VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Az életet adó folyadék

Nyitólap   »   Blog   »   Az életet adó folyadék
2015. Szeptember 29.

Az életet adó folyadék

A vízzel minden nap találkozunk – látjuk, hogyan „mozog”, felhasználjuk az élet különböző területein és tapasztaljuk, hogy mi történik vele a különböző szituációkban. A tulajdonságait azonban valószínűleg nem tudnánk szakszerűen megfogalmazni, a fizika nyelvén összefoglalni.

És ez miért is lenne fontos?

Tény, hogy a főzéshez és a mindennapi fürdéshez nem feltétlenül kell értenünk a víz „működését”. Ha azonban azt szeretnénk, hogy a szivattyúnk megfelelően működjön, akkor érdemes tisztában lennünk egy s mással. Nem árt, ha ismerjük a fizikai tulajdonságait – úgy, mint a sűrűsége és a fagyáspontja, illetve egyéb sajátosságait – például a víztisztítás mikéntjét és a vízkő létrejöttének okát.

Ússzunk tehát most egy kicsit mélyebbre!

Már az iskolában is megtanultuk, hogy a víznek H2O a kémiai képlete, hiszen hidrogén és oxigén atomokból épül fel. Színtelen, szagtalan, normál körülmények között folyékony anyag – ha azonban módosítjuk a fizikai körülményeket, akkor megváltozik a halmazállapota. Amennyiben a hőmérséklet 0°C (azaz fagypont) alá süllyed, akkor a víz megfagy és létrejön a szilárd halmazállapotú jég. Ha azonban növeljük a hőmérsékletet, és 101,3 kPa nyomáson 100 fok fölé hevítjük, akkor a vízből légnemű gőz lesz.

Mindez az általános műveltség része – de akadnak még egyéb fontos részletek.

A víz kémiai és fizikai tulajdonságai meghatározzák a szállításának, tisztításának és tárolásának lehetőségeit. Mindezekhez érdemes figyelembe venni például a sűrűségét, a viszkozitását, az oldóképességét és a keménységét.

-      A víz sűrűsége 0 és 100 Celsius fokon belül 999,84 és 958,35 kg/m³ között változik.

-      A dinamikai viszkozitása ugyanilyen körülmények esetében 17,893 és 2,822 Ns/m³ között mozog.

-      A víz kiváló oldószer, hideg állapotában a gázokat, melegen pedig a szilárd anyagokat oldja jobban.

-      A keménységét az alkáliföldfémek aránya határozza meg – ha például sok benne a kalcium és a magnézium, akkor keménynek számít.

És még egy fontos dolog

További fontos tulajdonsága az oldottoxigén-tartalom, ez ugyanis a fémcsövek esetében befolyásolja a korrózióvédelmet. Ez különösen hangsúlyos lehet például a különböző műszerek, berendezések és szivattyúk esetében, hiszen nagy mértékben befolyásolhatja az eszközök élettartalmát.

 

A víz az életünk nélkülözhetetlen része. Érdemes tisztában lenni a fizikai és kémiai tulajdonságaival, hiszen ezek nagyban befolyásolják a felhasználási lehetőségeit. A szivattyúk kialakításakor a szakértők mindezekkel számolnak, és ezek fényében alakítják ki a berendezéseket, így azok minden körülmény között biztonságosan és hatékonyan funkcionálnak.Megosztás másokkal: