VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hűsítő csobbanás vagy veszélyes megmártózás - A szennyezett medencevíz veszélyeiről

Nyitólap   »   Blog   »   Hűsítő csobbanás vagy veszélyes megmártózás - A szennyezett medencevíz veszélyeiről
2016. Augusztus 16.

Hűsítő csobbanás vagy veszélyes megmártózás - A szennyezett medencevíz veszélyeiről

Korábban már írtunk róla, hogy milyen vegyszerek és szivattyúk állnak rendelkezésünkre a medence vizének tisztításához. Eddig azonban nem ejtettünk szót arról, hogy miért rendkívül fontos gondoskodni a tiszta vízről. Akadnak ugyanis, akik nem ismerik pontosan ennek veszélyeit, és ezért nem szentelnek kellő figyelmet a tisztításra.

Most azonban eljött az idő

Mai cikkünkben kitérünk a vízszennyezés leggyakoribb forrásaira.

1. A zuhanyzás elmulasztása

Az emberi testen található verejték, vizelet és fekália maradványok, esetenként a testápolók, napkrémek és kozmetikumok megannyi baktériumot és vegyi anyagot hordoznak – amelyek komoly problémát okozhatnak.

A verejték és a vegyi anyagok kedvezőtlenül befolyásolják a klór szintjét, ami csökkenti annak baktériumok elleni hatékonyságát. Sőt, amennyiben ezek reakcióba lépnek a vízben található klórral, akkor az egészségre káros anyag is keletkezhet.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) nemzetközi egészségügyi szervezet kutatásai alapján, egy fürdőző átlagosan 0,14 gramm fekáliát juttat a vízbe, ami pedig a hasmenést okozó E. Coli baktérium, valamint a Cryptosporidium és a Giardia paraziták egyik forrása is. Bár a hasmenés nem tűnik annyira veszélyesnek, fontos tudni, hogy az E. Coli fertőzések súlyosabb esetekben akár halálos kimenetelű veseelégtelenséget vagy vérszegénységet is okozhatnak, a paraziták pedig külső héjuknak köszönhetően ellenállnak a klórnak.

Mindezek miatt rendkívül fontos a megelőzés.

A fürdőzés előtt minden esetben alaposan zuhanyozzunk le, lehetőleg szappanos vízzel. Különösen figyeljünk a gyerekekre, hiszen esetükben a szennyezés nagysága, és a fertőzés veszélye is nagyobb. Továbbá rendkívül fontos, hogy a legkisebbek pelenkacseréjét semmiképp ne a parton végezzük.

2. Baktériumok

A nem megfelelően karbantartott medencevízben a már említett E. Coli mellett rengeteg más baktérium is elszaporodhat, amelyek mind a szabadidős vízi betegségek forrásai lehetnek. A leggyakoribb probléma a hasmenés, de ezen kívül a szemet, a fület, a bőrt vagy a tüdőt érintő fertőzések, valamint neurológiai és az emésztőszerveket érintő megbetegedések is felmerülhetnek a vizet lenyelve.

Mindezek elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy a víz klórszintje ideális legyen, valamint folyamatosan ügyeljünk a megelőzésre is. Tartsuk távol a háziállatokat, kerüljük az ételmaradékokat és a növényi hulladékokat, valamint ne feledkezzünk meg a madarak elleni védelemről se.

3. Emberi vizelet

Egy amerikai felmérés során minden ötödik uszodalátogató elismerte, hogy a medencében végzi „kisebbik” dolgát. Bár az otthoni medencék esetében valószínűleg messze nem ennyire súlyos a helyzet, fontos megjegyezni, hogy nem csak a közerkölcs kívánja meg a toalett felkeresését. A vizelet ugyanis felemészti a medence klór tartalmának egy részét, ez által pedig utat biztosít az egészséget veszélyeztető anyagoknak. 

Kellő odafigyeléssel, a megfelelő vízforgató-homokszűrős szivattyúrendszerekkel, valamint a szükséges vegyszerek alkalmazásával biztonságos lesz a csobbanás. Minimálisra csökkenthetjük az egészségügyi kockázatokat, így bármikor bátran megmártózhatunk a medencénkben. Webáruházunkban mindenfajta medence vegyszert megtalál a gondtalan fürdőzéshez – ha kérdése lenne, akkor pedig forduljon bátran a szakembereink egyikéhez.  Megosztás másokkal: