VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Gyakran nélkülözhetetlen a csőszivattyúk teljesítménye

Nyitólap   »   Blog   »   Gyakran nélkülözhetetlen a csőszivattyúk teljesítménye
2022. Május 2.

Gyakran nélkülözhetetlen a csőszivattyúk teljesítménye

Örök dilemma, hogy a csőszivattyúk alkalmazása milyen esetben válik esedékessé. Ezt elég nehéz megállapítani szakszerű felmérés nélkül, ezért bízzuk szakemberre a dolgot, mert így elkerülhetőek a vízellátás során fellépő kellemetlenségek.

Mikor van szükség csőszivattyúkra?

Egy kút jelenléte remek szolgálatot tesz a különféle vízellátási feladatok tekintetében. A növények öntözése és a ház vízellátása házi vízmű segítségével egyaránt megoldható a vezetékes vízhálózattól függetlenül, tehát kifejezetten gazdaságos megoldásnak tekinthető, ha szivattyút használunk a víz kinyerésére.

Ez lehet felszíni, amennyiben a vizet nem kell 9 méternél nagyobb mélységből a felhozni. Hogyha ennél nagyobb mélységről van szó, akkor mindenképp búvárszivattyút kell elhelyezni a kútban, ami a működési alapelve révén, nem kiszívja a vizet a kútból, hanem a felszínre nyomja azt, a kettős membrán rendszerének segítségével.

Fúrt kút esetén mindenképp csőszivattyúk szükségesek. A gond ott kezdődik, hogy vásárlás során nem tudjuk eldönteni, pontosan melyik modellre essen a választás. Laikusként könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy kiválasztjuk a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező csőszivattyúkat, hiszen azok biztosan megfelelnek majd az igényeinknek a vízellátás tekintetében. Ez hiba! Ugyanis mindig a kúthoz válasszunk szivattyút és ne fordítva! 

Itt jön képbe a szakember, aki pontosan megállapítja, a kút paramétereit az üzemi vízszinttől kezdve, a nyugalmi vízszinten át, a maximális vízadásig és természetesen feltérképezi a mélységet. Ezekkel az adatokkal a tarsolyunkban már szemezgethetünk a szivattyú webáruház kínálatából, feltéve, ha meghatároztuk, hogy mekkora vízmennyiséget szeretnénk napi szinten felhasználni és az ehhez szükséges nyomással is képben vagyunk.

Csőszivattyúk házi vízmű esetén

Bizonyára sokak előtt ott lebeg a kép egy klasszikus kialakítású házi vízműről, amit 3 fő részből áll. Az egésznek a szíve a felszíni szivattyú, a hidrofor tartály, illetve a nyomáskapcsoló. Nagyon népszerű szerkezet, rengetegen használják sikerrel különféle épületek, családi házak vízellátásához. A gond akkor kezdődik, ha a víz olyan mélyen található, ahonnan már nem képes a házi vízmű szivattyúja a felszínre juttatni azt. Ez esetben valamivel költségesebb befektetésnek számít a csőszivattyúk beépítése a rendszerbe. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez hosszútávon megtérül, mivel ezeknek kevesebb energiára van szükségük ahhoz, hogy az adott mélységből a felszínre nyomják a vizet, ellentétben a felszíni típusokkal, amelyek károsodhatnak is az erőltetéstől vagy az esetleges szárazonfutástól. Ha lehet, akkor tapasztalat és szakértelem hiányában ne a saját fejünk után menjünk, inkább kérjük egy szakember segítségét a csőszivattyúk kiválasztása során. A nem megfelelő szivattyú könnyen tönkreteheti a kutat, ami ezt követően használhatatlanná válik.

Nem csupán a mélység, hanem a távolság is indokolhatja a csőszivattyúk használatát. Ez olyankor esedékes, ha a vízvételi és a vízfelhasználási hely között kirívó a távolság. Komoly teljesítmény szükséges ahhoz, hogy ezen a távolságon a megfelelő nyomás mellett juttassa célba a folyadékot a berendezés. Természetesen ez nem akadály egy minőségi csőbúvár szivattyú bevetésével.

A csőszivattyú karbantartásáról néhány szóban

Az elhelyezkedésükből fakadóan, ezeket a szerkezeteket nem igazán szokták piszkálni. A víz alatt csendben végzik a dolgukat és általában csak akkor kerülnek a felszínre, ha már baj van. Ez így rendben is van, mivel nem igényelnek különösebb karbantartást, de a hosszú élettartam érdekében érdemes néha ránézni, hogy az esetleges meghibásodások elkerülhetőek legyenek.

Ha megfelelően lett telepítve és már lejárt a garancia, akkor érdemes szakszervizbe küldeni egy általános vizsgálatra, ahol ellenőrzik a tömítések, csapágyak, lapátok és a kondenzátor állapotát. Ha valami elkopott azt kicserélik. Ezzel megelőzhető a meghibásodás. Tény, hogy a meghibásodások túlnyomó része a hanyag szerelés, telepítés miatt van, vagy a kút hibájából történik.

Egy Honda szivattyú is jól jöhet

Ez általában a körülményektől függ. Előfordulhatnak esetek, amikor nem elég a kút vízhozama ahhoz, hogy képes legyen biztosítani a ház vízellátását és az öntözéshez szükséges vízmennyiséget egyszerre. Ebben az esetben egybenzinmotoros Honda szivattyúval is elvégezhetőek az öntözési feladatok a kertészetekben, mezőgazdasági területeken. A vízvételi forrás lehet ilyenkor lehet például egy gyűjtőtartály. Az összegyűjtött esővíz felhasználása öntözéshez rendkívül gazdaságos és környezetkímélő megoldás.

Ha beázik a pince, a mélygarázs vagy építkezünk és az alap kiásása közben egy váratlan zápor félbeszakítja a munkát, akkor is a hasznunkra válhat egy benzinmotoros Honda szivattyú. A hordozhatóságából fakadóan bárhol bevethető és nincs szükség fix áramforrásra a működéséhez. Elsősorban szervizautókban vagy gyors-reagálású kárelhárító vállalkozások közkedvelt eszköze, de otthoni környezetben is megállja a helyét. A zagyszivattyú a szennyezett munkagödrök víztelenítésére remek választás. A szennyezett víz nem ugyanaz, mint a szennyvíz, amihez szennyvízszivattyú szükséges.

A szennyvízszivattyú strapabíró berendezés

Ennek ellenállónak kell lennie a dugulásokkal szemben. Ebben az esetben az emelőmagasság kevésbé fontos tényező. Átemelő, szabad átömlésű vagy darabolósszennyvízszivattyúk közül válogathatunk.

Szivattyú webáruház minőségi kínálattal

A választék nem csupán hatalmas, hanem igen változatos is. Elmehetünk személyesen is végigjárni a szaküzleteket azért, hogy kiválasszuk a tökéletes szivattyút, de megéri? Sokkal egyszerűbb a szivattyú webáruházból vásárolni a feltűntetett paraméterek alapján. Gyakran olcsóbban kaphatunk meg egy-egy modellt, mintha személyesen, a szaküzletből vásárolnánk meg a kiszemelt modellt. Az Orlando, Grundfos, a Pentax, a Pedrollo egytől-egyig megbízható termékeket dobnak piacra. Hogyha szivattyút kell vásárolni, akkor nem mindig a gazdaságos út számít a legjobb döntésnek. Elvégre egy olyan szerkezetet készülünk beszerezni, amitől éveken keresztül hibamentes működést remélünk.

A szivattyú webáruházban gyakran kitűnő akciók keretein belül szerezhetőek be a legújabb modellek, ezek pedig remek paraméterekkel rendelkeznek, kitűnő anyaghasználat és kialakítás mellett.



Megosztás másokkal: