VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Milyen mélységből tud felszívni egy házi vízmű?

Nyitólap   »   Blog   »   Milyen mélységből tud felszívni egy házi vízmű?
2022. November 2.

Milyen mélységből tud felszívni egy házi vízmű?

Ez egyszerű fizika. Felszívni olyan mélységből lehet, mint amilyen a légköri nyomás. Ez elviekben 760mmHg, tehát 7,6m mélységből lehet felszívni, de ezt sok tényező tudja befolyásolni (időjárás, lent vagyunk a völgyben vagy fent a hegy tetején, stb.), de ez az elméleti szíváshatár.

Miért tudnak az házi vízmű szivattyúk mégis mélyebbről felszívni?

Az úgynevezett önfelszívó szivattyú, melyekkel a legtöbb házi vízmű készül, úgynevezett JET rendszerűek. Ez a rendszer a venturi elvet használja. Itt a lényeg, hogy a szivattyú a teljesítményének egy részét arra használja, hogy a venturi csövön keresztül besegítsen a felszívásba, ezért tudnak 9m mélységből is felszívni az ilyen szivattyúval készült házi vízellátók. Persze ez a felszívási mélység csak az önfelszívó szivattyúnál érvényes, vannak olyan házi vízművek is, amelyek csak normál centrifugál szivattyúval készülnek, ezeknél a felszívási mélység csak 6-7m. Az önfelszívó szivattyúkra a köznyelvkerti szivattyúként is hivatkozik. Ebben az esetben többnyire tartály nélkül alkalmazzák őket és típustól függően hordozókarral, kapcsolóval és kábellel is fel vannak a kerti szivattyúk.

Létezik olyan szivattyú ami képes 9m-nél mélyebről is felszívni?

Igen, bár a technológia nem mai eredetű, de ezek az úgynevezett mélyszívófejes szivattyúk. A technológia lényege, hogy maga a venturi cső egy külön egységbe kerül beépítésre (ez az úgynevezett mélyszívó fej). A mélyszívófej akár 50m mélységbe is telepíthető, így ilyen mélységből is fel tudjuk szívni a vizet. Házi vízművet mélyszívófejes szivattyúval is beszerezhetünk.

A másik megoldás a búvárszivattyú alkalmazása, melyet a köznyelv csőszivattyúnak, vagy csőbúvár szivattyúnak is nevez. Itt gyakorlatilag a szivattyú akár több száz méter mélységbe is telepíthető, igaz itt már nem beszélünk felszívásról, mivel a szivattyúnak szívnia nem kell csak emelnie. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor egy búvárszivattyú alkalmazása esetén miért beszélünk házi vízműről. Azért, mert a házi vízmű nem egy konkrét terméket, hanem egy rendszert jelent (a főbb összetevők a szivattyú, hidrofor tartály, nyomáskapcsoló). A legkedvezőbb árú megoldás a felszíni (száraz beépítésű) szivattyúval szerelt házi vízellátó, de ha búvárszivattyút, vagy mélykúti szivattyút kell alkalmaznunk, annak az energiafelhasználása kedvezőbb lesz, vagyis ugyanolyan vízmennyiség szállításához kisebb energiára van szükség, mint a házi vízmű esetén.

Házi vízmű vásárlása előtt áll? Elveszett a rengeteg gyártó termékei között? Segítségre van szüksége a házi vízmű kiválasztásában? Vegye fel a szivattyuwebaruhaz.hu szakképzett ügyfélszolgálatával a kapcsolatot és találja meg az Önnek legmegfelelőbb házi vízművet!

A témához kapcsolódó további cikkek:

 A házi vízellátó jó öntözéshez?

A hidrofor tartály szerepe.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?

Mi az az áramláskapcsoló?

Hidrofor nyomáskapcsoló? MIért van rá szükségem?



Megosztás másokkal: