VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Hogyan működik az önfelszívó szivattyú?

2019. Október 11.

Hogyan működik az önfelszívó szivattyú?

Napjainkban minden korábbinál több háztartásban találhatóak meg azok a szivattyúk, amelyek a különféle feladatok ellátásában töltenek be szerepet. Ezek jelentős része az úgynevezett önfelszívó szivattyúk csoportjába tartozik. Alapvetően többféle önfelszívó szivattyút különíthetünk el. A háztartásokban általában az úgynevezett JET rendszerű szivattyúk elterjedtek, ipari felhasználás esetén az oldalcsatornás fajták bizonyulnak népszerűnek. De mégis hogyan működik az eszköz? Milyen rendszer gondoskodik a folyadék mozgatásáról?

Centrifugális erővel működik

Az önfelszívó szivattyú más néven centrifugális szivattyúként ismerhető. Ennek lényege abban rejlik, hogy a készülék centrifugális erőt alkalmaz ahhoz, hogy nyomáskülönbség keletkezzen a folyadékban, és így indul be a szivattyúhatás. Fontos tehát, hogy víznek kell lennie a szivattyú házában. Ha levegővel van tele, akkor nem fog működni. Az önfelszívás során egyfajta levegő-víz keverék válik szivattyúzható folyadékká.

7-8 méteres mélység a maximum

A hagyományos önfelszívó szivattyúk általában csak 7-8 méteres mélységből tudják a vizet felszívni. Vannak olyan JET rendszert alkalmazó fajták, amelyek 9 méteres felszívóképességgel is rendelkeznek. A feltöltő csavarnál kell vízzel feltölteni a rendszert, ami nélkülözhetetlen a működéshez. Ennek hiányában akár a tömítések is kárát láthatják az odafigyelés hiányának. A szivattyúház és a szívótömlő vízzel történő feltöltése után a rendszer kidolgozza a rendszerbe került légbuborékokat. Amint ez megtörténik, a készülék nyilvánvalóan csendesebben kezd el működni.

Visszacsapó szelep

A szívótömlőbe épített visszacsapó szelep igen hasznos tud lenni, ugyanis lehetővé teszi, hogy a szivattyúnak ne kelljen minden induláskor felszívnia a vizet. Ez a szelep csak egy irányba engedi ugyanis áramolni a folyadékot. Szűrővel is rendelkezik, ami gondoskodik arról, hogy a néhány milliméteresnél nagyobb szennyeződések ne kerüljenek be a rendszerbe.

S hogy milyen márka mellett érdemes letenni a voksot? A kínálat igen széles, de az ismert, már bizonyított márkákkal biztosan nem lehet mellélőni. Ha nincs lakóhelyén szivattyú szaküzlet, akkor az online rendelés kényelmét lehet célszerű kihasználni. A szakszerű beüzemeléssel sokat lehet tenni a készülék hosszú távú üzemelése és gördülékeny munkája érdekében.Megosztás másokkal: