VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Jégkorong világbajnokság: hogyan alakult át egy foci stadion jéghoki pályává?

Nyitólap   »   Blog   »   Jégkorong világbajnokság: hogyan alakult át egy foci stadion jéghoki pályává?
2019. Január 1.

Jégkorong világbajnokság: hogyan alakult át egy foci stadion jéghoki pályává?

Vannak olyan sportágak, amelyek speciális körülményeket követelnek meg, pláne akkor, ha a természetes környezet nem kedvez azok megvalósulásának. Így történt ez 2010 májusában, amikor a Gelsenkirchen Veltins Arena adott otthont a nagyszabású rendezvénynek. A világ legnagyobb jégkorong stadionjává alakult a focimeccseknek otthont adó helyszín, amely komoly előkészületeket követelt meg.

A hűtéssel kapcsolatban felmerülő problémák

Az előkészületek során elsőként a gyepszőnyeg eltávolítására került sor, majd a technikusok felszerelték a mobil hűtőberendezéseket, és így hoztak létre 1800 négyzetméter egybefüggő jégfelületet. Természetesen a folyamatos hűtéshez megbízható szivattyúkra volt szükség, és ezt a szerepet a Xylem Lowara szivattyúkra bízták. Ezek gondoskodtak a hűtőfolyadék egyenleges eloszlatásáról, biztosítva ezzel a sporteseményhez a megfelelő minőségű jeget. Nem csak a jégfelület megalkotása volt a cél, hanem annak megvalósítása is, hogy ez az esemény ideje alatt fenntartható is legyen.

Mivel több mint 77 ezer nézőre számítottak a kupolás épületben, ezért mindenképpen számolni kellett azzal is, hogy ilyen embertömeg jelentős hőt termel, ami akár a jég állapotára is hatással lehet. A hűtő folyadékot -14 foknál alacsonyabb hőmérsékleten, három bar nyomáson igyekeztek tartani. A hűtés és annak fenntartása érdekében elosztók, szelepek, vízvezetékek kerültek kiépítésre a komplexumban, és persze olyan nagy kapacitású kábeleket is alkalmaztak, melyek mindehhez megfelelőnek bizonyultak. Miként Florian Schweizer, a Cool Energy műszaki szakembere is elmondta, a technikai szempontoknak való megfelelésen túl a nagyszámú nézőközönség is kihívást jelentett a csapat számára.

Abszorpciós technika a jégfelület előállításához

A jégkorong pálya alapját úgynevezett AST jégszőnyegek, vagy más néven abszorpciós sávok alkották. Ezek egymás mellé helyezve hozták létre az egybefüggő felületet. A hűtőberendezések glikol és víz keverékét fagyasztották le, és tartották mínusz hét és mínusz tizennégy fok közötti hőmérsékleten. Az alkalmazott három bar nyomás mellett szivattyúzták a folyadékot a jégszőnyegeken keresztül. A jégfelület használhatóságának érdekében korántsem elhanyagolható szempont a permetezés rendszere, a változó hőmérsékletű folyadék alkalmazása, de a rétegvastagságra is kiemelt figyelmet kellett fordítani. A szakemberek a hűtőteljesítmény és a hidraulikus rendszer teljesítményének ismeretében számolták ki az alkalmazott adatokat, melyek megfelelőnek bizonyultak az esemény időtartama alatt.  

Speciális hűtőberendezések alkalmazása

Az állandó hűtéshez olyan vízhűtőket alkalmaztak a szakemberek, amelyeket emelőszerkezetekkel és darukkal helyeztek végső állomásukra. Az elektromos rendszerrel üzemelő megoldás mikroprocesszorral működött, és így került szabályozásra a vízhőmérséklet, valamint a kompresszor működése. A nedvesség és az áram egyidejű jelenléte magas szintű üzembiztonsági szabályok megvalósulását követelte meg.

A rendezvény egyébként bekerült a Guiness Rekordok könyvébe, hiszen korábban nem volt példa arra, hogy ilyen sok néző részt vett volna jégkorong sporteseményen. A nyitó mérkőzésen 77 803 néző volt jelen, és ezzel új világrekord született meg. A labdarúgó stadion ilyen átalakulása egyedülálló végeredménynek számít, és sok szakember közös munkáját tette szükségessé.



Megosztás másokkal: