VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mit érdemes tudni a szivattyú kavitációról?

Nyitólap   »   Blog   »   Mit érdemes tudni a szivattyú kavitációról?
2020. Január 30.

Mit érdemes tudni a szivattyú kavitációról?

A szivattyú ma már számos otthonban nélkülözhetetlen eszköz, de gyakran esik rá a választás ipari méretekben is. Az ismert márkákkal rendszerint nem lőhetünk mellé, a megfelelő beüzemelés pedig garantálja, hogy hosszú távon is kifogástalanul működjön a rendszer. Vagy mégsem elég csak ezekre ügyelni? Fontos tudni, hogy nem csak a szivattyú teljesítménye érdemel figyelmet, hanem a hatékonyságot befolyásoló tényezők szintén.

Természetesen, amit rendszeresen használunk, az előbb vagy utóbb meghibásodhat, pláne, ha folyamatosan mozgó alkatrészekről van szó. Ha mindent előírásoknak megfelelően alkalmazunk, akkor meglepetésként érhet az, ha mégis meghibásodik az eszköz. Jellemző hiba lehet a kavitáció.

Mit jelent a kavitáció?

Ez egy olyan jelenség, amely a folyadékok mozgásakor fordul elő. A gyorsulás és a nyomáscsökkenés együttesen előidézheti, hogy a folyadék gáz halmazállapotúvá válik. Mivel vákuum buborékok keletkeznek, ezért komoly károsodás léphet fel a szivattyúban. Kevesen tudják, de ez a folyamat igen veszélyes lehet, hiszen a fémet is károsítja, így a szivattyú nagymértékben károsodhat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy tipikusan a lapátok környezetében fordul elő ez a probléma, viszont az egész áramlás folyamatára hatással van, és az eszköz jelentős károsodásához vezet. S hogy milyen jelek utalhatnak a problémára? Elsőként a szivattyúból szokatlan zaj hallható. Ez a buborékok felrobbanására utal, amelyek a problémát kiváltják. Egyúttal egyfajta csörgő hang is észlelhető, mintha golyók pattognának az eszköz belsejében.

Mit tehetünk kavitáció kapcsán?

Ha már bekövetkezett a baj, akkor fontos, hogy jobban elzárjuk a nyomóoldali szabályozószelepet, így csökken a szállítási teljesítmény, valamint a szívómagasság. A probléma kapcsán mindenképpen figyelmet érdemel a megelőzés. Figyeljünk a nyomásváltozásra, annak mindig kisebbnek kell lennie, mint a telítési nyomásnak. Ennek köszönhetően nem indulnak el azok a folyamatok, amelyek végül a kavitációhoz vezetnek. A megelőzés rendkívül fontos annak érdekében, hogy a szivattyú hosszú távon is kifogástalanul működjön. Ennek céljából egyébként a megfelelő minőségre is érdemes hangsúlyt helyezni, így a vásárláskor mindenképpen nézzünk körül alaposan a kínálatban.



Megosztás másokkal: