VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.hu https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.png VL Szivattyú Kft. +36-29-320-150 info@vlbt.hu customer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mit kell tudni a kútszivattyúkról?

2015. Augusztus 1.

Sokan kérdezik, hogy miért éri meg öntözéskor a kút és a szivattyú használata, hiszen ezek olyan egyszeri költséges befektetések, amiknek évek múltán történő megtérülése kétséges.
Persze mindig számít az öntözni szándékozott kert területe, de azért vegyük figyelembe: ha az év adott időszakában minden nap vezetékes vizet akarunk használni egy közepes mennyiséget hozó terméshez, akkor elég gyorsan megugrik a vízszámla.
Egy kút fúrása és egy szivattyú telepítése pedig rövid időn belül (években mérhető távon) visszahozza a befektetést, ráadásul egy megfelelően kivitelezett munka és megfelelően működő  eszköz több ezer üzemórán keresztül képes arra, hogy magas minőséget biztosítson.

Fúrt vagy ásott kút?
A kútból történő öntözés szíve és lelke a megfelelő szivattyú beszerzése, amihez nem árt, ha ismerjük a legfontosabb paramétereket. Milyen kutat szeretnénk? Fúrt vagy ásott kutat; mekkora lesz az üzemi vízszint?
A fúrt kutak, a 6-8 méternél nem mélyebb és az ennél mélyebb üzemi vízszinttel dolgozó ásott kutak más és más szivattyútípusokat kívánnak (ásott kút- és mélykút-szivattyúkat például), ezért érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt.
Fontos, hogy a vízigényhez alakítsuk a szivattyúk beszerzését (kézi öntözés, automata öntözőrendszer vagy egyéb felhasználás), és hogy tudjuk, a szivattyúk különböző paraméterei közül melyiknek mi a fontossága.
A szakemberek arra is felhívhatják a figyelmet, hogy számít, milyen intenzív lesz a vízmozgás, és hogy milyen beépített védelem szükséges. Célszerű hozzáértőkkel beszélni a beszerzés és a telepítés előtt, hiszen olyan tényezők is felmerülhetnek problémaként, amikre mi magunk nem is számítunk.

A rossz választás valóban rossz befektetés
Egy nem megfelelően kiválasztott szivattyú már tényleg lehet zűrös befektetés, hiszen működéskor a hatékonyság mellett a gép állapota is leromolhat.
A legfontosabb szempont, hogy a kút és a szivattyú teljesítménye összhangban álljon, mivel az üzemeltetés csak ebben az esetben lehet biztonságos.


Megosztás másokkal:

Hozzászólások