VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A hidrofor tartály jelentősége vitathatatlan

Nyitólap   »   Blog   »   A hidrofor tartály jelentősége vitathatatlan
2021. Május 15.

A hidrofor tartály jelentősége vitathatatlan

Manapság már nem is lehet kérdéses a hidrofor tartály jelenléte a házi vízművek esetében. Ha egy automata öntözőrendszer kiépítésére készülünk, akkor is érdemes megfontolni a beszerelését, hiszen számos előnnyel jár a használata. Leveszi a terhet a szivattyúról, ami meghosszabbítja az élettartamát és így kisebb az esélye a meghibásodásnak. A kiadásainkat is csökkenti, mivel elektromos áramot takaríthatunk meg a használatával.

Hogyan működik a hidrofor tartály?

A működése rendkívül egyszerű, viszont annál hatékonyabb. Miként kíméli a szivattyút és a pénztárcánkat az áramfelhasználást illetően? A válasz egyszerű. A hidrofor tartályban felgyülemlik némi víz, ezért a szivattyú nem indul be minden alkalommal, amikor kisebb mennyiségű folyadékra van szükségünk. Például, ha csak pár liter vizet szeretnénk kiengedni, akkor ezt a hidrofor tartályban jelenlévő nyomás is képes biztosítani. Ameddig nem ér el a nyomás egy bizonyos szintet, addig nem indul be a szivattyú. Elég belegondolni, hogy napi hány indítástól kíméli meg a szivattyút a hidrofor tartályt, mert így nem kell bekapcsolnia, amikor kezet mosunk vagy épp csak egy pohár vizet szeretnénk kiengedni.

Membrános vagy membrán nélküli?

Mindkét változatnak ugyanaz a szerepe. Tehát vizet tárol és ezt pufferálja, viszont a technológiák között van némi különbség. A membrán nélküliek már kissé elavultnak számítanak a membránosokkal szemben. Ha nincs gumimembrán a tartályban, akkor azonnal kiszökik a nyomás, ha a rendszer kilyukad. Ekkor a szivattyú állandóan ki- és bekapcsol, mivel termelné a vizet, de a hiba miatt nincs levegő a tartályban. Aggodalomra semmi ok, mert nem fogja azonnal hazavágni a szivattyút, viszont huzamosabb idő után már könnyen problémát okozhat a szivattyú működésében is.

A membrános változat már sokkal igényesebb kialakítással rendelkezik a belső részét illetően. Az indításnál azonban be kell állítani a megfelelő nyomást a hatékony üzemelés érdekében. Gyárilag már található benne valamennyi levegő bizonyos nyomáson. Ezt az értéket ellenőrizni kell és a szivattyú nyomásértékéhez kell beállítani.

A membrános kivitel előnye

A membrános hidrofor tartály legnagyobb előnye az egyszerű vastartályokkal szemben, hogy meghibásodás esetén egy kis ideig még használhatjuk. Például, ha kilyukad, akkor nem maradunk vízellátás nélkül, amíg nem szerezzük be a szükséges alkatrészt, ez esetben a kilyukadt feszítőmembránt. Honnan lehet tudni, hogy kilyukadt? Onnan, hogy ilyenkor a pumpaszelepen keresztül víz jelenik meg.

Mire figyeljünk a használata során?

Hogyha szezonálisan használjuk, akkor mindig eresszük le a rendszert a szezon végén. Ha a tartályban víz marad, abból könnyen szennylé keletkezhet, lerakódásokat okozhat, ami belekerülhet az egész rendszerbe. Továbbá a fagy is kárt tehet a hidrofor tartályban, amennyiben víz marad benne.

Fekvő vagy álló hidrofor tartályt válasszunk?

Ezzel kapcsolatban az általános tévhit, hogy mindegy milyen kivitelben szerezzük be a tartályt, viszont ez nem így van. Fekvő kivitelben hidrofor tartályt nagyjából 300 literig vásárolhatunk. Az álló kivitel űrtartalma ennél sokkal nagyobb, akár 10000 l is lehet. A méretezés és a rendszer hatékony működése szempontjából nem mindegy, hogy mekkora tartály kerül beszerelésre. A megfelelő méretezéshez ajánlott szakember segítségét kérni



Megosztás másokkal: