VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Hogy működik a csavarszivattyú?

2016. Február 22.

Hogy működik a csavarszivattyú?

A csavarszivattyú az egyik legismertebb és legegyszerűbb működési elven dolgozó térfogat-kiszorításos szivattyú, aminek ráadásul komoly történelme van, hiszen már az ókorban is használták első változatait. De minek köszönhető ez a töretlen népszerűség? Annak, hogy a típus egy rendkívül könnyen hasznosítható fizikai szabályt alkalmaz a hibátlan működéshez, ráadásul ennek kiaknázásához nincs szükség komoly technológiára sem.Persze a jelenkor megoldásai hatékonyabbak és jobbak, mint az ókorban használtak, de az alapok ettől még nem változtak. Éppen ezért olyan nagyszerű a módszer.

Hogy működik a csavarszivattyú?

A berendezés amúgy egy álló- és egy forgórészből áll; előbbi maga a ház, utóbbi pedig az acélból készült csavar, amely lehet egyorsós vagy háromorsós. A folyadék továbbításáért a házban lévő forgó orsó felel, mégpedig az arkhimédészi csavar elvéhez hasonlatosan. Ha a csavarszivattyú egyorsós, akkor a folyadék áramoltatásáról egyetlen csavar gondoskodik; a szélesebb körben elterjedt háromorsós kialakításnál viszont már három, egymáshoz képest párhuzamosan beszerelt csavar dolgozik. Az elv persze ugyanaz: a forgó csavar megmozgatja a vizet, a szívótérből a nyomótér felé haladó folyadék növekvő nyomása pedig húzza magával a szállítandó mennyiséget. Az egyszerű gép egyik közkedvelt előnye, hogy egyenletes folyadékhozamot biztosít, miközben kialakításakor nem kell nagy átmérővel és mérettel számolni. A csavarszivattyú zajtalanul dolgozik és kiemelkedően tartós.

Milyen területeken alkalmazzák a csavarszivattyút?

Mivel az egyik legnépszerűbb szivattyútípusról beszélünk, ezért nehéz csupán néhány konkrétumra leegyszerűsíteni a felsorolást. A csavarszivattyú ugyanis kiválóan hasznosítható a ház körül öntözésre és locsolásra, valamint a kutakból történő vízkinyerésre. Sőt, még az ipari felhasználása is szerteágazó, és találkozhatunk vele az élelmiszergyártás, mezőgazdaság vagy épp a papíripar területén belül. Széles körű alkalmazási lehetősége abból fakad, hogy nemcsak tiszta, hanem szennyezett víz szállítására is alkalmas; nem jelent neki problémát az sem, ha a folyadék darabos vagy épp szálas anyagokat tartalmaz.Megosztás másokkal:

Hozzászólások