VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Hogy működik a fogaskerék-szivattyú?

2016. Február 25.

Hogy működik a fogaskerék-szivattyú?

A korábbi cikkünkben bemutatott csavarszivattyú után jöjjön egy másik népszerű típus, mégpedig a fogaskerék-szivattyú, amely a folyadék áramoltatását a mozgási energia hidraulikus energiává történő átalakításával oldja meg. A fogaskerék-szivattyúk egyszerű felépítésű berendezések, amiknek költségkímélő a fenntartásuk és megbízható a működtetésük. Nem véletlen, hogy ennyire közkedvelt a felhasználók körében, és hogy töretlenül őrzi helyén a népszerűségi listán.

A fogaskerék-szivattyú felépítése és működése

A típusnak hat fontos elemét érdemes felsorolni: a fogaskerékpár mellett ott van a csapágy- és a szivattyúház, az első és a hátsó házfedél, a tengelytömítés, a csapágyak, valamint az axiális tömés. Az elemek öntöttvasból és alumíniumból készülnek, és a kopásra ítélt alkatrészeket viszonylag egyszerű cserélni. Kialakítás tekintetében külső és belső fogazású fogaskerék-szivattyúról is beszélhetünk, de a szakértők szerint a belső fogazású jelenti a legjobb és leghatékonyabb megoldást, mivel esetében nagyobb a szét- és összegördülések szöge. Hogy ez miért fontos? Azért, mert szíváskor és kiszorításkor így kisebb lesz a folyadéksebesség változása, ebből fakadóan pedig csökken a kavitáció veszélye, vagyis a típust akár nagyobb fordulatszámon is üzemeltethetjük. Az áramoltatás egy viszonylag egyszerű elven működik: a folyadék a szívóoldalról a nyomóoldalra a fogak közti résekben jut el, a mozgásról pedig az egymásba kapaszkodó, majd egymástól eltávolodó fogak gondoskodnak. Amikor a fogak összeérnek, nyomásnövekedés alakul, amikor pedig szétmennek, akkor nyomáscsökkenés. Ez eredményezi a szívóhatást, aminek segítségével a folyadék a nyomócsőbe kerül.

A fogaskerék-szivattyú tulajdonsága és alkalmazási területe

A fogaskerék-szivattyú egyik legfontosabb előnye, hogy könnyen és olcsón karbantartható. A típust -40 és + 80 Celsius fok között érdemes üzemeltetni, mert ennél alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékleten jelentősen csökken a hatékonysága. Nagy sebességük miatt kiválóan használhatók viszkózus anyagok szállítására, működésük pedig csendes. A típust széles körben alkalmazzák, nemcsak a magánjellegű, hanem ipari felhasználás is széles körű.Megosztás másokkal: