VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A szennyvízszivattyú elvégzi a piszkos munkát

Nyitólap   »   Blog   »   A szennyvízszivattyú elvégzi a piszkos munkát
2021. Június 11.

A szennyvízszivattyú elvégzi a piszkos munkát

Ha építkezésre, felújításra kerül a sor, akkor fontos a szennyvízszivattyú modellek helyes kiválasztása, mert csak így kivitelezhető hatékonyan a szennyvíz szivattyúzása és ezt követően az elvezetése. A háztartásokban elsősorban a fekáliás szennyvíz átemeléséhez használják a vágószerkezetes változatokat. Átemelő szivattyúra nagyobb szintkülönbségeknél van szükség, de általános esetben a szabad átömlésű változatok is elvégzik a munkát.

A szennyvízszivattyú típusai

A vágószerkezettel ellátott modellek működéséről nagyjából mindenkinek van valamilyen elképzelése. Általában minden gyártó egyedi megoldást használ hasonló működési elv alapján. A felhasznált anyagok és a gyártónként eltérő konstrukció komolyan meghatározhatja az adott modell minőségét és ezek a tényezők fontos szerepet játszanak a hatékonyságban is. A darabolós szennyvízszivattyú, a strapabíró kivitelének köszönhetően nem igényel karbantartást. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az ezekben található vágószerszám, ahogy más eszközökben is, egy idő után elkopik. A vágószerkezet felújítása viszont megoldható, a felújítása néhány évente ajánlott. Ezzel megelőzhető egy új modell beszerzése, ami jellemzően nagyobb költségeket vonna maga után.

A vágószerkezetes szennyvízszivattyú alkalmazása akkor indokolt, amikor a nyomóoldali csővezeték átmérője nem teszi lehetővé a darabolás nélküli szállítást, így elhárítható a dugulás veszélye.

Átemelő szennyvízszivattyú

Erre a már említett szintkülönbségek esetén van szükség, amiben szerepet játszhatnak a különféle domborzati viszonyok. Ezzel a verzióval megoldható a szennyvíz átemelése egy alacsonyabb pontról a magasabb felé. Így hatékonyan eljuttatható a szennyezett folyadék a gyűjtőhelyre. Az átemelő szennyvízszivattyú is készülhet darálós kivitelben.

Kis emelőmagasság esetén átömléses szennyvízszivattyú

A háztartásokban általában elegendő ezt a típust választani. 5-6 méteres emelőmagasság esetén hatékonyan használhatóak. A szabad átömlésű Vortex járókerekes típusokban nem időzik sokáig a szennyvíz, mint például a darabolós típusokban.  

Mi alapján válasszon szennyvízszivattyút?

Az emelőmagasságról már esett szó, viszont legalább ennyire fontos a teljesítmény is. A korszerű háztartási változatok energiatakarékosak, mégis rendkívül hatékonynak számítanak. Ilyenek például az ELPUMPS, UMBRA, HYDROPOMPE modellek. A teljesítményük alapján beszerezhetünk 280 W vagy 2200 W feletti típusokat is.

Továbbá, a szállítási mennyiség meghatározása is legalább annyira fontos. Ezen múlik, hogy 1 óra leforgása alatt az eszköz hány m3 szennyvizet képes mozgatni.

A szennyvízszivattyú karbantartása

Ez a feladat nem kínál kiemelkedő felhasználói élményt, ezért ezt érdemes szakemberre bízni, aki megfelelő védőöltözékkel veti bele magát a piszkos munkába. A szolgáltatás másik nagy előnye, hogy a szakember az aknában is rendet teremt.

A szivattyú meghibásodása karbantartással megelőzhető. Ezért ne öntsünk háztartási olajat vagy zsíros ételmaradékot a WC-be mert lerakódást, majd dugulást idézhet elő a szivattyúban, aminek költséges lehet a javítása!



Megosztás másokkal: