VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Búvárszivattyú kisokos: mit érdemes tudni róluk?

Nyitólap   »   Blog   »   Búvárszivattyú kisokos: mit érdemes tudni róluk?
2022. November 4.

Búvárszivattyú kisokos: mit érdemes tudni róluk?

Búvárszivattyú kifejezés szokatlanul, kicsit talán szakmainak is hangozhat a laikusoknak.

A gyakorlati felhasználást tekintve, a búvárszivattyú kifejezetten gyakran alkalmazott megoldás a különböző közegek, víz, olaj vagy tej szállítására ugyanúgy, mint a szennyezett és szennyvíz mozgatására. Széleskörű felhasználási lehetőséggel rendelkeznek a házkörnyéki üzemtől kezdődően a legkomolyabb ipari körülményekig bezárólag.

Mostani bejegyzésünkben ezt a témakört járjuk egy kicsit részletesebben körbe. A szivattyúk legfontosabb típusainak bemutatása mellett, kitérünk a sajátosságaira és felhasználási lehetőségeire, majd megnézünk néhány konkrét márkát és a búvárszivattyú árak alakulásáról is szólunk. Vágjunk is bele!

Mi a szivattyú leggyakoribb típusa?

A szivattyúkat különböző szempontoknak megfelelően csoportosíthatjuk, működésüket tekintve ugyanúgy, mint a szállítandó közeg tulajdonságai alapján.Búvárszivattyú az első szempont szerinti csoportosítást jelenti, egyik sajátossága ugyanis a működésében rejlik. A szállítandó közegeket tekintve pedig szinte valamennyi folyadék mozgatása megoldható lehet a használatával.

Felszíni és búvárszivattyú

Működés szerint két fő típust különböztetünk meg, a felszíni és a búvárszivattyúkat. Az utóbbi csoportot a merülő elnevezéssel is ismerhetjük, legfőbb sajátosságuk, hogy működés közben elmerülnek a szállítandó közegben. Ezzel szemben, a felszíni, azaz száraz beépítésű modellek száraz körülmények között, jellemzően a víznyerőhely mellett, az időjárási hatásoktól védetten üzemelnek.

Tiszta, szennyezett és szennyvíz szivattyúk

Ha a szállított folyadék tulajdonságait nézzük, akkor a búvárszivattyú szinte valamennyi helyzetben megoldást kínálhat. Széles körben használják, persze nemcsak az iparban, de a mezőgazdaságban is, ahol a különböző olajok vagy vegyszerek mellett, adott esetben bort vagy éppen tejet is szállíthatnak.

Ha pedig csak a vízre, mint folyadékra koncentrálunk, akkor alapvetően különbséget tehetünk tiszta, szennyezett és szennyvíz között, tehát ennek megfelelően oszthatjuk fel a szivattyúkat is. A búvárszivattyú valamennyi közeget képes szállítani, így ipari szennyvízkezelésre ugyanúgy használható, mint a medence vagy kerti tó vizének kezelésére.

Hogyan működik a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú legfontosabb sajátossága más típusokkal szemben, hogy működés közben elmerül a szállítandó közegben. Ez pedig egy különös működést is kíván. A készülék a szállítandó közeget valójában nem szívja, hanem úgynevezett membránlapjai segítségével a felszínre nyomja azt. Ez a tulajdonsága pedig nagyobb teljesítményt és emelőmagasságot tesz lehetővé a száraz típusokkal összehasonlítva.

Hol használható a membrános búvárszivattyú?

A fent bemutatott tulajdonságoknak köszönhetően, jellemzően akkor találkozunk a búvárszivattyú használatával, amikor kifejezetten mélyebb pontról kell felszínre hozni a folyadékot. Amíg a felszíni szivattyúk legfeljebb 8 – 9 méteres mélységig tudják ezt megtenni, addig a búvárszivattyú ennél lényegesen mélyebbről, bizonyos modellek akár több mint 100 métert meghaladó mélységből is képesek lehetnek kinyerni a folyadékot.

A nagy emelőmagasság, a viszonylag alacsony karbantartási igény és a megbízható működés miatt gyakran használják olyankor, amikor fúrt vagy ásott kutakból kell felszínre hozni a vizet. De alkalmas lehet akár a pince víztelenítésére, medence vizének mozgatására, mezőgazdasági, darabos szennyvíz vagy ipari vegyszerek szállítására is.

Mi a nyomáskapcsoló szerepe?

A nyomáskapcsoló egy egyszerű, viszont kiemelten fontos kiegészítő alkatrész. A szivattyúvezérlők csoportjába tartozó eszköz feladata, hogy bizonyos nyomásértékek elérése esetén ki-, illetve bekapcsolja a szivattyú motorját. Ezen automatikus vezérlés által pedig védve lesz a készülék és sokkal hatékonyabb energiafelhasználást biztosít. A búvárszivattyú ugyanis csak az előre beállított maximum és minimum értékek között üzemel. A maximális nyomás jelenti a kikapcsolási értéket, a minimális nyomás pedig a bekapcsolásit. Ha a folyadék folyamatos szivattyúzása által sikerül elérni az előre megadott nyomásértéket, akkor nincs szükség a készülék további működésére, mert például megtelt a tartály.

Ezt követően folyamatosan vételezünk a tartályból, amivel párhuzamosan a nyomás folyamatosan csökken. Amikor pedig eléri a megadott minimális értéket, akkor újra bekapcsol a szivattyú és egészen addig működik, amíg sikerül újra elérnie a maximális értéket. Ezzel a technikával megkíméljük a motort és akár jelentősen hozzájárulhatunk a készülék élettartamának meghosszabbításához.

Melyik a legismertebb búvárszivattyú márkák?

Az 1974-ben alapított olasz Pedrollo jól csengő név ezen a piacon, az egyik legmegbízhatóbb gyártók közé tartozik. A legmodernebb technológiával készült termékeit magas minőségű anyaghasználat, hosszú élettartam jellemzi és modelljei szinte valamennyi vízszállítási feladat ellátására képesek. Az Umbra jó 10 évvel később kezdte meg a működését, mára pedig jó nevet szerezve magának a vízgazdálkodás világában. Globális vállalattá vált, termékeiket már a világ több mint 150 országában forgalmazzák.

Az olyan ismertebb márkák mellet, mint a Grundfos vagy a Wilo, a Pentax és az Calpeda szivattyúk is jó megoldást jelenthetnek, ha például csőkutakból, medencékből vagy ciszternákból kell a vizet átemelni. Érdemes alaposan körülnézni a kínálatban, hiszen nagy lett a verseny a piacon, hiszen az újabb cégek is képesek lehetnek felvenni bizonyos területeken a versenyt a tradicionális gyártókkal.

Hogyan alakulnak a búvárszivattyú árak?

Az interneten elérhető búvárszivattyúk legolcsóbb darabjai pár tízezertől már elérhetőek, a komolyabb készülékekért pedig több millió forintos nagyságot is elérhetnek. A különbség nemcsak az árakban, hanem a felhasználási lehetőségekben is megmutatkozik. Az egyszerűbb darab alkalmas lehet egy otthoni medence feltöltésére, a masszívabb, nagyobb teljesítményű modellek a legkomolyabb ipari körülmények között is megállják a helyüket, akár hatalmas, folyamatos igénybevétel esetén is. Lakossági felhasználásra, még ha nagyobb feladatról is van szó, legfeljebb pár százezer Forintig találhatunk alkalmas típust.



Megosztás másokkal: