VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Nélkülözhetetlen szivattyúalkatrészek 2. A kondenzátor

Nyitólap   »   Blog   »   Nélkülözhetetlen szivattyúalkatrészek 2. A kondenzátor
2015. Szeptember 10.

Nélkülözhetetlen szivattyúalkatrészek 2. A kondenzátor

Egy jól működő szivattyúhoz kifogástalan alkatrészek kellenek; nélkülük, bármennyire is szeretnénk, de nem fog menni, ráadásul nem pusztán a hatékonyságot, de a fokozott üzembiztonságon is kockáztatjuk.
A nélkülözhetetlen szivattyúalkatrészeket bemutató cikksorozatunk mostani részében a kondenzátorokról rántjuk le a leplet.

Mit kell tudnunk a kondenzátorról?

Kondenzátornak hívjuk azt az eszközt, aminek segítségével kis helyen tudunk tárolni sok töltést. Az áramköri elem tulajdonképpen egy villamos tér létrehozásával képes tárolni a létrejött elektromos töltést, és mint oly sok más eszközben, úgy bizonyos szivattyúknál is fontos szerepet kapnak, adott rendeltetési szerepnek megfelelően.
A kondenzátornál a következő főbb paraméterek a fontosak: a kapacitás mellett a névleges feszültség, a tűrés, a hőmérsékleti tényező, a frekvenciatartomány, valamint a kivezetések felcserélhetősége és a maximális váltakozó feszültség.
Meghibásodását okozhatja a túlfeszültség, a rövidzárlat, az öregedés, a határfrekvencia túllépése, bizonyos mechanikai sérülések, valamint a fordított polaritás miatt bekövetkező gázképződés.

Kondenzátor a szivattyúknál

Szivattyúk esetében az üzemi kondenzátort a leggyakrabban használt típus, mely az egyfázisú villanymotorok „harmadik” fázisa. Üzemi kondenzátor nélkül az egyfázisú szivattyúk nem tudnak elindulni és üzemelni. Emellett még gyakori az indítókondenzátor alkalmazása is, amely a főfázis tekercshez képest eltolt mágneses mező segítségével elindítja a szivattyú forgórészét, ezáltal a villanymotor jóval nagyobb nyomatékkal tud indulni mintha csak üzemi kondenzátor lenne a villanymotorhoz kapcsolva (ez főként darálós szennyvízszivattyúknál fontos), de az indítás után általában relén keresztül le is kapcsolják a motorról mert a megnövekedett feszültség miatt a motor károsodna. Ezután már csak az üzemi kondenzátor működik. A szivattyúknál használt kondenzátor előnye, hogy kicsi a mérete, olcsó az ára, ellenáll a mechanikai rázkódásoknak,valamint viszonylag egyszerű a beszerelése is.



Megosztás másokkal:

Hozzászólások