kapcsol ki, mivel folyamatosan próbálja létrehozni a megadott nyomás értékét. Ez könnyen okozhatja a szivattyú maradandó károsodását.

Mi befolyásolja az árát?

Érdemes márkás terméket választani, mert nem tartozik a költséges kiegészítők közé. Viszont egy silány változat beállítása és helytelen működése sok kellemetlenséget okozhat. Az Italtecnica termékei, a kifinomult kivitelnek és a minőségi anyaghasználatnak köszönhetően, kifogástalannak számítanak. Az árakat a nyomásérték közötti különbség befolyásolja leginkább. Minél nagyobb a különbség a két érték között, annál magasabb árra számíthatunk. A rendszer tulajdonságaiból adódóan egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább mindig a legjobb.



Megosztás másokkal: