VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Milyen típusú szivattyúk léteznek?

2016. Július 2.

Milyen típusú szivattyúk léteznek?

Miből lehet választani, és melyik mire jó?

 

A szivattyúknak két nagy csoportja létezik:

·        térfogat kiszorítás elvén működő és

·        az áramlástechnikai elven működő rendszerek.

 

Térfogat kiszorítás elvén működő szivattyúk

Más néven volumetrikus szivattyúk a behatárolt munkatér térfogatának változtatásával látják el a folyadék-és zagyszállító szerepet. A változtatást valamilyen kiszorítóelem végzi, ezeknek a típusoknak az alkalmazott technológiától függően számos alfajuk létezik.

Tipikus megoldások

-         Hengeres

-         Búvárdugattyús

A folyamatos és zökkenőmentes áramlást egyenirányító szelepek, valamint jellemzően a kiszorítóelem meghajtásáért felelős forgattyús hajtőmű biztosítja.

A rendszerint elektromotorral meghajtott forgattyús hajtómű tengelyén a forgómozgást alternáló mozgássá konvertáljuk: ennek eredménye, hogy a dugattyú egy szabályozott, egyenletes szívó-és nyomóütemet generál a munkatérben. A szívószelep, amikor a dugattyú a hajtómű felé mozog, lehetővé teszi folyadék beáramlását, ellenkező ütemben pedig lezárja a bemeneti csatornát. A nyomószelep épp ellenkezőleg működik. Az áramlás a szelepek váltott ütemben történő nyitása végett lesz egyirányú. A szivattyúkban elhelyezkedik egy úgynevezett szűrőkosár, melynek feladata a beáramló folyadék megszűrése azoktól a szennyeződésektől, szilárd tárgyaktól, amelyek a rendszer működését megakadályoznák, vagy károsítanák a szivattyút, dugulást okoznának, vagy épp szelepfennakadást. A szűrőrendszerbe épül be az úgynevezett lábszelep, amely visszacsapó szelepként megakadályozza, hogy a szivattyú kiürüljön, amikor leáll az üzem, így - feltöltött állapotban - könnyedén indítható marad.

A fenti elvből következik, hogy a szivattyú szállítása szakaszos, hasonlóan egy benzin-vagy dízelüzemű autó motorjának működéséhez. A szivattyú a létrejött nyomáskülönbséggel, lökésszerű mechanikai folyamatokkal, ütemesen szállítja a folyadékot, zagyot. A szivattyúk fő paraméterét, a folyadékszállító képességét méretének függvényében szoktuk megadni. Nagy teljesítményű szivattyúk esetében a m3/óra, vagy a m3/perc mértékegység használatos. Kis teljesítményű szivattyúk esetében a szokásos mértékegységek a liter/óra, vagy a liter/perc. Működési jellegéből következően ennek a szivattyútípusnak a legfőbb hátránya az egyenetlen folyadékszállítás, amit szabályozni szükséges, erre a kiegyenlítésre a tervezők légüst-technológiát vagy kettős ütemű dugattyút használnak.

Komoly probléma még ezeknél a berendezéseknél a megfelelő tömítés megoldása. A munkatér semmiképp sem kerülhet kapcsolatba a külső térrel. Amennyiben nem megfelelő tömítést alkalmazunk a szívó-oldalon, csökkenhet a szállítható folyadék mennyisége, a szivattyú hatékonysága, valamint élettartama is sérülhet, a nyomó oldalon pedig szivárgás, esetleg a nagy nyomás miatt balesetveszély is keletkezhet. Előnyük viszont, hogy szinte bármekkora víznyomás elérhető általuk, ez akár több száz bar is lehet.

A másik hasonló típus a membránszivattyúk osztálya.

A működési elvük alapvetően nem különbözik, de a technológiai szerkezetük igen. A munkaterületet itt nem dugattyú, hanem egy rendkívül intelligens, hajlékony, alakuló membrán veszi körül. Ahhoz, hogy a szívó-nyomó hatás létrejöjjön, természetesen a membrán térforgatát kell változtatni, így jön létre a folyadék szállítására alkalmas nyomás, a membrán közvetíti a megfelelő mozgási energiát.Ez a membrán jellemzően textilbetétes gumi, esetleg műanyag lehet, ami biztosítja a megfelelő élettartamot és a stabil, üzemszerű működést.Ezeknek a szivattyúknak az előnye a rendkívüli egyszerű szerkezet, a könnyű javíthatóság és a magas élettartam. Tömítési problémáik nincsenek, csak a szelepek megfelelő időközönkénti – minimum fél év – karbantartásával kell szakembernek foglalkoznia. A membrán is elkopik, megreped egy idő után, de szerencsére ennek élettartama jellemzően – szokásos használat mellett – nagyon hosszú, akár években mérhető is lehet.

A szakaszos szállítás problémája itt is fennáll, azonban ez ugyanolyan eszközökkel kezelhető, mint a dugattyús szivattyúknál. A membránszivattyúk legnagyobb hátránya, hogy jóval kisebb víznyomás előállítására képesek, mint dugattyús társaik. Ennek oka a membrán behatárolt rugalmassága, amely a fizikai keretek között nagymértékben nem növelhető.

Szeretne még többet tudni a szivattyúkról és a működésükről? Tanácstalan, milyen szivattyú szolgálná ki leginkább az Ön igényeit? Kérdezze szakemberünket, és pontos, érthető választ fog kapni, amely segíti a megfelelő döntésben.

Állunk rendelkezésére szakmai, műszaki kérdése esetén – vegye komolyan a szivattyúhasználat megtervezését, hiszen így rengeteg későbbi, felesleges bosszúságtól kímélheti meg magát.Megosztás másokkal: