VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Tartós eredmény PVC ragasztóval

2022. Május 13.

Tartós eredmény PVC ragasztóval

A PVC ragasztó hatékony megoldást jelent a PVC csövek, idomok egymáshoz illesztésekor. A segítségével rendkívül tartós kötések hozhatóak létre, ezek pedig több év elteltével sem fognak elengedni, elválni. A ragasztás roppant egyszerű folyamat, ami nem igényel semmilyen speciális eszközt, viszont az előkészületekre érdemes komoly figyelmet fordítani, az időtállóság érdekében.

Miben rejlik a PVC ragasztó hatékonysága?

A fém- és kerámiacsövek egyre drágábbak, ugyanakkor kevésbé számítanak időtálló megoldásnak a PVC-vel szemben. A korrózió és az agresszív anyagokkal szemben szintén rendkívül ellenállónak bizonyulnak, nem mellesleg pedig olcsónak számítanak. Az összeszerelésük szintén nem igényel speciális eszközöket, hiszen az idomok, vezetékek, csatornák, vízálló padlók ragasztása egyaránt megoldható PVC ragasztóval, aminek a felviteléhez elég egy ecsetet használni.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a ragasztók azonos alapelv szerint működnek. Részben feloldják az anyagot, ami így molekuláris szinten összeolvad, majd megköt. Ez a folyamat ráadásul nagyon hamar végbemegy, az oldószer gyors elpárolgása miatt. Ennek az eredménye pedig egy nagy szilárdsággal bíró csatlakozási pont.

Léteznek kétkomponensű változatok is, aminek a keverését is el kell végezni ragasztás előtt. Ezek szintén rendkívül hatékonynak számítanak, viszont, ha nem vagyunk elég tapasztaltak e tekintetben, akkor előfordulhat, hogy elrontjuk a keverési arányt. Ebből pedig az következik, hogy a ragasztás sem lesz olyan tartós, mint szeretnénk. Könnyebb a dolgunk, ha az előre kevert változatokkal dolgozunk, amelyek azonnal felvihetőek a felületre.

Előkészületek a PVC ragasztó használata előtt

Az oldószer gyors párolgása miatt, érdemes előkészíteni mindent a PVC cső ragasztó használatához. Tisztítsuk meg a zsírtól és a portól a ragasztani kívánt részeket és győződjünk meg arról, hogy ragasztás közben ezek az elemek ne remegjenek, ne mozogjanak, mert így a PVC ragasztó nem lesz elég hatékony a stabil ragasztást illetően.

Előnyös választás a PVC ragasztó

Mivel a ragasztás molekuláris szintű kötéseket eredményez, ezért a szivárgás lehetősége gyakorlatilag nulla. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy szivárgás mégis előfordulhat túl magas nyomás vagy hőmérséklet hatására. Ezért lényeges betartani a PVC ragasztó gyártójának a használati utasítását.

A ragasztás nem igényel különösebb szakértelmet, ezért házilag is kivitelezhető. A vízvezeték vagy az öntörőrendszer minősége sokkal inkább a tervezés szakszerűségén múlik, mivel a ragasztás kapcsán nem sok mindent lehet elrontani, ha betartjuk a fent említett előkészületeket.

Gazdaságos módszernek számít, mert nem igényel speciális szerszámokat, mint például PVC hegesztőgépet, aminek nemcsak az ára, hanem a fogyasztása sem kevés. Csak munkaanyagra és ragasztóra van szükség. Ráadásul a sokoldalúság is a kiemelendő előnyök közé tartozik, hiszen egyaránt alkalmas csatorna- vagy használati vízvezeték rendszer kialakításához.

Mihez ajánlott a lágy PVC ragasztó?

Nemcsak a csővezetékek készülhetnek PVC-ből, hanem a gumicsónakok, medencék, strandlabdák, gumimatracok, vízágyak, de még az esőkabátok is. Ezeknek a javítása sikeresen megoldható lágy PVC ragasztó segítségével. Elég kellemetlen, amikor a drága csővázas vagy felfújható medence kilyukad. Aki már próbálta megjavítani a szakadást a nem erre a célra tervezett anyaggal, az nyilván megtapasztalhatta, hogy bizony így nem születhet tartós eredmény, vagy egyenesen kudarcba fulladt az egész. A lágy PVC anyagok ragasztására szolgáló ragasztóval viszont kitűnő végeredmény érhető el. A használata szintén egyszerű és rugalmas kötést eredményez. Bizonyos márkák ellenállnak a tengervíznek és az erős UV sugaraknak, így ezek a tényezők sem gyengítik a ragasztást.

Ezek az eszközök jól jönnek a PVC cső ragasztó használatakor

Nem kell megijedni, mert általában minden háztartásban megtalálhatóak azok az eszközök, amelyekre ilyenkor szükség szokott lenni. Tulajdonképpen minden a tervezéssel indul. Érdemes előre lemérni és bejelölni egy jelölőeszköz segítségével azokat a részeket, ahol a csöveket méretre vágjuk. A csövek vágása csővágó ollóval a legegyszerűbb. Ha ez nincs kéznél, akkor más általános vágóeszköz is megteszi. Arra kell figyelni, hogy a vágatok egyenletesek legyenek. A széleket ezt követően csiszoló papírral simára kell csiszolni.

A tökéletes végeredmény érdekében nem szabad a zsírtalanításról sem megfeledkezni, az erre a célra kifejlesztett PVC tisztítószer használatával. Így biztosak lehetünk abban, hogy minden negatív tényezőt eltávolítottunk, ami rossz hatással lehetne a ragasztásra.

A ragasztáshoz jól jön egy ragasztópisztoly. Ezzel egyenletesen és egyszerűen el lehet oszlatni a felületen a ragasztót. Ha nincs pisztoly, akkor ezt egy ecsettel is meg lehet tenni. Törlőkendőre és szivacsra is szükség lehet, mert akármilyen precízen járunk el, olyan helyre is kerülhet a ragasztóból, ahová nem szeretnénk. A gyors száradás miatt fontos, hogy hamar eltávolítsuk a felesleges PVC ragasztót a részekről.

Vízálló PVC ragasztó használatakor nem árt a magabiztosság

Ez alatt azt kell érteni, hogy lehetőleg az elemek összeillesztése, összenyomása egy mozdulattal történjen. Nincs idő a későbbiekben igazgatni, forgatni, mert az csökkenti a csatlakozás erősségét.

Valóban ez a legegyszerűbb módszer a PVC csövek összekapcsolására, ennek ellenére nem szabad felületes munkát végezni, mert az komoly nyomot hagy a végeredményen, aminek a kijavítása gyakran munkaigényesebb feladat, mint egy teljes rendszer kiépítése. Az összeragasztott elemeket a későbbiekben semmilyen módszerrel nem lehet szétválasztani.

Figyeljünk a biztonságra a használatakor!

Mint minden veszélyes anyag esetében, itt is fokozottan figyelni kell arra, hogy ne kerüljön a szembe, szájba, elvégre mérgező anyag. Száradás közben az illékony anyagok allergiás reakciót is kiválthatnak egyeseknél. Akik ebbe a csoportba tartoznak, azoknak érdemes ezt a feladatot szakemberre bízni. Továbbá, mindig jól szellőző helyen vagy a szabadban végezzük a ragasztást, mert a belélegzett anyagok rosszullétet okozhatnak.

A ragasztás tehát egy biztos és egyszerű módszer, aminek a megvalósítása költséghatékony módon megoldható, akár otthoni környezetben is, szakember segítsége nélkül, amennyiben betartjuk az erre vonatkozó lépések mindegyikét.Megosztás másokkal: