VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Esővízgyűjtés, spórolás: így is öntözhetünk

Nyitólap   »   Blog   »   Esővízgyűjtés, spórolás: így is öntözhetünk
2015. Szeptember 18.

Legyen szó kicsi vagy nagyobb kertről, ha a tulajdonos esztétikus eredményt szeretne elérni, az öntözés mindig kulcskérdés lesz. A veteményest, a virágokat vagy épp a zöld pázsitot ugyanis öntözni kell.

Több cikkünkben is kiemeltük már, hogy a csapvíz használata drága és nem éppen környezetkímélő, ezért érdemes alternatív megoldások után nézni. A kút mellett az esővíz gyűjtése az egyik ilyen alternatíva, amihez a különböző gyártók egy sor professzionális és komplex megoldással rendelkeznek.

Hagyományos módszer? Nem hatékony

Bizonyára mindenki látott már olyat, hogy valaki elhasznált hordókba gyűjti az esővizet, aztán úgy locsol, ahogy éppen tud (leginkább önerővel, fáradtságos munkával).

Erről a megoldásról sok mindent tudnánk mondani, de bőven elég, ha kihangsúlyozzuk: nem hatékony, és bár azt hisszük spórolunk, valójában értékes időnkből áldozunk rá a kelleténél többet.

A jól végiggondolt egyszeri befektetés ugyanis a későbbi munkáktól kímélhet meg minket.

Esővízgyűjtő rendszerek

Az esővíz gyűjtésre ma már többfajta professzionális megoldás is létezik, és választhatunk felszíni és földbe süllyesztett variációkat. Ezeknek a rendszereknek az az előnye, hogy integrált szivattyúval rendelkeznek, ezért nemcsak abban segítenek, hogy összegyűjtik a felhasználható esővizet, de azt a célterületre is el tudják juttatni.

A professzionális rendszerek képesek arra, hogy gyűjtsék, tárolják és az integrált szivattyú miatt felhasználják az esővizet. Vásárlás előtt azonban érdemes felmérni, mire is van pontosan szükségünk.

Nem mindegy, mekkora tartállyal és milyen integrált szivattyúval dolgozunk, hiszen csak azért ne vegyünk nagyobbat és erősebbet ezekből, hogy ha kell, akkor legyen. Az optimális tartályméretet például meghatározhatjuk úgy, hogy a terület alapnégyzetméterét először 1,2-vel, majd 0,05-tel megszorozzuk; így kapunk köbméterben egy megfelelő eredményt.

Az esővízgyűjtők hatékonyságot és kényelmet kínálnak, ezért érdemes végiggondolni, hogy megéri-e nekünk. Az esetek többségében a válasz az, hogy igen.



Megosztás másokkal:

Hozzászólások