VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A tökéletes öntözőrendszer - A tervezés lépései

Nyitólap   »   Blog   »   A tökéletes öntözőrendszer - A tervezés lépései
2016. Június 20.

Ha egy mindig gyönyörű környezetre vágyunk az otthonunk körül, akkor érdemes elgondolkodnunk egy öntözőrendszer kiépítésén. Ez ugyanis leveszi a vállunkra a kézi öntözés súlyát, ráadásul a növények egészsége és tápláltsága miatt sem kell aggódnunk. Nyugodtan élvezhetjük a szívet-lelket melengető kert szépségét, hiszen a növényeink soha nem fognak elszáradni.

No de mit kell ezért tenni?

Az első lépés az átgondolt tervezés. Ennek során fel kell mérni a területet, hogy pontos képet kapjunk a növények elhelyezkedéséről és vízigényéről, valamint a többi kerti felszerelés helyzetéről.

Ezt követően vizsgáljuk meg a vízforrást, hiszen tudnunk kell, hogy a különböző nyomásértékek milyen vízmennyiséget képesek biztosítani. Ez alapján ugyanis eldönthetjük, hogy milyen rendszer lehetne az ideális, hiszen az öntözőrendszerek rotoros szórófejei 2,5-5 bar, a spray szórófejek 1,5-3 bar, míg a csepegtető csövek a 0,5-3 bar közötti nyomástartományban működnek optimálisan.

Fontos kiválasztani az ideális szórófejet, hiszen ezekből áll majd össze az öntözőkör vízigénye, ezek határozzák meg a teljes rendszert. Tehát például egy 180°-ban öntöző fej nagyobb vízmennyiséget igényel, mint egy 90°-ban öntöző. A gyártók meg szokták adni a szükséges vízmennyiség értékét, ami általában 4-8l/min.

A következő lépés a szivattyúk karakterisztikájának megalkotása, amit pontos mérés alapján tudunk meghatározni. Az adatok ugyanis rendkívül fontosak a kiválasztáshoz, hiszen az egyes típusok működését jelentősen befolyásolják. Az önfelszívó szivattyúk hatásfoka például a szívási mélység növekedésével párhuzamosan romlik.  

A tervezés további menetét nagyban megkönnyíti, ha szabályos négyszögekre osztjuk a területet. Így ugyanis könnyedén belőhetjük a szórófejek és az öntözőkörök helyzetét, és ügyelhetünk a kiegyenlített vízfogyasztásra is. Emellett pedig elengedhetetlenül fontos, hogy az ún. betáplálási pontokon megfelelő legyen a nyomás, hiszen csakis így fog rendeltetésszerűen működni a rendszer. Számolnunk kell azonban a csövekben lévő nyomásveszteséggel is.

Az öntözőrendszer kiépítését és a szivattyú megválasztását pontos méréseknek kell megelőznie, a becslések ugyanis sokszor fals képet mutatnak. Ha Ön is szeretne egy tökéletesen működő rendszert, akkor forduljon hozzánk bátran. Kerülje el a bosszantó kellemetlenségeket és a dupla munkát, amit egy nem megfelelő előkészítés okozhat. Bízza profikra a tervezést, és kerülje el a csalódásokat!Megosztás másokkal: