VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hová tűntek a nyomós kutak az utcákról?

Nyitólap   »   Blog   »   Hová tűntek a nyomós kutak az utcákról?
2016. Október 15.

Hová tűntek a nyomós kutak az utcákról?

Funkciójuk részben már eltűnt az utóbbi időkben, de sokunknak hiányozni fognak a nyomós, utcai kutak, ezért úgy érezzük, hogy a Szivattyú Webáruház blogján van helye ennek a berendezésnek. Egyesek szerint ugyan nem volt szép, de vitathatatlanul hasznos volt és szerették az emberek, hiszen bármikor tudtak friss vizet vételezni a kék kutaknál, és persze ez is volt a szerkezet célja. Végleg ugyan nem tűnnek el, de erősen megritkulnak, ezért jogos a nekrológ. A helyi önkormányzatok döntése értelmében több száz utcai kutat szereltek le az illetékesek az elmúlt pár évben, és ez a tendencia vélhetően folytatódni fog. Maradt ugyan mutatóba pár tucat kút például Budapesten is, de már korántsem annyi, mint hajdanán.

 Drága a fenntartás

Egy kút fenntartása körülbelül 20-25.000.- forintba kerül évente, ezt pedig több fővárosi és vidéki önkormányzat is sokallta, ezért indult meg pár éve az utcai kék kutak „kivágása”. Az alig egy évtizeddel ezelőtt még az utcakép elengedhetetlen tartozékának számító kék karos kutak nagy része mára már eltűnt, pedig szinte mindenki szerette az ingyen friss vizet, amit a kutakból lehetett vételezni. A hivatalos nevén a szakzsargonban közkifolyóként szereplő öntöttvas berendezéseket Budapesten a Fővárosi Vízművek üzemeltette, fizetni azonban a helyi önkormányzatoknak kell utána. A hivatalos indoklás szerint a főleg a külső kerületekben és vidéken telepített kutak napjainkra már elvesztették egykori rendeltetésüket, és nincs már rájuk szükség. A nyomós kutak eltűnése körülbelül 10 éve vette kezdetét, de igazán az elmúlt 3-4 évben gyorsult fel. Ennek pedig egészen prózai oka van, a szakemberek szerint a korábban kissé zűrzavaros helyzetet ekkor sikerült kibogoznia a Fővárosi Vízműveknek, ami meglepetésként érte a fővárosi önkormányzatokat.

 A felelősség a szolgáltatóé, a költségeket viszont az önkormányzat állja

A kék kutak helyzetéről nem árt két fontos dolgot tudni, amelyek meghatározzák a közkifolyók helyzetét:

-          A kutak karbantartását és üzemeltetését a Fővárosi Vízművek végzi,

-          A vízfogyasztásért az illetékes önkormányzatnak kell fizetnie

A hatályos jogszabályokat tisztázva a Fővárosi Vízművek megkereste az egyes önkormányzatokat, akik közül sokan úgy döntöttek, hogy lemondanak a meglévő és működő közterületi nyomós kútjaikról, tekintve, hogy túl drágának találták az éves díjakat. Óbudán például a korábbi 204 üzemelő utcai kút helyett ma már csak 23-at találunk, ezekre a továbbiakban is igényt tart a kerület.

 Nincs már szükség kutakra

Az utcai kutakat annak idején azért telepítették, hogy a főváros (és természetesen a vidéki városok, települések) azon pontjain is mindenki friss, egészséges vezetékes vízhez jusson, ahol nincs bevezetve a vezetékes víz. A teljes körű közművesítés fokozatos elterjedése miatt azonban a 2000-es évekre már azokon a külső részeken sem volt ilyen tekintetben szükség a nyomós kutakra, ahol korábban a vezetékes víz hiánya ezt indokolttá tette. Addig azonban nem zavart senkit a gyakorlatilag feleslegessé vált kék kutak jelenléte, amíg a Fővárosi Vízművek be nem nyújtotta a számlát a sokáig nem fizető önkormányzatoknak. Ezután viszont egyre többen ismerték fel, hogy valójában nem is fontos minden esetben évi több tízezer forintot fizetni egy-egy utcai nyomós kút után, ezért inkább azok leszerelését kérték.Így történhetett meg, hogy a kutakat megtizedelték és tényleg csak ott tartották meg őket, ahol továbbra sincsenek közművesítve az utcák, vagy például ahol turistaútvonalak húzódnak, vagy többen sportolnak.

Utcai fürdőzés és a jogszabályok

Több kerület hivatkozott arra is, hogy a hajléktalanok által fürdésre használt utcai nyomós kutak valójában a többségi felhasználókra nézve valós egészségügyi veszélyt jelentek, és ezért szerelték le a kutakat. Az utcai kutak fenntartása egyébként valóban nem kötelessége az önkormányzatoknak. A jogszabályi előírások szerint csak ott kötelező biztosítani a működő közkutakat az önkormányzatoknak, ahol a lakók 300 méteren belül csak a kutaknál juthatnak ivóvízhez. Ennek értelmében ott ahol a csapból ivóvíz folyik, az önkormányzatok inkább lemondanak a kutakról.Megosztás másokkal: