VL SZIVATTYÚ KFT.  Tel.: 06-29/320-150  E-mail: info@vlbt.huhttps://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A kavitáció elkerülésének fontossága

2015. Július 22.

A kavitáció elkerülésének fontossága

Volt egy ember, akinek volt egy szivattyúja. Megvette és beszereltette, minden rendben ment. A berendezés kifogástalanul működött, a tulajdonos heteken keresztül rá se nézett. Tudta, hogy megbízhat ebben a szerkezetben, hiszen hosszas mérlegelés után az ideális megoldás mellett döntött. Egy nap azonban a szivattyú elromlott, és mint utólag kiderült, a probléma megelőzhető lett volna.

Hogy mi ebből a tanulság?

Az üzemeltetőnek nem csupán a szivattyú teljesítményének növelésére kell odafigyelnie, hanem a hatékonyságot befolyásoló tényezőket is érdemes szemmel tartania. Ugyanis ha a szivattyút rendszeresen ellenőrizzük, akkor nem érhet minket váratlan meglepetés, és felfedezhetjük az esetleges működési problémákat is. Például a kavitációt.

Na de mi is ez tulajdonképpen?

A kavitáció egy fizikai jelenség, ami a folyadékok mozgásakor figyelhető meg. Ilyenkor a drasztikus gyorsulás és a nyomáscsökkenés miatt a folyadék néhány pillanat alatt gáz halmazállapotúvá válik. Az ilyenkor keletkező vákuum buborékok hihetetlen gyorsasággal töltik ki a rendelkezésre álló teret, azonban pillanatok alatt összeomlanak, amivel komoly károkat okoznak a szivattyúban. 

Hogy miért is veszélyes a kavitáció?

Szinte elképzelhetetlen, hogy az egyébként szállított folyadék mikre lehet képes – a kavitáció hatására a fémet is szétzúzza, ezáltal hihetetlen mértékben roncsolja a berendezést.

A probléma szinte kivétel nélkül a lapátok környezetében keletkezik, hiszen itt fordulhat elő olyan nyomáscsökkenés, ami beindíthatja a folyamatot. A kavitáció azonban nem csak erre a területre, hanem az egész áramlási keresztmetszetre kihathat, és ilyenkor bizony a gép súlyos károsodása megakadályozhatatlan.

 

Mi hát a megoldás?

Az egyetlen járható út a megelőzés. A mi feladatunk, hogy ügyeljünk a nyomásváltozásra és megakadályozzuk, hogy ez kisebb legyen, mint a közeg hőmérsékletéhez tartozó telítési nyomás. Így a folyadék nem válhat gáz halmazállapotúvá, tehát nem alakulhat ki a kavitációt beindító változás.
Emellett érdemes különböző eszközökkel folyamatos méréseket végezni, hogy időben észlelhessük a gondot.
A kellő odafigyelés nélkül csupán egy ideig-óráig működő szivattyú büszke tulajdonosai lehetünk. De ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor megakadályozhatjuk a komolyabb károkat, és élvezhetjük a berendezés kifogástalan és megbízható működését.Megosztás másokkal:

Hozzászólások