VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

A hálózati vízszűrő és az egészség kapcsolata

2022. Március 4.

A hálózati vízszűrő és az egészség kapcsolata

Egyre többen fejezik ki aggodalmukat a csapvíz minőségét illetően, ezért úgy gondolják, hogy a hálózati vízszűrő megoldást jelenthet a problémára.

Számos oka lehet annak, ha valaki egy vízszűrő rendszer kiépítésén gondolkodik. Először viszont arról kell meggyőződnünk, hogy valóban szükség van-e egy ilyen szűrőberendezésre, hiszen nem biztos, hogy valós a vélt vízminőség probléma.

Miért lehet szükséges a vízszűrő betét használata?

Elsősorban azért, mert valamilyen szerves vagy szervetlen szennyeződés van jelen a vízben. Ezek lehetnek különféle baktériumok, ólom, arzén és persze klór. Más helyzetben a csapvíz kellemetlen szagától vagy fura ízétől szeretnének megszabadulni egy hálózati vízszűrő segítségével, ami valóban megoldást jelenthet az ilyen jellegű problémákra, amennyiben az alkalmazásuk a megfelelő módon történik. Erre a későbbiekben még visszatérünk, hiszen könnyen el lehet veszni a hálózati vízszűrő betét fajtáinak világában.

Mivel nem vagyunk egyformák ezért sokan egy huszárvágással megoldják ezt a problémát és egyszerűen inkább az ásványvízfogyasztás mellett döntenek. Ez esetben kicsi az esélye annak, hogy az elfogyasztott vízben bármilyen káros anyag lenne jelen. Igen ám, de ez korántsem számít környezettudatos gondolkodásnak, hiszen az ásványvizes palackok tetemes mennyiségű műanyag hulladékot jelentenek, amelyek ugyan újrahasznosíthatóak, de számos esetben ezek nem a megfelelő helyre kerülnek, továbbá az újra hasznosítási folyamat is komoly erőforrásokat emészt fel. Tehát ez még egy érv a hálózati vízszűrő használata mellett.

Ivóvíz szűrő rendszer vagy kancsós típus?

A legegyszerűbb megoldást e tekintetben a kancsós vízszűrők jelentik, amennyiben csak a klóros mellékízt és szagot szeretnénk eltávolítani a csapvízből. Ha arzénnel vagy ólommal állunk szemben, akkor egy szűrőbetéteket tartalmazó, mosogatókagyló alá szerelhető szűrőberendezésre lesz szükségünk, ami önálló csappal rendelkezik. Ez azért is előnyös, mert így továbbra is használhatjuk a hagyományos csapvizet takarításhoz, mosogatáshoz. De inni, illetve a főzéshez használt tisztított víz a víztisztító rendszer csapján keresztül érhető el, persze a beépítést követően.

A vízszűrő rendszer megfelelő használatáról néhány szóban

Azzal mindenkinek érdemes tisztában lennie, hogyha nem megfelelően használja a vízszűrő rendszert, akkor többet árthat az egészségének, mint amennyit használ. Ez pedig nem a hálózati vízszűrő minőségéből fakad, hanem az információhiányból ezekkel kapcsolatban. Itt jön képbe a karbantartás kérdése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kristálytiszta víz kerüljön a poharunkba. A karbantartás pedig nagyjából kimerül a szűrőbetétek rendszeres cseréjében és tisztításában, ami általában hathavonta esedékes. Minden esetben olvassuk el a gyártó által mellékelt használati utasítást és ez alapján cseréljük a vízszűrő betéteket!

A további fontos tudnivalók közé tartozik a szűrőbetét típusok ismerete. Nem kell kívülről fújni, hogy melyik pontosan mire jó. Elég, ha azzal tisztában vagyunk, hogy az általunk megszűrni kívánt csapvízhez melyiket és miért kell használjuk.

Milyen ivóvíz szűrő betétek léteznek?

Érdemes a mosható műanyaghálós betéteket górcső alá venni. Talán első olvasatra ellentmondásokba ütközhetünk azzal kapcsolatban, hogy miért éri meg egy ilyet beszerelni a hálózati vízszűrő rendszerbe, holott számos előnnyel rendelkezik. Ezek közül is kiemelkedik a hosszú használati idő. A minőségi változatokat elég csupán 2-3 évente cserélni. Ezek elsősorban a lebegő, szilárd szennyeződések megkötésére szolgálnak, amelyek lehetnek rozsdadabarok, egészen apró kavicsok vagy homokszemek. A működése tehát a mechanikai szűrésen alapszik és a tisztítása rendkívül gyorsan, egyszerűen elvégezhető. Csak a csap alá kell tartanunk és a vízsugár egy pillanat alatt elvégzi a tisztítást. Ezt követően ismét használható a hálózati vízszűrő rendszerben.

A másik kategóriába a fonaltekercses, eldobandó változatok tartoznak. A felépítését tekintve ez egy merev műanyag vázra tekert polipropilén fonal. Ez is a lebegő szennyeződések kiszűrésére szolgál és a költséghatékony megoldások közé tartozik. További előnye, hogy nem kell a tisztításával vesződni.

Hasonlóan az előző kategóriához, a fúvott polipropilén szűrőbetétek is megtalálhatóak a kínálatban, amelyek szintén eldobhatóak, amikor megteltek szennyeződéssel. A különbség az előző kategóriához képest a fúvott gyártási technológia. Ez is a rendkívül apró lebegő szennyeződések kiszűrésére szolgál. Érdemes egyszerre többet beszerezni, hogy mindig legyen egy kéznél, amikor eljön a csere ideje.

Nemcsak műanyagból, hanem fémhálóból is készülhet tisztítható hálózati vízszűrő betét. A rozsdamentes kivitel rendkívül hosszú élettartamot tesz lehetővé. Nagyon jó az ellenállóságuk a dugulásokkal szemben. Ha mégis eltömődnének, akkor a tisztítása nem vesz többet igénybe néhány percnél. Ezeket a termékeket sok helyen „örökéletű" szűrőbetétként is szokták emlegetni, tehát kimondottan gazdaságos befektetésnek számítanak. Remek szolgálatot tesznek üledékes víz esetén.

Terítéken a speciális hálózati vízszűrők

Láthattuk, hogy milyen sokféle változat közül válogathatunk, ha a szilárd, lebegő szennyeződések megkötése a cél. De mi a helyzet a kémiai anyagokkal, a vízkővel, a vassal és a baktériumokkal? Ez esetben sem kell bonyolult laboratóriumi körülményeket teremtenünk az otthonunkban, hiszen az aktív szén megköti a baktériumokat és a klórt is.

Nagyon sok háztartásban gondoz okoz a kemény víz, ami szintén kiküszöbölhető a vízlágyító Anionos gyantát tartalmazó vízszűrőbetéttel. Bizonyára sokan érezték már a vas kellemetlen ízét a vízben. Ez ellen a kémiai vastalanító számít hatékonynak, ami ezen kívül a mangán jelenlétét is megszünteti a vízben. Amint ismét érezni kezdjük a fémes ízt, az azért van, mert esedékessé vált a vastalanító betét cseréje.

Megéri a vízszűrő ár?

Az víz egyet jelent az élettel, amennyiben, minőségi kristálytiszta vízről beszélünk. A felsorolt szennyező anyagok hosszútávon, némelyik már rövidtávon is károsíthatja az egészségünket, ami a legfontosabb kincsünk. Nem kérdés tehát, hogy amennyiben fennáll a szennyezettség veszélye, mindenképp ajánlott a megfelelő hálózati vízszűrő használata, aminek a karbantartásáról (tisztítás vagy szűrőbetét csere) nem szabad megfeledkeznünk.Megosztás másokkal: