VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hogy működik a fogaskerék-szivattyú?

Nyitólap   »   Blog   »   Hogy működik a fogaskerék-szivattyú?
2016. Február 25.

Hogy működik a fogaskerék-szivattyú?

A korábbi cikkünkben bemutatott csavarszivattyú után jöjjön egy másik népszerű típus, mégpedig a fogaskerék-szivattyú, amely a folyadék áramoltatását a mozgási energia hidraulikus energiává történő átalakításával oldja meg. A fogaskerék-szivattyúk egyszerű felépítésű berendezések, amiknek költségkímélő a fenntartásuk és megbízható a működtetésük. Nem véletlen, hogy ennyire közkedvelt a felhasználók körében, és hogy töretlenül őrzi helyén a népszerűségi listán.

A fogaskerék-szivattyú felépítése és működése

A típusnak hat fontos elemét érdemes felsorolni: a fogaskerékpár mellett ott van a csapágy- és a szivattyúház, az első és a hátsó házfedél, a tengelytömítés, a csapágyak, valamint az axiális tömés. Az elemek öntöttvasból és alumíniumból készülnek, és a kopásra ítélt alkatrészeket viszonylag egyszerű cserélni. Kialakítás tekintetében külső és belső fogazású fogaskerék-szivattyúról is beszélhetünk, de a szakértők szerint a belső fogazású jelenti a legjobb és leghatékonyabb megoldást, mivel esetében nagyobb a szét- és összegördülések szöge. Hogy ez miért fontos? Azért, mert szíváskor és kiszorításkor így kisebb lesz a folyadéksebesség változása, ebből fakadóan pedig csökken a kavitáció veszélye, vagyis a típust akár nagyobb fordulatszámon is üzemeltethetjük. Az áramoltatás egy viszonylag egyszerű elven működik: a folyadék a szívóoldalról a nyomóoldalra a fogak közti résekben jut el, a mozgásról pedig az egymásba kapaszkodó, majd egymástól eltávolodó fogak gondoskodnak. Amikor a fogak összeérnek, nyomásnövekedés alakul, amikor pedig szétmennek, akkor nyomáscsökkenés. Ez eredményezi a szívóhatást, aminek segítségével a folyadék a nyomócsőbe kerül.

A fogaskerék-szivattyú tulajdonsága és alkalmazási területe

A fogaskerék-szivattyú egyik legfontosabb előnye, hogy könnyen és olcsón karbantartható. A típust -40 és + 80 Celsius fok között érdemes üzemeltetni, mert ennél alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékleten jelentősen csökken a hatékonysága. Nagy sebességük miatt kiválóan használhatók viszkózus anyagok szállítására, működésük pedig csendes. A típust széles körben alkalmazzák, nemcsak a magánjellegű, hanem ipari felhasználás is széles körű.Megosztás másokkal: