VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Színpompás virágoskert és gyönyörű pázsit - Amit a csepegtető öntözőrendszerekről tudni érdemes

Nyitólap   »   Blog   »   Színpompás virágoskert és gyönyörű pázsit - Amit a csepegtető öntözőrendszerekről tudni érdemes
2016. Augusztus 20.

Színpompás virágoskert és gyönyörű pázsit - Amit a csepegtető öntözőrendszerekről tudni érdemes

A kerti növények folyamatos törődést igényelnek, hiszen a kiszámíthatatlan időjárás nem mindig biztosít számukra kellő tápanyagot. Ezért van szükség például a rendszeres locsolásra is, hiszen e nélkül nem lehetne színpompás virágoskertünk vagy gyönyörű zöld gyepünk. Az öntözés korszerű és igen víztakarékos módja a csepegtető módszer, amely kiváló alternatívája a kertgondozásnak.

De miért jó a csepegtetéses öntözés? Milyen előnyei mutatkoznak a többi módszerrel szemben? És hogyan működik egyáltalán?

Ennek az öntözési módnak az a lényege, hogy a növények a természetes igényeiknek megfelelően folyamatosan kapnak kis mennyiségű vizet, amit azonnal fel tudnak szívni. Ez egyrészt sokkal egészségesebb a számukra, másrészt rendkívül költséghatékony lehetőség számunkra. Ugyanis szemben a hagyományosnak számító nagy vízsugarú locsolással, eseti vagy folyamatos öntözéssel, ez jóval kevesebb vizet használ.

Pontos és környezetbarát

A csepegtetéses öntözés lényege, hogy a vizet alacsony nyomással pontosan a gyökérzethez adagolja. Így könnyen elkerülhető a pontatlan területi lefedés, tehát nem keletkezik felesleg, a növény szinte a teljes vízmennyiséget hasznosítani tudja.

Emellett a technológia további előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát. Mivel takarékoskodik a vízkészlettel és nem áztatja fel feleslegesen a talajt, ezért minden szempontból megfelel a fenntartható fejlődés elvárásainak. Óránként mindösszesen néhány liter vizet bocsájt ki a rendszer, de még így is fokozatosan nő a hatásfoka.

A csepegtető öntözés egyik lehetősége: a csepegtető cső

Ez a cső egy olyan kiegészítő, amely a szabályos vonalban elhelyezkedő növénycsoport öntözésére alkalmas. Ennek telepítése gyors, olcsó és egyszerű, hiszen nincs szükség egyedi alternatívára. Kiváló megoldás, ha a növények szabályos rendben egymás mellett helyezkednek el

            Mi a titka ennek?

A csepegtető csőaz ún. labirint-rendszerrel belülről szabályozza, hogy minden kiáramlási ponthoz megfelelő nyomással jusson el a vízmennyiség, így egyidejűleg tudunk számos növényt meglocsolni. E nélkül az első ponton aránytalanul sok víz távozna, a messzebbi területekre pedig nem jutna elegendő folyadék. 

            Miért jó ez a rendszer?

A csepegtető csőkiküszöböli a természetes nyomásveszteséget, így a cső teljes hosszában elegendő víz juthat el a növények gyökeréhez. Ezt segítik a csepegtető-testek és szalagok, amelyek bizonyos esetben a rendszer elengedhetetlen alkotóelemei.

Mikor érdemes csepegtető testeket használni a cső helyett?

Röviden megfogalmazva: akkor, amikor a növények elhelyezkedése ezt megkívánja. Tehát a csepegtető testre akkor lehet szükség, ha egyedi öntözést szeretnénk megvalósítani, mert a növények túl nagy távolsága, vagy a szabálytalan elhelyezkedése miatt nem megoldható vagy nem célszerű a csöves módszer.

Mivel működjön a rendszer?

Tények és tévhitek a szűrt vízről

A csepegtető testekben alkalmazott labirintok miatt a víz meglehetősen szűk keresztmetszeten áramlik át, ezért a szűrt víz alkalmazása a dugulások megelőzése és a rendszer élettartamának növelése érdekében mindenképp javasolt. Az itt lerakódó szennyeződések ugyanis – akár már rövid távon is – sok bosszúságot, kellemetlenséget és anyagi károkat okozhatnak. Mindezek miatt ajánlott egy megfelelő hatékonyságú vízszűrőbeszerelése és ennek rendszeres karbantartása.

Használható-e zárt térben a csepegtetéses öntözés?

Növényházakban, fóliasátrakban és télikertekben egyaránt használható a csepegtetéses öntözés. Semmi akadálya nincs, hogy zárt térben is alkalmazzuk ezt a módszert, a beszerelés pedig semmilyen extra kiadást nem igényel.

A tervezés lépései

A csepegtetéses öntözés megannyi pozitívuma miatt sokan döntenek a rendszer mellett. De mit kell figyelembe venni a tervezéskor? Milyen információkra lehet szükség a telepítést megelőzően?

            Mindenképp figyelembe kell venni

-      az öntözendő növények fajtáit, vízigényét, sor- és tőtávolságát, elhelyezkedését;

-      az öntöző víz minőségét;

-      a szűrőberendezésszükségességét;

-      a vízellátás egyenletességét;

-      a kijuttatandó műtrágya összetételét (ha szükséges);

-      a berendezés elvárt élettartamát, illetve a használatot befolyásoló körülményeket, az üzembiztonsági előírásokat, a beszerzési és üzemeltetési költségeket, anyagi lehetőségeket, energia-felhasználást.

Szeretne egy takarékos, üzembiztos, és hosszú élettartamú csepegtető rendszert? Kérje ingyenes konzultációnkat most! Szakértőnk megmondja Önnek, milyen rendszert javasol, és mennyit tud azzal megtakarítani!Megosztás másokkal: