VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Útmutató a medence tisztításához

Nyitólap   »   Blog   »   Útmutató a medence tisztításához
2016. Július 16.

Útmutató a medence tisztításához

Nyáron a legszerencsésebbek a tengerparton süttetik magukat, a kicsit kevésbé szerencsések pedig az otthoni medencében csobbannak egy-egy fárasztó nap után. Nagy tavaink minőségi vízzel várják a strandolókat, de vajon mi a helyzet a medencékkel? Mitől lesznek tiszták? Hogy-hogy nem szaporodnak el bennük a kórokozók? Minden nap le kell ereszteni és újra feltölteni őket, vagy van ennél költséghatékonyabb megoldás?

A medence vize nem lesz tiszta magától. Bár hálózati, azaz vegyészetileg kezelt vízzel töltik fel, pár nap alatt (főleg a nagy melegben) könnyen elszaporodhatnak a különböző mikroorganizmusok, és természetesen a szilárd szennyeződések is megjelennek. Ez utóbbiról a medence vízforgatója gondoskodik, azonban ez nem képes kristálytiszta vizet előállítani – ehhez más segítségre van szükség.

A legfontosabb alapelv

A kültéri medencék egészséges és tiszta vizéhez szükség van vegyszerekre, de ezekkel minden esetben óvatosan, a szakemberek utasítását betartva bánjunk. A kemikáliák túladagolása legalább ugyanannyira – ha nem még jobban – veszélyes, mint a nem megfelelően tisztított víz.

Lássuk most, mire van szükség a medence tisztításához.

1.   Klóros fertőtlenítők

Ide tartoznak a legszélesebb körben használt fertőtlenítő szerek, amelyek a kórokozók távolttartásáért és a fürdővíz tisztításáért felelnek.

2.   Klórmentes fertőtlenítők

Bizonyos esetekben (pl. allergia, túlzott érzékenység) nincs lehetőség a klóros anyagok használatára – ilyenkor van szükség erre az „alternatív” lehetőségre. Ezek bár klórmentesek, ugyanolyan hatásosak, mint az egyes csoportba tartozó szerek.

3.   Medence pelyhesítő

Bizonyos apró szennyeződéseket sajnos a vízforgató szűrő nem képes kiszűrni. Szerencsére azonban ezek ellen sem vagyunk védtelenek, hiszen a medence pelyhesítő vegyszerek segítenek elbánni a kis „apróságokkal”. Ez a különleges szer ugyanis a kicsi szennyeződésekből nagyobb méretű pelyheket hoz létre, amelyek már könnyedén eltávolíthatóak egy hétköznapi szűrővel is.

4.   Felület- és víztisztítók

Ezeket a szereket főleg az uszodákban alkalmazzák, hiszen ilyenkor ajánlott a fékezett habzású anyagok használata.

5.   pH-szabályozók

A pH-értéket egy 0-14-ig terjedő skálán mérjük. Ennek értelmében semleges a víz pH értéke, ha 7-es; ez alatt savas, fölötte pedig lúgos. A medencék ideális értéke 7,2-7,6 között található – ennek elérését pedig a különböző pH-szabályozókkal biztosíthatjuk.

Hogy miért van erre szükség?

Az emberi szemet csípi a víz, ha a pH értéke 7,2 alatt vagy 7,8 fölött van. Ez utóbbi esetben ráadásul a klórozó szerek hatása is csökken.

6.   Téliesítő folyadék

Erre a szerre ősszel van szükség, hiszen a medencébe öntve csökkenti a vízkőkiválási folyamatot és megakadályozza az algák szaporodását – ennek köszönhetően pedig könnyebb lesz a tavaszi nagytakarítás.

7.   Algagátlók

Sajnos előfordul, hogy minden igyekezet ellenére a víz algásodik. Aggodalomra azonban semmi ok, ennek orvoslására valók az algaölő szerek, amelyek könnyedén megakadályozzák az algavirágzást – azaz a vizek teljes bezöldülését.

8.   Vízkőoldók

A vízkő kiválás természetes folyamat, a kerti medencék esetében is tapasztalható. Ennek megoldására szagsemleges, illetve kifejezetten kellemes illatú vízkőoldók kaphatóak, amelyek garantáltan megakadályozzák a vízkövesedést.

9.   Teszterek és vízelemzők

Ezek a kiegészítők segítenek, hogy a medence vizének állapotát folyamatosan kontroll alatt tarthassuk. Az ellenőrzéshez általában egy indikátor anyagot szoktak használni, amelyek a vízbe téve színmódosulással jelzik az aktuális állapotot. 

A kerti medencék könnyed felfrissülést biztosítanak, akármelyik pillanatban is csobbanjunk a vízben. Ehhez azonban elengedhetetlenül fontos, hogy gondoskodjunk a medence tisztításáról, a pelyhesítésről és a megfelelő pH érték beállításáról.



Megosztás másokkal: