VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Mi az az áramláskapcsoló?

2022. Október 22.

Mi az az áramláskapcsoló?

Az áramláskapcsoló vagy más néven presscontroll esetleg áramlásszabályzó, egy elektronikus eszköz műanyag házban, mely nyomásérzékelővel és áramlásérzékelővel van ellátva, melynek adatai alapján vezérli a szivattyú működését. Az áramláskapcsolót a csővezetékbe kell építeni, a készüléken keresztül áramlik a víz. Feladata a szivattyú ki- és bekapcsolása, illetve a szivattyú szárazon futásának megakadályozása. A két érzékelő működése általában mágnessel és azt érzékelő reed relével vagy pedig mikrokapcsolóval van megoldva.

A Pedrollo EasyPress vagy DG FLOW Presflo típusok esetén mágneseket használnak, amíg pl. a Grundfos PM1 vagy az Italtecnica Brio típusnál a nyomásérzékelésre egy mikrokapcsolót az áramlásérzékelésére pedig mágnest használnak.

Léteznek összetettebb áramláskapcsolók, mint pl. a Grundfos PM 2 típus, ami jóval nagyobb tudású, de egy átlagos áramláskapcsoló jellemzően három üzemállapotot különböztet meg.

Hogyan működik az áramláskapcsoló?

Az alap állapot az, amikor van nyomás a rendszerben, de nincs áramlás:

  • Ilyenkor a nyomásérzékelő nem ad jelet, mert van nyomás a rendszerben
  • Az áramlásérzékelő viszont ad jelet, mert az alap állapotban van.
  • Az áramláskapcsoló nem ad áramot a szivattyúnak.

Üzem állapot, amikor van áramlás a rendszerben:

  • Mikor egy csapot kinyitunk vagy egy mágnesszelep nyit ki, leesik a nyomás a rendszerben és a nyomásérzékelő jelet ad, hogy nincs nyomás.
  • Az áramlásérzékelő még mindig alap állapotban van, ezért az elektronika áramot ad a szivattyúnak. Amíg van vízátfolyás vagyis áramlás a készülékben, addig a vezérlő folyamatosan üzemelteti a szivattyút.
  • Amikor elzárjuk a csapot vagy egy mágnesszelep elzár, akkor az áramlásérzékelő alap állapotra tér vissza, vagyis ad jelet, a nyomásérzékelő viszont a rendszerben található nyomásnak miatt nem ad jelet.
  • Ebből az állapotból a vezérlő arra a megállapításra jutott, hogy megszűnt a víz fogyasztás és leállítja a szivattyút addig, míg a folyamat nem indul újra azzal, hogy a nyomásesés következtében a nyomásérzékelő jelét érzékeli.

 

Szárazon futás elleni védelmi állapot:

  • Üzemel a szivattyú és elfogy a szállított víz, akkor a vezérlő mind a két érzékelőtől jelet kap, mert nincs sem nyomás sem áramlás a rendszerben.
  • Ilyenkor a nyomásérzékelő és az áramlásérzékelő is jelet ad, mert alap állapotban van, mivel a vízhiány miatt nincs sem áramlás sem nyomás a szivattyúban.
  • Ebből a vezérlő megállapítja, hogy nincs sem nyomás, sem áramlás nincs, ezért nem ad áramot a szivattyúnak, megakadályozva ezzel annak a szárazon futását.

Többnyire már az áramláskapcsolók szárazon futás esetén megpróbálják magukat többször újraindítani, de vannak még olyan típusok amikben ez a funkció nincs, ezeket kézzel, manuális úton kell újraindítani vagy más néven reset-elni.

Miért jó az áramláskapcsoló öntözéshez vagy öntözőrendszerhez?

Azért, mert bekapcsolás után folyamatosan üzemelteti a szivattyút mindaddig, amíg áramlást érzékel, ezáltal használatával elkerülhető a nyomás ingadozása, egyenletes nyomást biztosít. Fontos, hogy a rendszer jól tömített legyen, mert akár egy csepegésre is bekapcsolja a szivattyút, pedig közben nem is történt vízkivétel. Ezt egy kisméretű (max. 24L) hidrofor tartállyal kompenzálhatjuk, de inkább legyen a rendszer megfelelően tömített. A kisméretű hidrofor tartály alkalmazásával továbbá a folyadékütéseket is kivédhetjük, illetve egy nagyon kevés víz kivétele esetén nem kapcsolja be a szivattyút. A szivattyút jól kell kiválasztani a rendszerhez, mert az áramláskapcsolón nem tudunk nyomást szabályozni, a kikapcsolási nyomás minden esetben a szivattyú végnyomása lesz. Továbbá figyelembe kell venni áramláskapcsoló és szivattyú választása esetén, a szivattyú elektromotorjának a teljesítményét és vízszállítását. A készre szerelt egységek, más névenöntözőrendszer szivattyú, egymáshoz illő komponensekből van összeállítva, elektromosan bekötve, használatra készen, így nem kell bajlódnunk a kiválasztással.

Miért nem jó az áramláskapcsoló házi vízellátásra?

Azért, mert már 1-2 dl víz kivétele esetén is elindítja a szivattyút, és a túl sok be- és kikapcsolás miatt a szivattyú és az áramláskapcsoló is meghibásodhat, hiszen minden villanymotorhoz meg van adva a maximális óránkénti indítások száma. Lakás vagy ház vízellátásra a hidrofor tartályos rendszereket (házi vízmű) ajánljuk mechanikus vagy digitális nyomáskapcsolóval, de az alábbi cikkben megtalálja mit kell tennie, ha lakás vagy házat és öntözőrendszert is kell üzemeltetnie:

 A házi vízellátó jó öntözéshez?

Sokféle, minőségi, de kedvező árú áramláskapcsolók megtalálhatók rövid szállítási határidővel a szivattyuwebaruhaz.hu kínálatában, ahol szakképzett ügyfélszolgálatunk a rendelkezésére áll!

A témához kapcsolódó cikkek:

A hidrofor tartály szerepe.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?
Megosztás másokkal: