VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Az áramlástani elven működő szivattyúk

Nyitólap   »   Blog   »   Az áramlástani elven működő szivattyúk
2015. Augusztus 3.

Az áramlástani elven működő szivattyúk

Legyen szó magánjellegű vagy ipari felhasználásról, a professzionális munkafolyamatok során szivattyút használunk a folyadékok szállítására. A szivattyúk népszerűsége és hatékonysága miatt többfajta változat is létezik és kapható, azonban ha a működési elvüket nézzük, akkor két típusra oszthatjuk őket.

Az egyik típus a térfogat-kiszorítás elvén működik, és ide tartoznak a dugattyús szivattyúk, a fogaskerék-szivattyúk, a szárnylapátos szivattyúk, a vízgyűrűs szivattyúk vagy épp a csavarszivattyúk. A térfogat-kiszorításos szivattyúk működése során a térfogat változtatásával érhető el, hogy a szállítani kívánt közeg mozgásba lendüljön.

A másik csoportba az áramlástani elven működő szivattyúk tartoznak, amelyek a folyadékok áramlására vonatkozó törvényeket igyekeznek kihasználni ahhoz, hogy célt érjenek.

Mit érdemes tudni az áramlástani elvek szerint működő szivattyúkról?

Az áramlási törvényszerűségeket kihasználó típus alá tartoznak az örvényszivattyúk, amelyeket más néven centrifugál szivattyúknak hívunk.

A legjellegzetesebbnek is tartott örvényszivattyúk egy járókerékkel, valamint az arra elhelyezett lapátokkal terelik a szállítani kívánt közeget annak rendeltetési helyére. Népszerűségüket az egyszerű használatnak és a megfelelő, tartós működtetésnek köszönhetik.

A típus működése a következőképp néz ki: a folyadék a szívócsonkon keresztül lép be a motor által forgatott járókerék terébe, majd amikor nyomatékot kap és a nyomása is megnő, akkor a nyomócsonkon keresztül távozik.

A centrifugál szivattyúról azt kell tudni, hogy különleges kialakítás kell ahhoz, hogy a folyadék áramlása zökkenőmentesen menjen végbe, és hogy a szállítani kívánt közeg ne folyhasson vissza a szívóoldalra. Ahhoz, hogy ezt a típust elindíthassuk, a szivattyút fel kell tölteni folyadékkal.

Az örvényszivattyú felépítése

Az örvényszivattyúk legfontosabb alkatrésze a korábban már említett járókerék, amely valójában egy forgótárcsa, radiálisan elhelyezett lapátokkal.

A járókerék mellett fontos szerkezeti elem még a csigaház, a tengely, a tömszelence, a szívócsonk és a nyomócsonk. Ugyanakkor a centrifugál szivattyúknak is vannak különböző típusai, leginkább az alkalmazott járókerékben való eltérések miatt: a radiálszivattyú mellett van axiál- és félaxiálszivattyú is.Megosztás másokkal: