VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Milyen mélységből tud felszívni egy házi vízmű?

2022. November 2.

Milyen mélységből tud felszívni egy házi vízmű?

Ez egyszerű fizika. Felszívni olyan mélységből lehet, mint amilyen a légköri nyomás. Ez elviekben 760mmHg, tehát 7,6m mélységből lehet felszívni, de ezt sok tényező tudja befolyásolni (időjárás, lent vagyunk a völgyben vagy fent a hegy tetején, stb.), de ez az elméleti szíváshatár.

Miért tudnak az házi vízmű szivattyúk mégis mélyebbről felszívni?

Az úgynevezett önfelszívó szivattyú, melyekkel a legtöbb házi vízmű készül, úgynevezett JET rendszerűek. Ez a rendszer a venturi elvet használja. Itt a lényeg, hogy a szivattyú a teljesítményének egy részét arra használja, hogy a venturi csövön keresztül besegítsen a felszívásba, ezért tudnak 9m mélységből is felszívni az ilyen szivattyúval készült házi vízellátók. Persze ez a felszívási mélység csak az önfelszívó szivattyúnál érvényes, vannak olyan házi vízművek is, amelyek csak normál centrifugál szivattyúval készülnek, ezeknél a felszívási mélység csak 6-7m. Az önfelszívó szivattyúkra a köznyelvkerti szivattyúként is hivatkozik. Ebben az esetben többnyire tartály nélkül alkalmazzák őket és típustól függően hordozókarral, kapcsolóval és kábellel is fel vannak a kerti szivattyúk.

Létezik olyan szivattyú ami képes 9m-nél mélyebről is felszívni?

Igen, bár a technológia nem mai eredetű, de ezek az úgynevezett mélyszívófejes szivattyúk. A technológia lényege, hogy maga a venturi cső egy külön egységbe kerül beépítésre (ez az úgynevezett mélyszívó fej). A mélyszívófej akár 50m mélységbe is telepíthető, így ilyen mélységből is fel tudjuk szívni a vizet. Házi vízművet mélyszívófejes szivattyúval is beszerezhetünk.

A másik megoldás a búvárszivattyú alkalmazása, melyet a köznyelv csőszivattyúnak, vagy csőbúvár szivattyúnak is nevez. Itt gyakorlatilag a szivattyú akár több száz méter mélységbe is telepíthető, igaz itt már nem beszélünk felszívásról, mivel a szivattyúnak szívnia nem kell csak emelnie. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor egy búvárszivattyú alkalmazása esetén miért beszélünk házi vízműről. Azért, mert a házi vízmű nem egy konkrét terméket, hanem egy rendszert jelent (a főbb összetevők a szivattyú, hidrofor tartály, nyomáskapcsoló). A legkedvezőbb árú megoldás a felszíni (száraz beépítésű) szivattyúval szerelt házi vízellátó, de ha búvárszivattyút, vagy mélykúti szivattyút kell alkalmaznunk, annak az energiafelhasználása kedvezőbb lesz, vagyis ugyanolyan vízmennyiség szállításához kisebb energiára van szükség, mint a házi vízmű esetén.

Házi vízmű vásárlása előtt áll? Elveszett a rengeteg gyártó termékei között? Segítségre van szüksége a házi vízmű kiválasztásában? Vegye fel a szivattyuwebaruhaz.hu szakképzett ügyfélszolgálatával a kapcsolatot és találja meg az Önnek legmegfelelőbb házi vízművet!

A témához kapcsolódó további cikkek:

 A házi vízellátó jó öntözéshez?

A hidrofor tartály szerepe.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?

Mi az az áramláskapcsoló?

Hidrofor nyomáskapcsoló? MIért van rá szükségem?Megosztás másokkal: