VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hallott már az elektromágneses szivattyúról? Pedig Einstein és Szilárd Leó tervezte

Nyitólap   »   Blog   »   Hallott már az elektromágneses szivattyúról? Pedig Einstein és Szilárd Leó tervezte
2015. Június 29.

Hallott már az elektromágneses szivattyúról? Pedig Einstein és Szilárd Leó tervezte

Számtalan szivattyúfajtát bemutattunk már az elmúlt hetekben, és bár ezek a típusok eltérő módon, eltérő fizikai törvényeket vagy mechanizmusokat használva működnek, abban mind hasonlítanak, hogy előnyeik miatt népszerűek és gyakoriak a mindennapokban.

Megismerhettük a Mammut-szivattyút, a sugárszivattyút vagy épp a térfogatkiszorítási elven működő szivattyút, amikben közös, hogy számtalan felhasználási módozatuk miatt ott vannak a mindennapokban.

Kevésbé ismert, és rendkívül speciális viszont az úgynevezett elektromágneses szivattyú, amiről annak ellenére kevesen hallottak, hogy azt két világhírű zseni, Albert Einstein és a magyar származású Szilárd Leó fejlesztette ki.

Nem annak indult, ami

Einstein és Szilárd neve külön-külön is jól cseng, de azt már kevesen tudják, hogy a két zseni rengeteg közös ötletet szabadalmaztatott, amikből nem egy szép sikert ért el azóta.

Az elektromágneses szivattyú története azzal kezdődött, amikor a két tudós elhatározta, megépít egy felhasználóbarát és biztonságos hűtőszekrényt. A freon gázzal működő változatok megjelenése miatt aztán a találmány értelmét veszítette, viszont ez nem szegte a kedvét Einsteinnek és Szilárdnak.

Úgy döntöttek, hogy a találmányuk előnyeit máshol kamatoztatják.

Az atomiparnak jól jött

A hűtőszekrény a háztartásokban nem mutathatta meg, mire képes (ami pedig az ózont károsító, és azóta kivont freon gázok miatt igenis jó ötlet lett volna), viszont a két tudós úgy döntött, hogy átalakítja kicsit az alapokat.

A húszas évek végén Einstein és Szilárd a fridzsider működési elvét átdolgozva alkotta meg a hűtőfolyadékok áramoltatására alkalmas mágneses szivattyút.

A nem mechanikai elven működő szivattyú azért számít egyedülállónak, mert képes  az elektromos vezetőképességgel rendelkező folyadékokat mozgó alkatrészek nélkül szállítani. Nincsenek benne könnyen és gyorsan elromló alkatrészek, ezért biztonságos.

Nem véletlen, hogy a tökéletes biztonságra törekvő atomipar megtalálta magának a találmányt, és ma már ilyen szivattyúkat használnak a nukleáris energia előállításakor.Megosztás másokkal: