VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!
Jelenleg a rendeléstől számítva a csomagok kézhezvétele több nap is lehet a nagy számú megrendelés miatt!

A kavitáció elkerülésének fontossága

2015. Július 22.

A kavitáció elkerülésének fontossága

Volt egy ember, akinek volt egy szivattyúja. Megvette és beszereltette, minden rendben ment. A berendezés kifogástalanul működött, a tulajdonos heteken keresztül rá se nézett. Tudta, hogy megbízhat ebben a szerkezetben, hiszen hosszas mérlegelés után az ideális megoldás mellett döntött. Egy nap azonban a szivattyú elromlott, és mint utólag kiderült, a probléma megelőzhető lett volna.

Hogy mi ebből a tanulság?

Az üzemeltetőnek nem csupán a szivattyú teljesítményének növelésére kell odafigyelnie, hanem a hatékonyságot befolyásoló tényezőket is érdemes szemmel tartania. Ugyanis ha a szivattyút rendszeresen ellenőrizzük, akkor nem érhet minket váratlan meglepetés, és felfedezhetjük az esetleges működési problémákat is. Például a kavitációt.

Na de mi is ez tulajdonképpen?

A kavitáció egy fizikai jelenség, ami a folyadékok mozgásakor figyelhető meg. Ilyenkor a drasztikus gyorsulás és a nyomáscsökkenés miatt a folyadék néhány pillanat alatt gáz halmazállapotúvá válik. Az ilyenkor keletkező vákuum buborékok hihetetlen gyorsasággal töltik ki a rendelkezésre álló teret, azonban pillanatok alatt összeomlanak, amivel komoly károkat okoznak a szivattyúban. 

Hogy miért is veszélyes a kavitáció?

Szinte elképzelhetetlen, hogy az egyébként szállított folyadék mikre lehet képes – a kavitáció hatására a fémet is szétzúzza, ezáltal hihetetlen mértékben roncsolja a berendezést.

A probléma szinte kivétel nélkül a lapátok környezetében keletkezik, hiszen itt fordulhat elő olyan nyomáscsökkenés, ami beindíthatja a folyamatot. A kavitáció azonban nem csak erre a területre, hanem az egész áramlási keresztmetszetre kihathat, és ilyenkor bizony a gép súlyos károsodása megakadályozhatatlan.

 

Mi hát a megoldás?

Az egyetlen járható út a megelőzés. A mi feladatunk, hogy ügyeljünk a nyomásváltozásra és megakadályozzuk, hogy ez kisebb legyen, mint a közeg hőmérsékletéhez tartozó telítési nyomás. Így a folyadék nem válhat gáz halmazállapotúvá, tehát nem alakulhat ki a kavitációt beindító változás.
Emellett érdemes különböző eszközökkel folyamatos méréseket végezni, hogy időben észlelhessük a gondot.
A kellő odafigyelés nélkül csupán egy ideig-óráig működő szivattyú büszke tulajdonosai lehetünk. De ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor megakadályozhatjuk a komolyabb károkat, és élvezhetjük a berendezés kifogástalan és megbízható működését.Megosztás másokkal:

Hozzászólások