VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Röviden minden, amit a szivattyúkról tudni érdemes

Nyitólap   »   Blog   »   Röviden minden, amit a szivattyúkról tudni érdemes
2022. Március 30.

Röviden minden, amit a szivattyúkról tudni érdemes

Ha van egy kicsit nagyobb kerttel rendelkező családi ház, akkor könnyen találhatunk olyan feladatot, ahol a szivattyúk jól tudnak funkcionálni. Locsolásra, öntözésre, házi vízmű, vagy csak egy kerti zuhany üzemeltetésére mind jó megoldást kínálhatnak ezeket a berendezések. Rengeteg különböző kivitelben készülnek és a legváltozatosabb háztartási, ipari vagy éppen mezőgazdasági körülmények között képesek helytállni. Nézzük, hogyan tudjuk csoportosítani, milyen típusok vannak és mit érdemes tudni általánosságban a témában!

A víz szivattyú típusai

Már önmagában az is egyfajta csoportosítás, ha erről beszélünk, hiszen ezek a berendezések a legváltozatosabb körülmények között fordulhatnak elő, gondoljunk itt a kőolaj-, gyógyszer-, energia-, vegyiparra, esetleg a bányászatra, a szennyvízkezelésre vagy csak általában az építőiparra. Nemcsak vizet, hanem különböző, adott esetben lúgos vagy éppen savas kémhatású folyadékok szállítására, szennyvíz elvezetésére egyaránt használják ezeket a készülékeket.

Ha csak a vizet nézzük, a tiszta víz szivattyú mellett, léteznek a szennyezett vagy éppen szennyvíz kezelésére készült típusok is, például a darálós, ami még a komolyabb szilárd szennyeződésekkel rendelkező folyadékokat is képes elvezetni. Most azonban maradjunk az első csoportnál és nézzük meg egy kicsit közelebbről!

Milyen vízszivattyúk léteznek?

Ha csoportosítani szeretnénk, akkor a két alaptípusnak a merülő, vagyis búvár és az száraz beépítésű, más néven felszíni modelleket tekinthetjük. A sokszor emlegetett kerti szivattyúk az utóbbi csoportba tartoznak: legfontosabb jellemzőjük, hogy használat közben a víznyerő hely, ami lehet például egy kút vízszintje felett helyezkednek el.

A kerti szivattyúk minden szivattyú webáruház kínálatában elérhetőek

A kerti víz szivattyú tehát szárazon üzemel és nagyjából 6 – 9 méteres mélységig képes felszínre hozni a kívánt folyadékot. A 9 méteres mélységből történő szállításra a kertekben és házkörüli felhasználásokban elterjedt, úgynevezett JET rendszerű vagy ejektoros önfelszívó modellek képesek, amelyek egy modernebb alternatívát kínálnak a hagyományos megoldásokkal szemben.

Ilyen klasszikus típus például az úgynevezett centrifugál. Ezek működésük során a centrifugális erőt használják, ennek köszönhetően gyorsítják fel és növelik meg a nyomását a szivattyúházba belépő folyadékoknak.

Hogyan alakulnak a kerti vízszivattyú árak?

A kínálat nagyon széles, hiszen különböző profizmus kell a lakossági felhasználásra, mint egy komolyabb, kihívást jelentő ipari körülmény közötti felhasználásra. Egy kerti vízszivattyú ára is változó lehet a pár tízezer forinttól kezdve a százezres összeghatárig. Azonban elmondható, hogy nem érdemes és tulajdonképpen nem is szabad ezen spórolni, hiszen egy megbízható gyártó terméke, a megfelelő használat mellett nagyon hoszsú évekre, akár évtizedekre is megoldást kínálhat.

Búvárszivattyú eladó: miben különböznek ezek?

A búvárszivattyúk a felszíni modellek mellett, a másik alapcsoportját jelentik ezeknek a készülékeknek. Ha a kerti szivattyúkkal kapcsolatban elmondtuk, hogy azok a szállítandó víz szintje fölött, szárazon üzemelnek, akkor a búvár, más nevén merülő, ahogy a nevében is benne van, elmerülnek ebben a közegben működés közben. Lényegük, hogy a membránlapjaik segítségével gyakorlatilag nem szívják, hanem a felszínre nyomják a folyadékot. Ennek köszönhetően hatékonyabb és nagyobb teljesítményre képes, mint a felszíni társa. Akkor érdemes ezt a típust választani, ha 9 méternél mélyebbről kell a vizet a felszínre hozni. Tiszta víz átszivattyúzására is alkalmas, így semmi akadálya, hogy például egy kútból tiszta vízzel lásson el egy háztartást. De a medence vizének kinyerésére vagy a pince víztelenítésére ugyanúgy jó megoldást kínálhat.

Hogyan alakulnak a csőkút szivattyú árak?

A búvárszivattyúkat nemcsak merülő, hanem csőszivattyúknak is nevezzük. Ezt pedig a jellemző felhasználási területük miatt kapták, amikor a vizet nagyobb mélységből, például egy ásott kútból kell kinyerni. Szinte bárhol előfordul ez a módszer, nemcsak egy házi kút működtetésekor, de ipari területeken és a mezőgazdaságban egyaránt találni ilyet.

Így természetesen a csőkút szivattyú árak is kifejezetten változatosak, hiszen nagyon különböző teljesítmény várható el velük kapcsolatban. Lakossági használatra pár tízezer forintért is találhatunk megfelelő darabokat, ugyanakkor a skála másik végén már az igazán profi, több százezer, sőt, olykor milliós értékű modellek is jelen vannak.

Hol használhatóak ezek a szivattyúk és mikor melyiket kell választani?

Az, hogy felszíni vagy búvár szükséges, elsősorban az dönti el, hogy milyen mélyről kell a vizet kinyerni. 9 méteres mélységig a JET típusú kerti modellek is megoldást jelentenek, ezen érték felett viszont már minden esetben a csőbúvár szivattyúk tudnak teljesíteni.

Bármilyen típus kiválasztásakor, elsőként azt kell felmérni, hogy milyen igényekkel rendelkezik az ingatlan, ahol használni szeretnénk. Ilyen lehet a vízvezeték-szerelvények számán és a ház méretén túl, a víznyerő hely tulajdonságai is. Tudnunk kell, hogy milyen mélységből mennyi vízre van szükségünk.

A mélység elsősorban a szivattyú típusát befolyásolja, a vízigény pedig a teljesítményét, más szóval, hogy percenként mennyi vizet képes szállítani. Az átlagos háztartási szivattyúk esetében ez az érték percenként 10 liter szokott lenni. Természetesen az sem mindegy, hogy csak egy kerti zuhany vagy éppen házi vízmű üzemeltetéséhez lenne rá szükségünk. Amennyiben rendszeresen üzemel a berendezés és nagy igénybevételnek van kitéve, akkor érdemes a magasabb összegért kínált modelleket választani.

Persze a szükséges kiegészítőket is befolyásolja a felhasználás. Egy kerti medence vizének mozgatásához nem, viszont a kút vizének kinyeréséhez már szükséges lesz a homokszűrő használata. Egy házi vízműben érdemes hidrofor tartályt és különböző vezérlőket is építeni. A szivattyúk kínálatában válogatva, biztosan találunk megoldást arra, hogy mindig a megfelelő mennyiségű és nyomású tiszta vízhez juthassunk, ha erre lenne szükségünk. Legyen szó öntözésről, locsolásról, a medence feltöltéséről vagy bármilyen ház körül felmerülő feladatról! 



Megosztás másokkal: