VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Hogyan védekezik az ember az árvíz ellen?

Nyitólap   »   Blog   »   Hogyan védekezik az ember az árvíz ellen?
2018. Június 4.

Hogyan védekezik az ember az árvíz ellen?

Az évek során az emberek megtanulták, hogy az árhullám gyakran nagyon hirtelen érkezik, és ha nincsenek felkészülve rá, akkor akár házakat és életeket is követelhet az. Így tehát mind a kertek esetében, mind monumentálisabb méretekben is gyakran sor kerül az árvíz és a belvíz elleni védekezésre már a problémát megelőzően. Míg az ingatlanok esetében nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon egy megfelelő szivattyú, addig a természeti katasztrófák ellen sokszor csak az épített akadályok nyújtanak megoldást.

 

Árvíz védekezés Hollandiától Kínáig

 

A Hollandiában megtalálható zsilipkapu-rendszer például a modern világ hét csodájának egyike, és a négy kilométer hosszan húzódó megoldás kapui kedvezőtlen időjárási körülmények esetén záródnak, ezzel védelmet biztosítva a tenger szintjénél alacsonyabban fekvő területek számára. Kínában olyan víztározót hoztak létre, amely képes jelentősen csökkenteni az árvíz mértékét. Nagy előnye a megoldásnak, hogy nem csak az árvíz elleni védekezés fontos eszköze, hanem villamos energia előállítására is alkalmas, és a felhasznált mennyiség három százaléka biztosítható ilyen módon.

 

Folyószabályozás

 

Az árvíz okozta problémák kiküszöbölésére egyéb módszerek is léteznek. Kiszélesíthető a folyóvonal, vagy akár annak mélységén is változtatni lehet. Egyes szakaszok kiegyenesítésével a víz áramlási sebessége gyorsítható. Angliában például a folyók 25 százalékának esetében történt hasonló szabályozás, megelőzve ezzel az árvizek okozta gondokat és veszélyhelyzeteket.

 

Az árvíz lehet hasznos is

 

Egyfajta megoldás lehet az is, ha ellenőrzött körülmények között történik meg az áradás. Ha az érintett területeken megengedett az árvíz, akkor jó eséllyel elkerüli majd a lakott övezeteket, és még az élővilágnak is jót tehetünk ilyen módon. Délkelet-Ausztráliában például gyakran alkalmazzák az úgynevezett kezelt árvizek nyújtotta előnyöket. Az erdőtelepítés szintén olyan módszer, amely inkább a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A növények ugyanis több esőt fognak fel és használnak a fotoszintézis során, s így egyszerűen nem éri el a folyót a nagymennyiségű eső. A Mississippi esetében például erdőtelepítési programot indítottak, ami végső soron az árvizeket éppen úgy csökkentette, mint a folyóvíz szintjét. A globális felmelegedéssel egyidejűleg a csapadékos telek gyakran hozzák magukkal az árvíz és a belvíz kockázatát, melyekre azonban felkészülhetünk a megfelelő elővigyázatossággal és korszerű eljárásokkal, építményekkel. 



Megosztás másokkal: