VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Fűtési keringető szivattyú: mennyire időtálló annak minősége?

Nyitólap   »   Blog   »   Fűtési keringető szivattyú: mennyire időtálló annak minősége?
2019. December 2.

Fűtési keringető szivattyú: mennyire időtálló annak minősége?

A központi fűtési szivattyúk nem csak a meleg víz előállításáért felelősek, hanem az ingatlan melegen tartásáról is. Elsősorban azt várjuk el tőlük, hogy hatékonyan, csendesen, nagyobb odafigyelés nélkül funkcionáljanak. Mivel azonban számos apró mozgó alkatrész található meg az eszközben, ezért idővel előfordulhatnak meghibásodások.

A fűtési keringető szivattyú a megfelelő telepítés és karbantartás esetén hosszú évekig kitűnő szolgálatot tehet. A legtöbb minőségi márka tíz éven keresztül minden gond nélkül működik, de nem ritka az sem, hogy 20 éven át a rendszer szerves részét képezi az eszköz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a berendezések rendkívül tartósak, bizonyos okok miatt mégis előfordulhat meghibásodás. A csapágyak meghibásodhatnak, vagy a forgó alkatrészek is cserére szorulhatnak. Nézzük, milyen figyelmeztető jelekre érdemes ügyelni, és mit tehetünk akkor, ha ezekkel találjuk szembe magunkat!

Csörgő, zümmögő hangok

A szivattyúból hallható zörgő hangok arra utalnak, hogy a telepítés nem megfelelően történt. Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a problémát, ugyanis hosszú távon nagyobb károsodáshoz vezethet. A hangok keltette vibrációk kopással járhatnak együtt. S hogy mi a teendő ilyen esetben? Elsőként ellenőrizzük a szivattyú szerelvényeit. A laza csavarokat meg kell húzni, de ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi lehet a gond, akkor célszerű inkább szakembert hívni.

Kopogó hangok

Ez az a zaj, ami azonnali beavatkozást igényel. Amennyiben kopogó hangot hall, akkor szint biztos lehet abban, az egyik alkatrész komolyan károsodott. Ilyenkor ajánlott azonnal szakembert hívni, aki ellenőrzi a helyzetet és kicseréli az alkatrészt.

Teljes zajmentesség

Ugyan a csendes működés kétségkívül előnynek számít, de ha semmilyen zajt nem bocsát ki a szivattyú, az is figyelmet érdemel. A teljes csendesség arra utalhat, hogy elakadt a kerék. Ennek hátterében gyakran valamilyen szennyeződés áll. Ilyenkor szintúgy szakembert kell hívni, mint akkor, ha nem indul el a rendszer. Profi közreműködésével azonnal fény derülhet a problémára, így rengeteg stressztől kímélheti meg magát.

Érdemes tudni, hogy a fűtési keringető szivattyú munkája során valamennyire átmelegszik. Ha azonban forrónak érzi a készüléket, az nagy bajra utalhat, és javasolt a használatot felfüggeszteni, szakembert hívni.



Megosztás másokkal: