VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Hidrofor tartály – mire jó, miből készül és mennyit lehet vele spórolni?

2021. November 4.

Hidrofor tartály – mire jó, miből készül és mennyit lehet vele spórolni?

A hidrofor tartály a házi vízművek egyik fontos egysége. Nem mindegy azonban, hogy melyik típusát választjuk a szóban forgó berendezésnek.

Dióhéjban a házi vízmű alkalmazási területéről és alkotóelemeiről

A házi vízmű alkalmazása roppant energiatakarékos. Kedvelt berendezése ez a szezonálisan használt víkendházaknak, tanyáknak, és az átlagos háztartásoknak is. Olyan félreeső helyeken, ahol a vízhálózat kiépítése nincs megoldva, a házi vízmű aranyat ér. A magánszemélyek körében elsősorban a kert locsolására, a háziállatok itatására és a WC öblítésére alkalmas víz szállítását szavatolja. Három fő komponensből áll: szivattyúból, nyomáskapcsolóból és szivattyú tartályból – azaz hidrofor tartályból.

Milyen célt szolgál a hidrofor tartály?

A hidrofor szivattyú tartály, amint azt a neve is remekül sejteti, a házi vízmű által kiszivattyúzott víz tárolását hivatott szolgálni. Ipari és magánjellegű felhasználásra is tökéletesen alkalmas. A segítségével a házi vízellátó rendszernek nem kell folyamatosan bekapcsolva lennie ahhoz, hogy a háztartás vagy mezőgazdasági létesítmény vízhez juthasson. A tartály tehát elsősorban átmeneti víztárolóként funkcionál, ám ebben még nem merül ki teljesen a szerepe.

Megvédi a szivattyút

A rendszer üzemelése közben a szivattyú nyomóoldalán jelentős nyomásütés keletkezik. A hidrofor tartály a nyomásütés csökkentésében is nagy szerepet játszik, ezáltal védi a rendszert, és egyúttal meghosszabbítja a berendezés élettartamát is.

Hogyan működik a hidrofor tartály?

A tartály működési elve egyáltalán nem bonyolult. Ha a szivattyú bekapcsol, a tartály gumizsákja (amennyiben gumimembránnal felszerelt az egység) megtelik vízzel. A tartályban lévő levegő a gumizsákba bekerülő víz térfogatának növekedése miatt összenyomódik. A használni kívánt vízmennyiség a házi vízellátó rendszer vízvételi részén megnyitott csapon keresztül folyik ki. A hidrofor tartályban lévő összenyomott levegő az, ami a víznyomás biztosításáért felel. A szivattyú akkor kapcsol be újra, ha a rendszer nyomáskapcsolója jelentős nyomáskülönbséget érzékel.  A nyomásérték gyári beállítás, de a digitális nyomáskapcsolók esetén a készülék tulajdonosa adhatja meg a kívánt értékeket.  

Célkeresztben az anyagminőség

A hidrofor tartály abban az esetben váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha rendkívül strapabíró. Annak kell lennie, hiszen máskülönben nem lenne képes maradéktalanul ellátni a szerepkörét nemcsak hosszú évek viszonylatában, de már rövidtávon sem. A minőségi tartály egyik ismérve, hogy speciális technikával előállított acéllemezekből áll. A szakemberek a hidrofor tartály lemezeit hegesztéssel illesztik egymáshoz, majd a végeredményt speciális védőréteggel borítják, amely megvédi a tartályt a rozsdásodástól.

Mekkora hidrofor tartály kell egy átlagos családi házhoz?

Azoknál, akik elsőízben készülnek beszereltetni házi vízellátó rendszert, gyakori kérdés, miszerint a maximálisan kielégítő eredmény érdekében mekkora tartályt kell, hogy válasszanak. Nos, ha nagyon egyszerűen szeretnénk megközelíteni a kérdést, akár azt is mondhatnánk, hogy a szivattyú üzemelése vonatkozásában annál előnyösebb, minél nagyobb űrtartalmú a hozzá csatlakoztatott hidrofor. A szóban forgó egység kiválasztásánál nagy szerepet játszik a kiszolgálni kívánt háztartás, mezőgazdasági létesítmény, nyaraló stb. vízigénye. Vegyünk egy átlagos példát: egy 4 tagú család esetében, ahol a házi vízmű szivattyúja percenként 60 liter vízmennyiség szállítására képes, a hidrofor tartály űrtartalma minimálisan 60-80 literes kell, hogy legyen a kielégítő teljesítmény érdekében – ennél persze nagyobb is lehet a tartály űrtartalma.  

Minőségi, megbízható hidrofor tartályok színes felhozatala

Álló és fekvő hidrofor tartályaink széles választékával garantáljuk, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek leginkább megfelelő modellt. A tartályok hagyományos, gumimembrán nélküli-, illetve gumimembrános változatban is képviseltetik magukat az összeállításunkban. Az anyaghasználat terén is széles spektrumot járunk be, így az érdeklődők nemcsak a vaslemezes, de a rozsdamentes acélból készített tartályok közül is válogathatnak.

Vaslemezes álló- és fekvő hidrofor tartályok

A 80 és 120 literes űrtartalommal rendelkező fekvő-, illetve a 80, 120 és 150 L űrtartalmú álló tartályok strapabíró acéllemezből készülnek. Az ipari és háztartási használatra is tökéletesen alkalmas egységeken mind a nyomásórának, mind a nyomáskapcsolónak is ki van alakítva a megfelelő csatlakozási pont. A tartályok alján ürítő csatlakozás került kiépítésre.

Hidrofor tartály gumimembránnal

A szintén álló- és fekvő kivitelezésben is beszerezhető Varem hidrofor tartályok változatos űrtartalommal operálnak. Mivel gumimembránnal is rendelkeznek, azokban a víz és a levegő nem „találkozik”, így a hagyományos tartályokkal szemben nagyobb mennyiségű víz nyerhető ki ezekből.

Igazi nagyágyú: gumimembrános álló és fekvő hidrofor tartályok rozsdamentes acélból

Az egyéves garanciával rendelkező, roppant strapabíró rozsdamentes acélból készített egységekkel a házi vízellátó hosszútávú működése előre borítékolható. A berendezések egyaránt alkalmasak háztartási és ipari felhasználásra is. Gyártójuk a kiváló renoméval rendelkező Varem. A gumimembránjuknak köszönhetően a tárolt víz nem érintkezik közvetlenül a tartállyal. Ezen egységek ára magasabb, mint az egyszerű, gumimembrán nélküli tartályoknak, ám a pénzünkért cserében valóban a legmagasabb színvonalú minőséget kapjuk.

A hidrofor tartály beszerelése

Nos, a tapasztalat azt mutatja, a hidrofor tartály sikeres beszerelése abban az esetben borítékolható előre, ha a munkát szakember végzi. Ha tehát aktuális a téma, ajánlott professzionális segítséget kérni. Figyelem! A kiváló anyagminőség önmagában még nem garancia a tartály hosszú élettartamára, optimális működésére! Annak érdekében, hogy ezeket biztosítsuk, elengedhetetlenül fontos az eszköz éves karbantartására is fokozott figyelmet szentelni. A rendszeres használattól a tartályban ásványi anyagok, iszap rakódik le, amelyet minden évben legalább egyszer ki kell takarítanunk.

Minden egy helyen

A széles spektrumon mozgó termékpalettánkon természetesen nemcsak a hidrofor tartályok változatos kínálata található meg, de minden olyan egység, ami a házi vízmű rendszer üzemeltetéséhez szükséges (nyomáskapcsoló, szivattyú stb.), s ahogy azt már a kedves vásárlóink megszokhatták, kompromisszumoktól mentes minőségben, kitűnő ár-érték arányban.Megosztás másokkal: