VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

2022. Október 5.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen házi vízművet vegyek? Melyik a legmegfelelőbb házivízmű számomra? Sokan nem tudják, hogy milyen mennyiségű víz nyerhető ki egy hidrofor tartályból.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ahány literes a hidrofor tartály, akkor abból annyi vizet lehet kinyerni (pl. 100L-es hidrofor tartályból 100L-t). Ez sajnos nem így van. Egy normál vaslemez tartályból a térfogatának csak kb. 20-30%-a nyerhető ki, tehát egy 100L-es tartály esetén kb. 20-30 Liter. Sokkal jobb a helyzet a gumimembrános hidrofor tartály esetén, mert annak az előfeszítési nyomásától függően, akár 40-50% víz is kinyerhető, tehát egy 100L-es tartály esetén kb. 40-50 Liter.

Gumimembrános hidrofor tartály esetén a tartály adattábláján fel van tüntetve a gyár által megadott levegő előtöltési nyomás, melytől lefelé eltérhetünk (így több víz fér a tartályba), de semmi esetre sem szabad, hogy ez az előtöltési nyomás kevesebb legyen mint 1 bar, mert akkor már nagyon kitágul a membrán, ami a tartály meghibásodásához vezet.

Milyen méretű legyen a hidrofor tartály?

Többnyire a házi vízellátok 24L-es hidrofor tartállyal vannak szerelve. Ez a helykihasználás és ár miatt kedvezőnek tűnik, de inkább válaszunk olyan házi vízművet, aminek ennél nagyobb a hidrofor tartálya. Miért? Ez felhasználástól is függ, de ha egy átlagos családi házat veszünk alapul, akkor ott elég gyakran történik vízkivétel és emiatt a szivattyú indokolatlanul gyakran kapcsol be, ami energiapazarlás. Egy átlagos családi házhoz legalább 50L-es, de inkább 80-100L-es hidrofor tartállyal szerelt házi vízművet válaszunk, mely nem fog olyan gyakran bekapcsolni, mint a kisebb űrtartalmú házi vízmű.

A hidrofor tartály karbantartása és idő közönkénti ellenőrzése

Fontos még, hogy rendszeres időközönként, ellenőrizzük a tartályban lévő levegő előtöltési nyomást. Ehhez áramtalanítsuk a szivattyút, engedjük ki a csapon a vizet és csapot hagyjuk nyitva. Ezután ellenőrizzük a pumpaszelepen egy keréknyomásmérővel a levegő nyomását. Amennyiben ez kevés, akkor egy lábpumpa vagy kompresszor segítségével növeljük meg a levegő nyomását. Ezután zárjuk el a csapot és helyezzük áram alá a szivattyút. Általánoságban elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a gumimembrános hidrofor tartály űrtartalma annál kevesebb karbantartást igényel, tehát kisebb űrtartalmú tartályok esetén legalább 2-4 havonta, nagyobb űrtartalmú tartályok esetén 4-6 havonta ellenőrizzük a tartály levegő nyomását. De különleges esetekben ettől gyakrabban és ritkábban is szükséges lehet. De ha figyeljük a szivattyú működését, akkor tapasztalat útján is meg tudjuk határozni, mert ahogy fogy a levegő, úgy ugyanolyan kivett vízmennyiség mellett, hamarabb kapcsol be a szivattyú.Megosztás másokkal: