VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A hidrofor tartály jelentősége vitathatatlan

2021. Május 15.

A hidrofor tartály jelentősége vitathatatlan

Manapság már nem is lehet kérdéses a hidrofor tartály jelenléte a házi vízművek esetében. Ha egy automata öntözőrendszer kiépítésére készülünk, akkor is érdemes megfontolni a beszerelését, hiszen számos előnnyel jár a használata. Leveszi a terhet a szivattyúról, ami meghosszabbítja az élettartamát és így kisebb az esélye a meghibásodásnak. A kiadásainkat is csökkenti, mivel elektromos áramot takaríthatunk meg a használatával.

Hogyan működik a hidrofor tartály?

A működése rendkívül egyszerű, viszont annál hatékonyabb. Miként kíméli a szivattyút és a pénztárcánkat az áramfelhasználást illetően? A válasz egyszerű. A hidrofor tartályban felgyülemlik némi víz, ezért a szivattyú nem indul be minden alkalommal, amikor kisebb mennyiségű folyadékra van szükségünk. Például, ha csak pár liter vizet szeretnénk kiengedni, akkor ezt a hidrofor tartályban jelenlévő nyomás is képes biztosítani. Ameddig nem ér el a nyomás egy bizonyos szintet, addig nem indul be a szivattyú. Elég belegondolni, hogy napi hány indítástól kíméli meg a szivattyút a hidrofor tartályt, mert így nem kell bekapcsolnia, amikor kezet mosunk vagy épp csak egy pohár vizet szeretnénk kiengedni.

Membrános vagy membrán nélküli?

Mindkét változatnak ugyanaz a szerepe. Tehát vizet tárol és ezt pufferálja, viszont a technológiák között van némi különbség. A membrán nélküliek már kissé elavultnak számítanak a membránosokkal szemben. Ha nincs gumimembrán a tartályban, akkor azonnal kiszökik a nyomás, ha a rendszer kilyukad. Ekkor a szivattyú állandóan ki- és bekapcsol, mivel termelné a vizet, de a hiba miatt nincs levegő a tartályban. Aggodalomra semmi ok, mert nem fogja azonnal hazavágni a szivattyút, viszont huzamosabb idő után már könnyen problémát okozhat a szivattyú működésében is.

A membrános változat már sokkal igényesebb kialakítással rendelkezik a belső részét illetően. Az indításnál azonban be kell állítani a megfelelő nyomást a hatékony üzemelés érdekében. Gyárilag már található benne valamennyi levegő bizonyos nyomáson. Ezt az értéket ellenőrizni kell és a szivattyú nyomásértékéhez kell beállítani.

A membrános kivitel előnye

A membrános hidrofor tartály legnagyobb előnye az egyszerű vastartályokkal szemben, hogy meghibásodás esetén egy kis ideig még használhatjuk. Például, ha kilyukad, akkor nem maradunk vízellátás nélkül, amíg nem szerezzük be a szükséges alkatrészt, ez esetben a kilyukadt feszítőmembránt. Honnan lehet tudni, hogy kilyukadt? Onnan, hogy ilyenkor a pumpaszelepen keresztül víz jelenik meg.

Mire figyeljünk a használata során?

Hogyha szezonálisan használjuk, akkor mindig eresszük le a rendszert a szezon végén. Ha a tartályban víz marad, abból könnyen szennylé keletkezhet, lerakódásokat okozhat, ami belekerülhet az egész rendszerbe. Továbbá a fagy is kárt tehet a hidrofor tartályban, amennyiben víz marad benne.

Fekvő vagy álló hidrofor tartályt válasszunk?

Ezzel kapcsolatban az általános tévhit, hogy mindegy milyen kivitelben szerezzük be a tartályt, viszont ez nem így van. Fekvő kivitelben hidrofor tartályt nagyjából 300 literig vásárolhatunk. Az álló kivitel űrtartalma ennél sokkal nagyobb, akár 10000 l is lehet. A méretezés és a rendszer hatékony működése szempontjából nem mindegy, hogy mekkora tartály kerül beszerelésre. A megfelelő méretezéshez ajánlott szakember segítségét kérniMegosztás másokkal: