VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Népszerű és megbízható? A fogaskerék-szivattyú működési elve

2015. Szeptember 21.

Népszerű és megbízható? A fogaskerék-szivattyú működési elve

A népszerű és gyakran alkalmazott fogaskerekes szivattyú a térkiszorítási elven működő szivattyúk közé tartozik, és tulajdonképpen igen egyszerű és kedvelt szerkezetnek számít.Az eszköz szelepek nélkül és egyenletes folyadékszállítással dolgozik, a közeg áramlását pedig egymáson gördülő fogaskerekek használatával éri el. Megbízható és tartós megoldás, amely képes nagy fordulatszámon járni és nagy nyomást előállítani, viszont a típus csak kenőképes folyadékok szállítására alkalmas.

Mit kell tudni a fogaskerék-szivattyúról?


A fogaskerék-szivattyú annak köszönheti népszerűségét, hogy egyszerű és olcsó energia-átalakító, vagyis rendkívül letisztult elven szállítható vele folyadék.
A legkisebb mérettel és fajlagos tömeggel rendelkező szivattyútípus a mozgási energiát alakítja át hidraulikus energiává, ezért nem véletlen, hogy megjelenése után kiemelt szerepet kapott a hidrosztatikus rendszerek elterjedésében.
Működésekor a homlokoldaluknál síklapokkal határolt fogaskerekek vákuumot hoznak létre a mozgásukkal, így a szívótérben megnő a térfogat. A szállítandó folyadék a külső nyomás hatására megtölti a szívóteret, megforgatja a kerekeket, és a nyomótérbe kerül, ahonnan nagyobb része a nyomócsőbe távozik.

A fogaskerekes szivattyúk kialakítása


Két fogaskerékszivattyú-típust különböztethetünk meg: a külső fogazású mellett létezik belső fogazású kialakítás is.
Ha versenyt kéne hirdetnünk közöttük, akkor a belső fogazású győzne, mivel használata több előnnyel is bír. Egyrészt a típus szét-és összegördülésének szöget sokkal nagyobb, mint a másik kialakításúnak, másrészt az ebből fakadó előnyök (így például a nagyobb folyadéksebesség) miatt kisebb a kavitáció veszélye. A szivattyút nagyobb fordulatszámon is üzemeltethetjük, valamint kisebb a folyadékszállítás ingadozása is.
Főbb elemeinek számít a fogaskerékpár, a csapágyház, a szivattyúház, a házfedelek, a tengelytömítés, valamint a csapágyak és az axiális tömés.Megosztás másokkal:

Hozzászólások