VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A kavitáció elkerülésének fontossága

2015. Július 22.

A kavitáció elkerülésének fontossága

A kavitáció elkerülése érdekében, lényeges a megfelelő szivattyú kiválasztása az adott vízhálózathoz. Volt egy ember, akinek volt egy szivattyúja. Megvette és beszereltette, minden rendben ment. A berendezés kifogástalanul működött, a tulajdonos heteken keresztül rá sem nézett. Tudta, hogy megbízhat ebben a szerkezetben, hiszen hosszú mérlegelés után az ideális megoldás mellett döntött. Egy nap azonban a szivattyú elromlott és mint utólag kiderült, a probléma megelőzhető lett volna.

Hogy mi ebből a tanulság?

Az üzemeltetőnek nem csupán a szivattyú teljesítményének növelésére kell odafigyelnie, hanem a hatékonyságot befolyásoló tényezőket is érdemes szemmel tartania. Ugyanis, ha a szivattyút rendszeresen ellenőrizzük, akkor nem érhet minket váratlan meglepetés és felfedezhetjük az esetleges működési problémákat is, amivel felesleges kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat. Például a kavitációt.

Tulajdonképpen mi az a kavitáció?

A kavitáció egy fizikai jelenség, ami a folyadékok mozgásakor figyelhető meg. Ilyenkor a drasztikus gyorsulás és a nyomáscsökkenés miatt, a folyadék néhány pillanat alatt gáz halmazállapotúvá válik. Az ilyenkor keletkező vákuum buborékok hihetetlen gyorsasággal töltik ki a rendelkezésre álló teret, azonban pillanatok alatt összeomlanak, amivel komoly károkat okoznak a szivattyúban. Ez azért történik, mivel vákuumban megváltozik a folyadékok forráspontja. A víz forrni kezd, a vákuumbuborékok pedig a forrás hatására összeesnek. Mindez egy szempillantás tört része alatt megy végbe. Ezért a levegőnek nincs ideje kitölteni az ilyenkor keletkezett lyukakat és ez okozza a vákuumot.

Hogy miért is veszélyes a kavitáció?

Szinte elképzelhetetlen, hogy az egyébként szállított folyadék mikre lehet képes – a kavitáció hatására a fémet is szétzúzza, ezáltal hihetetlen mértékben roncsolja a berendezést. Miből származik ez a hatalmas energia? Egészen érdekes jelenség figyelhető meg a szivattyúlapátok környezetében, amikor szivattyú kavitáció történik. A buborékok összeesésekor egy csattanó hang figyelhető meg. Közelebbről nézve apró, kékes felvillanások is láthatóak és bármilyen hihetetlen, még rádioaktivitás is mérhető ezeknek a nyomában. Természetesen erre is létezik tudományos magyarázat. Az összeeső buborékok teljes mértékben megsemmisítik a közelükben található tárgyak protonjait, elektronjait és neutronjait. Ez okozza a felvillanásokat, mert abban a pillanatban, ahogy a kavitáció végbemegy, ezek különböző frekvenciákon szétsugározódnak. Ezért lehetséges az, hogy a házi vízmű vagy a keringető szivattyú belsejében nem maradnak törmelékek, mivel az anyagok abszolút megsemmisülnek, lebomlanak.

A probléma szinte kivétel nélkül a lapátok környezetében keletkezik, hiszen itt fordulhat elő olyan nyomáscsökkenés, ami beindíthatja a folyamatot. A kavitáció azonban nemcsak erre a területre, hanem az egész áramlási keresztmetszetre kihathat. Ilyenkor bizony a gép súlyos károsodása megakadályozhatatlan. Tehát ebből már magától értetődik, hogy mennyire fontos a rendszer megfelelő kiépítése, a megfelelő teljesítményű szivattyú kiválasztásától kezdődően, a csővezetékek belső átmérőjén át, egészen a különféle szerelvényekig.

Mik a kavitáció jelei?

Csak a fülünkre kell hagyatkoznunk, hiszen a kavitáció csattogó, pattogó hangok kíséretében történik. Komolyabb esetben a szivattyú vibrálni kezd, ami törést okozhat. A teljesítménye egyértelműen csökkenni kezd a kedvezőtlen hidraulikai jellemzők miatt. A folyadékszállítás hatásfoka szintén elmarad az elvárttól. Szemmel látható jelei is vannak a kavitációnak, ami főként a járókerék szívóoldalán figyelhető meg. Kezdetben apró, majd egyre nagyobb részecskék kiszakadásában nyilvánul meg, majd egyre nagyobb darabok kiszakadását eredményezi. Ránézésre szivacsra emlékeztető felület keletkezik.

Mi a megoldás?

Az egyetlen járható út a megelőzés. A mi feladatunk, hogy ügyeljünk a nyomásváltozásra és megakadályozzuk, hogy ez kisebb legyen, mint a közeg hőmérsékletéhez tartozó telítési nyomás. Így a folyadék nem válhat gáz halmazállapotúvá, tehát nem alakulhat ki a kavitációt beindító változás.

Emellett érdemes különböző eszközökkel folyamatos méréseket végezni, hogy időben észlelhessük a gondot. 

Lényeges a rendszer megfelelő módon történő kivitelezése, mert az alulméretezés is okozhat kavitációt. Nyomásveszteség származhat továbbá a szerelvények okozta fojtásból, ellenállásából. Ez előfordulhat egy szelep vagy egy csap hibájából fakadóan is.

Érdemes ellenőrizni a kútban a vízszintet, mert ha ez a szívómélység alá süllyed, akkor szintén kavitációról beszélhetünk. Ebben az esetben megszakad a szívócsőben a vízoszlop, ami a szállított vízmennyiség csökkenéséhez vezet. Ekkor a szivattyú zajosan kezd működni, ami elég egyértelmű jele a problémának. Gyakran tévedésként „gázos" kútként szokták emlegetni ezt a jelenséget, pedig a legtöbb esetben ilyenről szó sincs. Csupán annyi történik, hogy az adott kút egyszerűen túlterhelt. Ezért a rendszer kiépítésekor fontos megállapítani a kút vízhozamát, azaz, hogy mennyi idő szükséges a víz visszatermelődéséhez, ameddig eléri a megfelelő szintet.

Felszíni vízvételezés esetén az is előfordulhat, hogy a szívócső rosszul lett méretezve. A szívókosár is eltömődhet, ami szintén gyakori okozója szokott lenni a kavitációnak.

Kellő odafigyelés nélkül csupán egy ideig-óráig működő szivattyú büszke tulajdonosai lehetünk. Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor megakadályozhatjuk a komolyabb károkat és élvezhetjük a berendezés kifogástalan és megbízható működését.Megosztás másokkal: