VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Színpompás virágoskert és gyönyörű pázsit - Amit a csepegtető öntözőrendszerekről tudni érdemes

2016. Augusztus 20.

Színpompás virágoskert és gyönyörű pázsit - Amit a csepegtető öntözőrendszerekről tudni érdemes

A kerti növények folyamatos törődést igényelnek, hiszen a kiszámíthatatlan időjárás nem mindig biztosít számukra kellő tápanyagot. Ezért van szükség például a rendszeres locsolásra is, hiszen e nélkül nem lehetne színpompás virágoskertünk vagy gyönyörű zöld gyepünk. Az öntözés korszerű és igen víztakarékos módja a csepegtető módszer, amely kiváló alternatívája a kertgondozásnak.

De miért jó a csepegtetéses öntözés? Milyen előnyei mutatkoznak a többi módszerrel szemben? És hogyan működik egyáltalán?

Ennek az öntözési módnak az a lényege, hogy a növények a természetes igényeiknek megfelelően folyamatosan kapnak kis mennyiségű vizet, amit azonnal fel tudnak szívni. Ez egyrészt sokkal egészségesebb a számukra, másrészt rendkívül költséghatékony lehetőség számunkra. Ugyanis szemben a hagyományosnak számító nagy vízsugarú locsolással, eseti vagy folyamatos öntözéssel, ez jóval kevesebb vizet használ.

Pontos és környezetbarát

A csepegtetéses öntözés lényege, hogy a vizet alacsony nyomással pontosan a gyökérzethez adagolja. Így könnyen elkerülhető a pontatlan területi lefedés, tehát nem keletkezik felesleg, a növény szinte a teljes vízmennyiséget hasznosítani tudja.

Emellett a technológia további előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát. Mivel takarékoskodik a vízkészlettel és nem áztatja fel feleslegesen a talajt, ezért minden szempontból megfelel a fenntartható fejlődés elvárásainak. Óránként mindösszesen néhány liter vizet bocsájt ki a rendszer, de még így is fokozatosan nő a hatásfoka.

A csepegtető öntözés egyik lehetősége: a csepegtető cső

Ez a cső egy olyan kiegészítő, amely a szabályos vonalban elhelyezkedő növénycsoport öntözésére alkalmas. Ennek telepítése gyors, olcsó és egyszerű, hiszen nincs szükség egyedi alternatívára. Kiváló megoldás, ha a növények szabályos rendben egymás mellett helyezkednek el

            Mi a titka ennek?

A csepegtető csőaz ún. labirint-rendszerrel belülről szabályozza, hogy minden kiáramlási ponthoz megfelelő nyomással jusson el a vízmennyiség, így egyidejűleg tudunk számos növényt meglocsolni. E nélkül az első ponton aránytalanul sok víz távozna, a messzebbi területekre pedig nem jutna elegendő folyadék. 

            Miért jó ez a rendszer?

A csepegtető csőkiküszöböli a természetes nyomásveszteséget, így a cső teljes hosszában elegendő víz juthat el a növények gyökeréhez. Ezt segítik a csepegtető-testek és szalagok, amelyek bizonyos esetben a rendszer elengedhetetlen alkotóelemei.

Mikor érdemes csepegtető testeket használni a cső helyett?

Röviden megfogalmazva: akkor, amikor a növények elhelyezkedése ezt megkívánja. Tehát a csepegtető testre akkor lehet szükség, ha egyedi öntözést szeretnénk megvalósítani, mert a növények túl nagy távolsága, vagy a szabálytalan elhelyezkedése miatt nem megoldható vagy nem célszerű a csöves módszer.

Mivel működjön a rendszer?

Tények és tévhitek a szűrt vízről

A csepegtető testekben alkalmazott labirintok miatt a víz meglehetősen szűk keresztmetszeten áramlik át, ezért a szűrt víz alkalmazása a dugulások megelőzése és a rendszer élettartamának növelése érdekében mindenképp javasolt. Az itt lerakódó szennyeződések ugyanis – akár már rövid távon is – sok bosszúságot, kellemetlenséget és anyagi károkat okozhatnak. Mindezek miatt ajánlott egy megfelelő hatékonyságú vízszűrőbeszerelése és ennek rendszeres karbantartása.

Használható-e zárt térben a csepegtetéses öntözés?

Növényházakban, fóliasátrakban és télikertekben egyaránt használható a csepegtetéses öntözés. Semmi akadálya nincs, hogy zárt térben is alkalmazzuk ezt a módszert, a beszerelés pedig semmilyen extra kiadást nem igényel.

A tervezés lépései

A csepegtetéses öntözés megannyi pozitívuma miatt sokan döntenek a rendszer mellett. De mit kell figyelembe venni a tervezéskor? Milyen információkra lehet szükség a telepítést megelőzően?

            Mindenképp figyelembe kell venni

-      az öntözendő növények fajtáit, vízigényét, sor- és tőtávolságát, elhelyezkedését;

-      az öntöző víz minőségét;

-      a szűrőberendezésszükségességét;

-      a vízellátás egyenletességét;

-      a kijuttatandó műtrágya összetételét (ha szükséges);

-      a berendezés elvárt élettartamát, illetve a használatot befolyásoló körülményeket, az üzembiztonsági előírásokat, a beszerzési és üzemeltetési költségeket, anyagi lehetőségeket, energia-felhasználást.

Szeretne egy takarékos, üzembiztos, és hosszú élettartamú csepegtető rendszert? Kérje ingyenes konzultációnkat most! Szakértőnk megmondja Önnek, milyen rendszert javasol, és mennyit tud azzal megtakarítani!Megosztás másokkal: