VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Öntözőrendszerek a gazdag termés szolgálatában

Nyitólap   »   Blog   »   Öntözőrendszerek a gazdag termés szolgálatában
2018. Május 12.

Öntözőrendszerek a gazdag termés szolgálatában

A tavasztól őszig tartó hónapok a mezőgazdaságban a kemény munkáról szól. Hazánk agrárország lévén hatalmas földterületekkel áll rendelkezésre a gazdálkodóknak, akik kisebb vagy nagyobb birtokokon igyekeznek megtenni mindent a gazdag termés és persze ezzel együtt az anyagi biztonság érdekében.A klímaváltozás azonban fokozottan szükségessé tette az öntözésre való odafigyelést, hiszen nyáron sokszor akár negyven fok környékén is mozoghat a hőmérséklet, hogy az aszályos hetekről már ne is szóljunk.

Árasztásos technológia

Az öntözőrendszerek sokféle válfaja közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja azt a típust, amely a területnek, a növények típusának és lehetőségekeinek leginkább megfelel. Az úgynevezett árasztásos öntözés története régmúlt időkre nyúlik vissza. Ilyenkor tulajdonképpen arról van szó, hogy a víz szabadon folyhat a termőterületen. Kifejezetten jó döntés lehet azoknak a gazdáknak, akik nem szeretnének vezetékekkel és szivattyúkkal bajlódni, és erre az egyszerű, de hatékony módszerre esne választásuk. Sajnos tény, hogy ez a megoldás nem használja ki optimálisan a rendelkezésre álló vizet, ezért környezettudatosságához is fűzhető némi kétség.

A csepegtetés a leghatékonyabb rendszer

Az úgynevezett túlnyomásos öntözéshez szivattyú segítségével nyerhető a víz, és azt egy speciális öntözőrendszer juttatja a növényekhez. A csepegtető öntözés talán a leginkább hatékony az öntözőrendszerek közül, de igen nehézkesnek is bizonyul kialakítás. A vékony csövekből közvetlenül a gyökerekhez csöpög a víz, így annak eloszlatása és hasznosulása kifogástalan. Kiválóan alkalmas például paradicsomhoz, uborkához, de fóliasátrakban is gond nélkül kialakítható segítségével egy eredményes öntözés.

A spinkler rendszert mindannyian jól ismerjük, ugyanis esetében szórófejek kerülnek kihelyezésre, és ha sikerül ezeket megfelelően telepíteni, akkor teljes lefedést biztosíthatnak. Arra azonban megéri odafigyelni, hogy akár a szél is megváltoztathatja a vízsugarak útját, esését, és máris maradhatnak száraz területek. A cél természetesen minden gazdálkodó részéről az, hogy minél olcsóbban és hatékonyabban lehessen megoldani az öntözést. A korszerű öntözőrendszerek ebben igyekeznek segíteni, gyakran szivattyúk működésével összekapcsolva. Spórolni nem érdemes, pláne nem akkor, ha fokozottan vízigényes növényekről van szó, hiszen hosszú hónapok munkája és kiadásai mehetnek kárba, ha nem öntözzük rendszeresen a területet a nyári forróságban.



Megosztás másokkal: