VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Útmutató a medence tisztításához

2016. Július 16.

Útmutató a medence tisztításához

Nyáron a legszerencsésebbek a tengerparton süttetik magukat, a kicsit kevésbé szerencsések pedig az otthoni medencében csobbannak egy-egy fárasztó nap után. Nagy tavaink minőségi vízzel várják a strandolókat, de vajon mi a helyzet a medencékkel? Mitől lesznek tiszták? Hogy-hogy nem szaporodnak el bennük a kórokozók? Minden nap le kell ereszteni és újra feltölteni őket, vagy van ennél költséghatékonyabb megoldás?

A medence vize nem lesz tiszta magától. Bár hálózati, azaz vegyészetileg kezelt vízzel töltik fel, pár nap alatt (főleg a nagy melegben) könnyen elszaporodhatnak a különböző mikroorganizmusok, és természetesen a szilárd szennyeződések is megjelennek. Ez utóbbiról a medence vízforgatója gondoskodik, azonban ez nem képes kristálytiszta vizet előállítani – ehhez más segítségre van szükség.

A legfontosabb alapelv

A kültéri medencék egészséges és tiszta vizéhez szükség van vegyszerekre, de ezekkel minden esetben óvatosan, a szakemberek utasítását betartva bánjunk. A kemikáliák túladagolása legalább ugyanannyira – ha nem még jobban – veszélyes, mint a nem megfelelően tisztított víz.

Lássuk most, mire van szükség a medence tisztításához.

1.   Klóros fertőtlenítők

Ide tartoznak a legszélesebb körben használt fertőtlenítő szerek, amelyek a kórokozók távolttartásáért és a fürdővíz tisztításáért felelnek.

2.   Klórmentes fertőtlenítők

Bizonyos esetekben (pl. allergia, túlzott érzékenység) nincs lehetőség a klóros anyagok használatára – ilyenkor van szükség erre az „alternatív” lehetőségre. Ezek bár klórmentesek, ugyanolyan hatásosak, mint az egyes csoportba tartozó szerek.

3.   Medence pelyhesítő

Bizonyos apró szennyeződéseket sajnos a vízforgató szűrő nem képes kiszűrni. Szerencsére azonban ezek ellen sem vagyunk védtelenek, hiszen a medence pelyhesítő vegyszerek segítenek elbánni a kis „apróságokkal”. Ez a különleges szer ugyanis a kicsi szennyeződésekből nagyobb méretű pelyheket hoz létre, amelyek már könnyedén eltávolíthatóak egy hétköznapi szűrővel is.

4.   Felület- és víztisztítók

Ezeket a szereket főleg az uszodákban alkalmazzák, hiszen ilyenkor ajánlott a fékezett habzású anyagok használata.

5.   pH-szabályozók

A pH-értéket egy 0-14-ig terjedő skálán mérjük. Ennek értelmében semleges a víz pH értéke, ha 7-es; ez alatt savas, fölötte pedig lúgos. A medencék ideális értéke 7,2-7,6 között található – ennek elérését pedig a különböző pH-szabályozókkal biztosíthatjuk.

Hogy miért van erre szükség?

Az emberi szemet csípi a víz, ha a pH értéke 7,2 alatt vagy 7,8 fölött van. Ez utóbbi esetben ráadásul a klórozó szerek hatása is csökken.

6.   Téliesítő folyadék

Erre a szerre ősszel van szükség, hiszen a medencébe öntve csökkenti a vízkőkiválási folyamatot és megakadályozza az algák szaporodását – ennek köszönhetően pedig könnyebb lesz a tavaszi nagytakarítás.

7.   Algagátlók

Sajnos előfordul, hogy minden igyekezet ellenére a víz algásodik. Aggodalomra azonban semmi ok, ennek orvoslására valók az algaölő szerek, amelyek könnyedén megakadályozzák az algavirágzást – azaz a vizek teljes bezöldülését.

8.   Vízkőoldók

A vízkő kiválás természetes folyamat, a kerti medencék esetében is tapasztalható. Ennek megoldására szagsemleges, illetve kifejezetten kellemes illatú vízkőoldók kaphatóak, amelyek garantáltan megakadályozzák a vízkövesedést.

9.   Teszterek és vízelemzők

Ezek a kiegészítők segítenek, hogy a medence vizének állapotát folyamatosan kontroll alatt tarthassuk. Az ellenőrzéshez általában egy indikátor anyagot szoktak használni, amelyek a vízbe téve színmódosulással jelzik az aktuális állapotot. 

A kerti medencék könnyed felfrissülést biztosítanak, akármelyik pillanatban is csobbanjunk a vízben. Ehhez azonban elengedhetetlenül fontos, hogy gondoskodjunk a medence tisztításáról, a pelyhesítésről és a megfelelő pH érték beállításáról.Megosztás másokkal: