VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az életet adó folyadék

2015. Szeptember 29.

Az életet adó folyadék

A vízzel minden nap találkozunk – látjuk, hogyan „mozog”, felhasználjuk az élet különböző területein és tapasztaljuk, hogy mi történik vele a különböző szituációkban. A tulajdonságait azonban valószínűleg nem tudnánk szakszerűen megfogalmazni, a fizika nyelvén összefoglalni.

És ez miért is lenne fontos?

Tény, hogy a főzéshez és a mindennapi fürdéshez nem feltétlenül kell értenünk a víz „működését”. Ha azonban azt szeretnénk, hogy a szivattyúnk megfelelően működjön, akkor érdemes tisztában lennünk egy s mással. Nem árt, ha ismerjük a fizikai tulajdonságait – úgy, mint a sűrűsége és a fagyáspontja, illetve egyéb sajátosságait – például a víztisztítás mikéntjét és a vízkő létrejöttének okát.

Ússzunk tehát most egy kicsit mélyebbre!

Már az iskolában is megtanultuk, hogy a víznek H2O a kémiai képlete, hiszen hidrogén és oxigén atomokból épül fel. Színtelen, szagtalan, normál körülmények között folyékony anyag – ha azonban módosítjuk a fizikai körülményeket, akkor megváltozik a halmazállapota. Amennyiben a hőmérséklet 0°C (azaz fagypont) alá süllyed, akkor a víz megfagy és létrejön a szilárd halmazállapotú jég. Ha azonban növeljük a hőmérsékletet, és 101,3 kPa nyomáson 100 fok fölé hevítjük, akkor a vízből légnemű gőz lesz.

Mindez az általános műveltség része – de akadnak még egyéb fontos részletek.

A víz kémiai és fizikai tulajdonságai meghatározzák a szállításának, tisztításának és tárolásának lehetőségeit. Mindezekhez érdemes figyelembe venni például a sűrűségét, a viszkozitását, az oldóképességét és a keménységét.

-      A víz sűrűsége 0 és 100 Celsius fokon belül 999,84 és 958,35 kg/m³ között változik.

-      A dinamikai viszkozitása ugyanilyen körülmények esetében 17,893 és 2,822 Ns/m³ között mozog.

-      A víz kiváló oldószer, hideg állapotában a gázokat, melegen pedig a szilárd anyagokat oldja jobban.

-      A keménységét az alkáliföldfémek aránya határozza meg – ha például sok benne a kalcium és a magnézium, akkor keménynek számít.

És még egy fontos dolog

További fontos tulajdonsága az oldottoxigén-tartalom, ez ugyanis a fémcsövek esetében befolyásolja a korrózióvédelmet. Ez különösen hangsúlyos lehet például a különböző műszerek, berendezések és szivattyúk esetében, hiszen nagy mértékben befolyásolhatja az eszközök élettartalmát.

 

A víz az életünk nélkülözhetetlen része. Érdemes tisztában lenni a fizikai és kémiai tulajdonságaival, hiszen ezek nagyban befolyásolják a felhasználási lehetőségeit. A szivattyúk kialakításakor a szakértők mindezekkel számolnak, és ezek fényében alakítják ki a berendezéseket, így azok minden körülmény között biztonságosan és hatékonyan funkcionálnak.Megosztás másokkal:

Hozzászólások