VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A tökéletes öntözőrendszer - A tervezés lépései

2016. Június 20.

Ha egy mindig gyönyörű környezetre vágyunk az otthonunk körül, akkor érdemes elgondolkodnunk egy öntözőrendszer kiépítésén. Ez ugyanis leveszi a vállunkra a kézi öntözés súlyát, ráadásul a növények egészsége és tápláltsága miatt sem kell aggódnunk. Nyugodtan élvezhetjük a szívet-lelket melengető kert szépségét, hiszen a növényeink soha nem fognak elszáradni.

No de mit kell ezért tenni?

Az első lépés az átgondolt tervezés. Ennek során fel kell mérni a területet, hogy pontos képet kapjunk a növények elhelyezkedéséről és vízigényéről, valamint a többi kerti felszerelés helyzetéről.

Ezt követően vizsgáljuk meg a vízforrást, hiszen tudnunk kell, hogy a különböző nyomásértékek milyen vízmennyiséget képesek biztosítani. Ez alapján ugyanis eldönthetjük, hogy milyen rendszer lehetne az ideális, hiszen az öntözőrendszerek rotoros szórófejei 2,5-5 bar, a spray szórófejek 1,5-3 bar, míg a csepegtető csövek a 0,5-3 bar közötti nyomástartományban működnek optimálisan.

Fontos kiválasztani az ideális szórófejet, hiszen ezekből áll majd össze az öntözőkör vízigénye, ezek határozzák meg a teljes rendszert. Tehát például egy 180°-ban öntöző fej nagyobb vízmennyiséget igényel, mint egy 90°-ban öntöző. A gyártók meg szokták adni a szükséges vízmennyiség értékét, ami általában 4-8l/min.

A következő lépés a szivattyúk karakterisztikájának megalkotása, amit pontos mérés alapján tudunk meghatározni. Az adatok ugyanis rendkívül fontosak a kiválasztáshoz, hiszen az egyes típusok működését jelentősen befolyásolják. Az önfelszívó szivattyúk hatásfoka például a szívási mélység növekedésével párhuzamosan romlik.  

A tervezés további menetét nagyban megkönnyíti, ha szabályos négyszögekre osztjuk a területet. Így ugyanis könnyedén belőhetjük a szórófejek és az öntözőkörök helyzetét, és ügyelhetünk a kiegyenlített vízfogyasztásra is. Emellett pedig elengedhetetlenül fontos, hogy az ún. betáplálási pontokon megfelelő legyen a nyomás, hiszen csakis így fog rendeltetésszerűen működni a rendszer. Számolnunk kell azonban a csövekben lévő nyomásveszteséggel is.

Az öntözőrendszer kiépítését és a szivattyú megválasztását pontos méréseknek kell megelőznie, a becslések ugyanis sokszor fals képet mutatnak. Ha Ön is szeretne egy tökéletesen működő rendszert, akkor forduljon hozzánk bátran. Kerülje el a bosszantó kellemetlenségeket és a dupla munkát, amit egy nem megfelelő előkészítés okozhat. Bízza profikra a tervezést, és kerülje el a csalódásokat!Megosztás másokkal: