VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.hu https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.png VL Szivattyú Kft. +36-29-320-150 info@vlbt.hu customer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A szivattyú téliesítés fortéjai

2017. Október 4.

A szivattyú téliesítése prioritást élvez akkor, ha a tavasz beköszöntével sértetlen állapotban akarjuk viszontlátni, hőn szeretett rendszerünket. Nem érdemes félvállról venni ezt a kérdést, mert komoly következményekkel járhat a hanyagságunk.

A télre való felkészülés legfontosabb eleme, hogy el kell távolítanunk a szivattyúból, illetve a hozzá kapcsolódó csövekből a vizet. Ha ugyanis megérkeznek az első fagyok, akkor a bent ragadt víz jéggé dermedve, szétnyomhatja a berendezést, súlyos károkat okozva benne. Az első lépés tehát a fő vízcsap elzárása, ami többnyire a föld alatt, kb. nyolcvan centivel található, ami hazánkban a hivatalos fagyhatár. Az elektromos vezérlők áramtalanítása a második lépcsőfok. Ha a szivattyúnk rendelkezik nyomáskapcsolókkal, frekvenciaváltókkal, akkor azok áramtalanítása minden más előtt, elsőbbséget élvez.

A harmadik fázisban a „nyitásé” a főszerep. A kerti csapokat, és a leeresztő szelepeket ki kell nyitnunk, hagyva, hogy elfollyon a rendszerben lévő víz. Ezt, a nyitott állást érdemes a tél végéig megőriznünk. Kompresszor segítségével pluszban ki fújathatjuk a rendszert, garantálva az utolsó csepp víz elcsepegését is.

Ezeket követően, ha búvárszivattyú közreműködésével nyerjük a vizet, akkor áramtalanítás, kihúzás után, le kell szerelnünk a nyomóágat. A szűrőt, és a hálózati kábelt ilyenkor akadály nélkül ellenőrizhetjük – némi karbantartást végezve, összekötve a kellemest a hasznossal. Önfelszívó szivattyú esetén víztelenítés után csak a vízhálózatról való leszerelés van hátra. A szivattyúkat minden esetben, fagypont felett kell teleltetnünk, így épségben átvészelhetik a hideg hónapokat.

Címke: szivattyú téliesítés, szivattyúMegosztás másokkal: