VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hogyan működik az önfelszívó szivattyú?

Nyitólap   »   Blog   »   Hogyan működik az önfelszívó szivattyú?
2019. Október 11.

Hogyan működik az önfelszívó szivattyú?

Napjainkban minden korábbinál több háztartásban találhatóak meg azok a szivattyúk, amelyek a különféle feladatok ellátásában töltenek be szerepet. Ezek jelentős része az úgynevezett önfelszívó szivattyúk csoportjába tartozik. Alapvetően többféle önfelszívó szivattyút különíthetünk el. A háztartásokban általában az úgynevezett JET rendszerű szivattyúk elterjedtek, ipari felhasználás esetén az oldalcsatornás fajták bizonyulnak népszerűnek. De mégis hogyan működik az eszköz? Milyen rendszer gondoskodik a folyadék mozgatásáról?

Centrifugális erővel működik

Az önfelszívó szivattyú más néven centrifugális szivattyúként ismerhető. Ennek lényege abban rejlik, hogy a készülék centrifugális erőt alkalmaz ahhoz, hogy nyomáskülönbség keletkezzen a folyadékban, és így indul be a szivattyúhatás. Fontos tehát, hogy víznek kell lennie a szivattyú házában. Ha levegővel van tele, akkor nem fog működni. Az önfelszívás során egyfajta levegő-víz keverék válik szivattyúzható folyadékká.

7-8 méteres mélység a maximum

A hagyományos önfelszívó szivattyúk általában csak 7-8 méteres mélységből tudják a vizet felszívni. Vannak olyan JET rendszert alkalmazó fajták, amelyek 9 méteres felszívóképességgel is rendelkeznek. A feltöltő csavarnál kell vízzel feltölteni a rendszert, ami nélkülözhetetlen a működéshez. Ennek hiányában akár a tömítések is kárát láthatják az odafigyelés hiányának. A szivattyúház és a szívótömlő vízzel történő feltöltése után a rendszer kidolgozza a rendszerbe került légbuborékokat. Amint ez megtörténik, a készülék nyilvánvalóan csendesebben kezd el működni.

Visszacsapó szelep

A szívótömlőbe épített visszacsapó szelep igen hasznos tud lenni, ugyanis lehetővé teszi, hogy a szivattyúnak ne kelljen minden induláskor felszívnia a vizet. Ez a szelep csak egy irányba engedi ugyanis áramolni a folyadékot. Szűrővel is rendelkezik, ami gondoskodik arról, hogy a néhány milliméteresnél nagyobb szennyeződések ne kerüljenek be a rendszerbe.

S hogy milyen márka mellett érdemes letenni a voksot? A kínálat igen széles, de az ismert, már bizonyított márkákkal biztosan nem lehet mellélőni. Ha nincs lakóhelyén szivattyú szaküzlet, akkor az online rendelés kényelmét lehet célszerű kihasználni. A szakszerű beüzemeléssel sokat lehet tenni a készülék hosszú távú üzemelése és gördülékeny munkája érdekében.



Megosztás másokkal: