VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A szennyvízkezelés tisztítási folyamata

Nyitólap   »   Blog   »   A szennyvízkezelés tisztítási folyamata
2018. Április 28.

A szennyvízkezelés tisztítási folyamata

Az újrahasznosítás és a környezettudatosság napjainkban minden korábbinál keresettebb témák, hiszen bolygónk készletei sok tekintetben végesek. Nincs ez másként akkor sem, ha a háztartásokban felhasznált vízről van szó. Nem véletlen, hogy manapság már kifejezetten olyan üzemek is vannak, amelyek sótalanítással foglalkoznak, és így igyekeznek előállítani fogyasztásra alkalmas vizet. Világszerte egyre több helyen megtalálhatóak a szennyvíz tisztításával foglalkozó komplexumok is. Cikkünkben az ez utóbbiakban zajló folyamatoknak igyekszünk utánajárni.

Szennyvízkezelés lépésről lépésre

A háztartásokból a szennyvíz csöveken keresztül, búvárszivattyúk használatán át érkezik meg a szennyvíztisztító telepre, ahol több lépcsőn keresztül történik annak szűrése, tisztítása. Elsőként úgynevezett ülepítő tartályokat használnak, melyek lehetővé teszik, hogy a szennyvízben megtalálható anyagok leülepedjenek a tartály aljára, és ott egyfajta iszapréteget képezzenek. Miután mindezt ártalmatlanítják, már egy jóval áttetszőbb, tisztább folyadék marad hátra. Az elsődleges kezelés célja tehát nem más, mint a szilárd anyagok eltávolítása a szennyvízből.

A továbbiakban a maradék szerves anyagot igyekeznek eltávolítani a szennyvíz kezelése során. Történhet ez annak levegőztetésével, de akár baktériumok hozzáadásával is. Természetesen ezektől a baktériumoktól is meg kell majd szabadítani a vizet, ehhez pedig szintén a korábban már említett, elválasztásos módszert alkalmazzák. Az eljárásban többféle szűrőt is használnak, így garantáltan minden szennyezőanyag, szilárd anyag és baktérium eltávolítható abból. Az így keletkezett, többszörösen ellenőrzött minőségű víz végül a természetes vizekbe kerülhet visszaengedésre. Ma már nem csak külföldön, de hazánkban is egyre több szennyvízkezelő állomás és üzem jön létre, hiszen ez a fajta környezettudatosság igen sok hangsúlyt kap napjainkban.

Az ilyen üzemekben egyébként többféle szivattyút is alkalmaznak, közöttük pedig sokat kifejezetten a szuszpendált anyagokat is tartalmazó vizek szivattyúzására fejlesztettek ki. Nem ritka, hogy eltérő kémhatású folyadékokban kerülnek alkalmazásra a szivattyúk, így azok alapanyagát is ennek megfelelően alakítják a gyártás során. Az ipari méretű felhasználáson túl a háztartások igényeit is igyekeznek kiszolgálni a legismertebb szivattyúgyártó márkák.



Megosztás másokkal: