VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Mi az az áramláskapcsoló?

Nyitólap   »   Blog   »   Mi az az áramláskapcsoló?
2022. Október 22.

Mi az az áramláskapcsoló?

Az áramláskapcsoló vagy más néven presscontroll esetleg áramlásszabályzó, egy elektronikus eszköz műanyag házban, mely nyomásérzékelővel és áramlásérzékelővel van ellátva, melynek adatai alapján vezérli a szivattyú működését. Az áramláskapcsolót a csővezetékbe kell építeni, a készüléken keresztül áramlik a víz. Feladata a szivattyú ki- és bekapcsolása, illetve a szivattyú szárazon futásának megakadályozása. A két érzékelő működése általában mágnessel és azt érzékelő reed relével vagy pedig mikrokapcsolóval van megoldva.

A Pedrollo EasyPress vagy DG FLOW Presflo típusok esetén mágneseket használnak, amíg pl. a Grundfos PM1 vagy az Italtecnica Brio típusnál a nyomásérzékelésre egy mikrokapcsolót az áramlásérzékelésére pedig mágnest használnak.

Léteznek összetettebb áramláskapcsolók, mint pl. a Grundfos PM 2 típus, ami jóval nagyobb tudású, de egy átlagos áramláskapcsoló jellemzően három üzemállapotot különböztet meg.

Hogyan működik az áramláskapcsoló?

Az alap állapot az, amikor van nyomás a rendszerben, de nincs áramlás:

  • Ilyenkor a nyomásérzékelő nem ad jelet, mert van nyomás a rendszerben
  • Az áramlásérzékelő viszont ad jelet, mert az alap állapotban van.
  • Az áramláskapcsoló nem ad áramot a szivattyúnak.

Üzem állapot, amikor van áramlás a rendszerben:

  • Mikor egy csapot kinyitunk vagy egy mágnesszelep nyit ki, leesik a nyomás a rendszerben és a nyomásérzékelő jelet ad, hogy nincs nyomás.
  • Az áramlásérzékelő még mindig alap állapotban van, ezért az elektronika áramot ad a szivattyúnak. Amíg van vízátfolyás vagyis áramlás a készülékben, addig a vezérlő folyamatosan üzemelteti a szivattyút.
  • Amikor elzárjuk a csapot vagy egy mágnesszelep elzár, akkor az áramlásérzékelő alap állapotra tér vissza, vagyis ad jelet, a nyomásérzékelő viszont a rendszerben található nyomásnak miatt nem ad jelet.
  • Ebből az állapotból a vezérlő arra a megállapításra jutott, hogy megszűnt a víz fogyasztás és leállítja a szivattyút addig, míg a folyamat nem indul újra azzal, hogy a nyomásesés következtében a nyomásérzékelő jelét érzékeli.

 

Szárazon futás elleni védelmi állapot:

  • Üzemel a szivattyú és elfogy a szállított víz, akkor a vezérlő mind a két érzékelőtől jelet kap, mert nincs sem nyomás sem áramlás a rendszerben.
  • Ilyenkor a nyomásérzékelő és az áramlásérzékelő is jelet ad, mert alap állapotban van, mivel a vízhiány miatt nincs sem áramlás sem nyomás a szivattyúban.
  • Ebből a vezérlő megállapítja, hogy nincs sem nyomás, sem áramlás nincs, ezért nem ad áramot a szivattyúnak, megakadályozva ezzel annak a szárazon futását.

Többnyire már az áramláskapcsolók szárazon futás esetén megpróbálják magukat többször újraindítani, de vannak még olyan típusok amikben ez a funkció nincs, ezeket kézzel, manuális úton kell újraindítani vagy más néven reset-elni.

Miért jó az áramláskapcsoló öntözéshez vagy öntözőrendszerhez?

Azért, mert bekapcsolás után folyamatosan üzemelteti a szivattyút mindaddig, amíg áramlást érzékel, ezáltal használatával elkerülhető a nyomás ingadozása, egyenletes nyomást biztosít. Fontos, hogy a rendszer jól tömített legyen, mert akár egy csepegésre is bekapcsolja a szivattyút, pedig közben nem is történt vízkivétel. Ezt egy kisméretű (max. 24L) hidrofor tartállyal kompenzálhatjuk, de inkább legyen a rendszer megfelelően tömített. A kisméretű hidrofor tartály alkalmazásával továbbá a folyadékütéseket is kivédhetjük, illetve egy nagyon kevés víz kivétele esetén nem kapcsolja be a szivattyút. A szivattyút jól kell kiválasztani a rendszerhez, mert az áramláskapcsolón nem tudunk nyomást szabályozni, a kikapcsolási nyomás minden esetben a szivattyú végnyomása lesz. Továbbá figyelembe kell venni áramláskapcsoló és szivattyú választása esetén, a szivattyú elektromotorjának a teljesítményét és vízszállítását. A készre szerelt egységek, más névenöntözőrendszer szivattyú, egymáshoz illő komponensekből van összeállítva, elektromosan bekötve, használatra készen, így nem kell bajlódnunk a kiválasztással.

Miért nem jó az áramláskapcsoló házi vízellátásra?

Azért, mert már 1-2 dl víz kivétele esetén is elindítja a szivattyút, és a túl sok be- és kikapcsolás miatt a szivattyú és az áramláskapcsoló is meghibásodhat, hiszen minden villanymotorhoz meg van adva a maximális óránkénti indítások száma. Lakás vagy ház vízellátásra a hidrofor tartályos rendszereket (házi vízmű) ajánljuk mechanikus vagy digitális nyomáskapcsolóval, de az alábbi cikkben megtalálja mit kell tennie, ha lakás vagy házat és öntözőrendszert is kell üzemeltetnie:

 A házi vízellátó jó öntözéshez?

Sokféle, minőségi, de kedvező árú áramláskapcsolók megtalálhatók rövid szállítási határidővel a szivattyuwebaruhaz.hu kínálatában, ahol szakképzett ügyfélszolgálatunk a rendelkezésére áll!

A témához kapcsolódó cikkek:

A hidrofor tartály szerepe.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Milyen teljesítményű házi vízművet vásároljak?




Megosztás másokkal: