VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Jégkorong világbajnokság: hogyan alakult át egy foci stadion jéghoki pályává?

2019. Január 1.

Jégkorong világbajnokság: hogyan alakult át egy foci stadion jéghoki pályává?

Vannak olyan sportágak, amelyek speciális körülményeket követelnek meg, pláne akkor, ha a természetes környezet nem kedvez azok megvalósulásának. Így történt ez 2010 májusában, amikor a Gelsenkirchen Veltins Arena adott otthont a nagyszabású rendezvénynek. A világ legnagyobb jégkorong stadionjává alakult a focimeccseknek otthont adó helyszín, amely komoly előkészületeket követelt meg.

A hűtéssel kapcsolatban felmerülő problémák

Az előkészületek során elsőként a gyepszőnyeg eltávolítására került sor, majd a technikusok felszerelték a mobil hűtőberendezéseket, és így hoztak létre 1800 négyzetméter egybefüggő jégfelületet. Természetesen a folyamatos hűtéshez megbízható szivattyúkra volt szükség, és ezt a szerepet a Xylem Lowara szivattyúkra bízták. Ezek gondoskodtak a hűtőfolyadék egyenleges eloszlatásáról, biztosítva ezzel a sporteseményhez a megfelelő minőségű jeget. Nem csak a jégfelület megalkotása volt a cél, hanem annak megvalósítása is, hogy ez az esemény ideje alatt fenntartható is legyen.

Mivel több mint 77 ezer nézőre számítottak a kupolás épületben, ezért mindenképpen számolni kellett azzal is, hogy ilyen embertömeg jelentős hőt termel, ami akár a jég állapotára is hatással lehet. A hűtő folyadékot -14 foknál alacsonyabb hőmérsékleten, három bar nyomáson igyekeztek tartani. A hűtés és annak fenntartása érdekében elosztók, szelepek, vízvezetékek kerültek kiépítésre a komplexumban, és persze olyan nagy kapacitású kábeleket is alkalmaztak, melyek mindehhez megfelelőnek bizonyultak. Miként Florian Schweizer, a Cool Energy műszaki szakembere is elmondta, a technikai szempontoknak való megfelelésen túl a nagyszámú nézőközönség is kihívást jelentett a csapat számára.

Abszorpciós technika a jégfelület előállításához

A jégkorong pálya alapját úgynevezett AST jégszőnyegek, vagy más néven abszorpciós sávok alkották. Ezek egymás mellé helyezve hozták létre az egybefüggő felületet. A hűtőberendezések glikol és víz keverékét fagyasztották le, és tartották mínusz hét és mínusz tizennégy fok közötti hőmérsékleten. Az alkalmazott három bar nyomás mellett szivattyúzták a folyadékot a jégszőnyegeken keresztül. A jégfelület használhatóságának érdekében korántsem elhanyagolható szempont a permetezés rendszere, a változó hőmérsékletű folyadék alkalmazása, de a rétegvastagságra is kiemelt figyelmet kellett fordítani. A szakemberek a hűtőteljesítmény és a hidraulikus rendszer teljesítményének ismeretében számolták ki az alkalmazott adatokat, melyek megfelelőnek bizonyultak az esemény időtartama alatt.  

Speciális hűtőberendezések alkalmazása

Az állandó hűtéshez olyan vízhűtőket alkalmaztak a szakemberek, amelyeket emelőszerkezetekkel és darukkal helyeztek végső állomásukra. Az elektromos rendszerrel üzemelő megoldás mikroprocesszorral működött, és így került szabályozásra a vízhőmérséklet, valamint a kompresszor működése. A nedvesség és az áram egyidejű jelenléte magas szintű üzembiztonsági szabályok megvalósulását követelte meg.

A rendezvény egyébként bekerült a Guiness Rekordok könyvébe, hiszen korábban nem volt példa arra, hogy ilyen sok néző részt vett volna jégkorong sporteseményen. A nyitó mérkőzésen 77 803 néző volt jelen, és ezzel új világrekord született meg. A labdarúgó stadion ilyen átalakulása egyedülálló végeredménynek számít, és sok szakember közös munkáját tette szükségessé.Megosztás másokkal: