VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A fogaskerék-szivattyú bemutatása – röviden, lényegre törően

Nyitólap   »   Blog   »   A fogaskerék-szivattyú bemutatása – röviden, lényegre törően
2015. Június 16.

A fogaskerék-szivattyú bemutatása – röviden, lényegre törően

A szivattyúk feladata, hogy a folyadékokat egyik helyről a másikra szállítsák, ám hogy ezt a gép végül miképp, milyen elv megvalósításával éri el, az már egy másik kérdés.Ugyanazt a feladatot másképp, más paraméterek kidomborításával többfajta szivattyú is elérheti, így például a térfogat-kiszorításos szivattyúk mellett van még dugattyús szivattyú, csavarszivattyú, torlónyomás-szivattyú, illetve ott vannak a „hagyományos” megoldások, így például az arkhimédészi csavar vagy a vízemelő kos. Mindig az a kérdés, hogy mi a feladat, és hogy a felhasználónak mire van szüksége, hiszen a szakemberek más és más típusokat ajánlanak akkor, ha kútból történő vízkinyerésről, házon belüli vízellátásról, keringetésről vagy épp a szennyvíz mozgatásáról van szó.

Mi a fogaskerék-szivattyú?
A fogaskerék-szivattyú egy egyszerű felépítésű, mégis megbízható eszköz, amely nemcsak gyors, de még költséghatékony is az olcsó működtetés és javítás miatt. A típusnak lényegében hét fontosabb eleme van, azonban a fogaskerék fogazatai eltérhetnek a különböző változatokban, attól függően, hogy az adott feladathoz melyik kialakítás lehet a legmegfelelőbb. A szét- és összegördülésekkel ugyanis eltérő eredményeket érhet el a szivattyú. A fogaskerék szivattyúházának elemei öntöttvasból vagy alumíniumból készülnek, a csapágyak és a tömítések azonban könnyedén cserélhetők, és ezeket az elemek nem költséges dolog beszerezni az esetleges kopások megjelenése után.

Így működsz te!
A fogaskerék-szivattyú – nevéhez hűen – a fogaskerekek mozgatását használja fel ahhoz, hogy a folyadékot eljuttassa egyik pontból a másikba. A folyadék a fogak közötti résekben jut el a szívó oldalról a nyomó oldalra, a mozgásról pedig a szívótérben kialakuló, a fogak össze- és szétkapcsolódásából eredő szívóhatás gondoskodik. A felhasználó a kiszorítási térfogat alapján választhatja ki a neki leginkább megfelelő változatot, valamint nem árt ismerni az áramoltatni szándékozott folyadék viszkozitását is, hiszen az eszköz fordulatszámát még ez is meghatározza. A szivattyút mínusz 40 és plusz 80 Celsius fok között lehet üzemeltetni.Megosztás másokkal: