VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Nyitólap   »   Blog   »   Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?
2022. Október 5.

Milyen méretű hidrofor tartályos házi vízművet vásároljak?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen házi vízművet vegyek? Melyik a legmegfelelőbb házivízmű számomra? Sokan nem tudják, hogy milyen mennyiségű víz nyerhető ki egy hidrofor tartályból.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ahány literes a hidrofor tartály, akkor abból annyi vizet lehet kinyerni (pl. 100L-es hidrofor tartályból 100L-t). Ez sajnos nem így van. Egy normál vaslemez tartályból a térfogatának csak kb. 20-30%-a nyerhető ki, tehát egy 100L-es tartály esetén kb. 20-30 Liter. Sokkal jobb a helyzet a gumimembrános hidrofor tartály esetén, mert annak az előfeszítési nyomásától függően, akár 40-50% víz is kinyerhető, tehát egy 100L-es tartály esetén kb. 40-50 Liter.

Gumimembrános hidrofor tartály esetén a tartály adattábláján fel van tüntetve a gyár által megadott levegő előtöltési nyomás, melytől lefelé eltérhetünk (így több víz fér a tartályba), de semmi esetre sem szabad, hogy ez az előtöltési nyomás kevesebb legyen mint 1 bar, mert akkor már nagyon kitágul a membrán, ami a tartály meghibásodásához vezet.

Milyen méretű legyen a hidrofor tartály?

Többnyire a házi vízellátok 24L-es hidrofor tartállyal vannak szerelve. Ez a helykihasználás és ár miatt kedvezőnek tűnik, de inkább válaszunk olyan házi vízművet, aminek ennél nagyobb a hidrofor tartálya. Miért? Ez felhasználástól is függ, de ha egy átlagos családi házat veszünk alapul, akkor ott elég gyakran történik vízkivétel és emiatt a szivattyú indokolatlanul gyakran kapcsol be, ami energiapazarlás. Egy átlagos családi házhoz legalább 50L-es, de inkább 80-100L-es hidrofor tartállyal szerelt házi vízművet válaszunk, mely nem fog olyan gyakran bekapcsolni, mint a kisebb űrtartalmú házi vízmű.

A hidrofor tartály karbantartása és idő közönkénti ellenőrzése

Fontos még, hogy rendszeres időközönként, ellenőrizzük a tartályban lévő levegő előtöltési nyomást. Ehhez áramtalanítsuk a szivattyút, engedjük ki a csapon a vizet és csapot hagyjuk nyitva. Ezután ellenőrizzük a pumpaszelepen egy keréknyomásmérővel a levegő nyomását. Amennyiben ez kevés, akkor egy lábpumpa vagy kompresszor segítségével növeljük meg a levegő nyomását. Ezután zárjuk el a csapot és helyezzük áram alá a szivattyút. Általánoságban elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a gumimembrános hidrofor tartály űrtartalma annál kevesebb karbantartást igényel, tehát kisebb űrtartalmú tartályok esetén legalább 2-4 havonta, nagyobb űrtartalmú tartályok esetén 4-6 havonta ellenőrizzük a tartály levegő nyomását. De különleges esetekben ettől gyakrabban és ritkábban is szükséges lehet. De ha figyeljük a szivattyú működését, akkor tapasztalat útján is meg tudjuk határozni, mert ahogy fogy a levegő, úgy ugyanolyan kivett vízmennyiség mellett, hamarabb kapcsol be a szivattyú.



Megosztás másokkal: