VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Nélkülözhetetlen szivattyúalkatrészek 2. A kondenzátor

2015. Szeptember 10.

Nélkülözhetetlen szivattyúalkatrészek 2. A kondenzátor

Egy jól működő szivattyúhoz kifogástalan alkatrészek kellenek; nélkülük, bármennyire is szeretnénk, de nem fog menni, ráadásul nem pusztán a hatékonyságot, de a fokozott üzembiztonságon is kockáztatjuk.
A nélkülözhetetlen szivattyúalkatrészeket bemutató cikksorozatunk mostani részében a kondenzátorokról rántjuk le a leplet.

Mit kell tudnunk a kondenzátorról?

Kondenzátornak hívjuk azt az eszközt, aminek segítségével kis helyen tudunk tárolni sok töltést. Az áramköri elem tulajdonképpen egy villamos tér létrehozásával képes tárolni a létrejött elektromos töltést, és mint oly sok más eszközben, úgy bizonyos szivattyúknál is fontos szerepet kapnak, adott rendeltetési szerepnek megfelelően.
A kondenzátornál a következő főbb paraméterek a fontosak: a kapacitás mellett a névleges feszültség, a tűrés, a hőmérsékleti tényező, a frekvenciatartomány, valamint a kivezetések felcserélhetősége és a maximális váltakozó feszültség.
Meghibásodását okozhatja a túlfeszültség, a rövidzárlat, az öregedés, a határfrekvencia túllépése, bizonyos mechanikai sérülések, valamint a fordított polaritás miatt bekövetkező gázképződés.

Kondenzátor a szivattyúknál

Szivattyúk esetében az üzemi kondenzátort a leggyakrabban használt típus, mely az egyfázisú villanymotorok „harmadik” fázisa. Üzemi kondenzátor nélkül az egyfázisú szivattyúk nem tudnak elindulni és üzemelni. Emellett még gyakori az indítókondenzátor alkalmazása is, amely a főfázis tekercshez képest eltolt mágneses mező segítségével elindítja a szivattyú forgórészét, ezáltal a villanymotor jóval nagyobb nyomatékkal tud indulni mintha csak üzemi kondenzátor lenne a villanymotorhoz kapcsolva (ez főként darálós szennyvízszivattyúknál fontos), de az indítás után általában relén keresztül le is kapcsolják a motorról mert a megnövekedett feszültség miatt a motor károsodna. Ezután már csak az üzemi kondenzátor működik. A szivattyúknál használt kondenzátor előnye, hogy kicsi a mérete, olcsó az ára, ellenáll a mechanikai rázkódásoknak,valamint viszonylag egyszerű a beszerelése is.Megosztás másokkal:

Hozzászólások