VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A szivattyú választás fortélyai

Nyitólap   »   Blog   »   A szivattyú választás fortélyai
2017. December 1.

A szivattyú választás fortélyai

Mire használják a szivattyút?

Ha locsolni szeretnénk, akkor a kút paramétereinek függvényében száraz beépítésű vagy mélykút szivattyú alkalmazzunk. A szivattyút úgy válasszuk ki, hogy a geodetikus emelőmagasság és a csőellenállás összegén felül legalább 2 bar (20 m-es emelőmagasság) nyomás maradjon kifolyási nyomásnak. Öntözőrendszereknél a rendszer nyomásigénye ennél is több. Az öntözőrendszer nyomás- és térfogatáram igényét szakemberek határozzák meg a rendszertől függően. Fontos, hogy minden esetben a kút paramétereinek megfelelően történjen az öntözőrendszer tervezése.

Házi vízellátás vagy automata öntözőrendszer esetén a felszívási biztonság miatt önfelszívó szivattyúkat alkalmazunk. A nyomócsonkra szereljünk fel egy nyomásérzékelő-vezérlést (áramkapcsolót), ami a szivattyút vízelvételtől függően vezérli és ellátja szárazon futás elleni védelemmel.

Öntözőrendszer vagy házi vízellátás mélykútszivattyúval is kiépíthető. A szivattyú vezérlése lehetséges nyomásérzékelő-vezérléssel (áramkapcsolóval), vagy gumimembrános hydrofor tartállyal és nyomáskapcsolóval. Ha a nyomócső felért a kútból, be kell építeni a rendszerbe egy nyomáskapcsolót, nyomásmérő órát, valamint egy hydrofor tartályt.

A kúthoz célszerű egy gépészeti aknát elhelyezni, amibe telepíthetjük a gépészetet, a motorvédelmet és a vezérlést. Az aknák készülhet betonból vagy előre gyártott műanyag akna is lehet. A méretét a feladat jellege és a telepítendő gépészet alapján határozzuk meg.

Vízgyűjtők, tartályok kiürítésére, szennyezett vizek átemelésére és csobogókhoz műanyagházas merülőszivattyút, illetve nagyobb teljesítményigény esetén fémházas szennyezett- vagy szennyvízszivattyúkat alkalmazhatunk.

 Megosztás másokkal: