VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hogyan segít árvíz esetén a szivattyú?

Nyitólap   »   Blog   »   Hogyan segít árvíz esetén a szivattyú?
2016. Október 9.

Hogyan segít árvíz esetén a szivattyú?

Valószínűleg nem sokan tudják, de a szivattyúk egyéb sokféle hasznos felhasználásuk mellett az árvizek során is fontos szerepet játszanak.

Az áradás önmagában még nem feltétlenül jelent katasztrófahelyzetet, csupán a víz szintjének megemelkedését. Amikor ez olyan mértéket ölt, hogy a víz a medréből is kilép, akkor beszélhetünk árvízről – ami szintén nem mindig torkollik tragédiába.

Az árvízvédelmi rendszerek megfelelő működéséről nagyteljesítményű, megbízható szivattyúk gondoskodnak. Mivel egy ilyen természeti csapás esetén az üledékvíz eltávolítása létfontosságú, számos cég fejlesztett már a probléma megoldására alkalmas berendezést.

Léteznek többek között búvárszivattyúk, amelyek képesek a szennyvizet is megszűrni, így alkalmasak erősen szennyezett anyagok szállítására is, valamint hordozható úszó szivattyúk, amelyek a víz felszínén lebegnek, és szintén meg tudják akadályozni a törmelékek bejutását. Így a természeti szerencsétlenségek során elsősorban földterületek és épületek vízmentesítésére javasolt.

A HONDA WT40-es robbanómotoros (benzinmotoros) modellje, amely webshopunkban is megvásárolható, szintén használatos belvizek esetén. A készüléket körbefogó acélkeret megkönnyíti annak elhelyezését és mozgatását.

Ez a szerkezet a márka benzinmotoros zagyszivattyú családjának legnagyobb teljesítménnyel rendelkező modellje, így nem csoda, hogy a 2006-os dunai árvíz során is hatalmas segítséget nyújtott: több napon keresztül folyamatosan használták kármentesítésre. A feladata a mederből kilépett víz visszaszállítása volt.

De nem ez volt az egyedüli eset, amikor magyarországi árvíz során szivattyúkat használtak segítségül.

2016 februárjábanszintén balszerencse sújtotta az országot, amikor Büdös-ároknál az eső összegyűlése következtében kiöntött a Rába, így elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A vízügyi mérnökök a helyszínen irányították a megfelelő védekezést, a zsilipeket lezárták, a szükséges munkálatokat pedig elektromos szivattyúk segítségével végezték.

A hatvani önkormányzat 2011-benegy esetleges hasonló probléma megelőzése érdekében szintén szert tett egy olyan szivattyúra, amely óránként 800 köbméter víz szállítására képes, így a városi tűzoltóság a készüléket esetleges ár- és belvíz elleni védekezés során tudta és tudja a jövőben hasznosítani.

2013-ban egy gyűjtés segítségével Dunabogdányban is három hasonló szivattyút állítottak az árvízvédelem szolgálatába, amikor a helyi patakok elkezdtek duzzadni, valamint megemelkedett a talajvíz.



Megosztás másokkal: