VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Házi szennyvíz átemelő kiépítése szakemberrel

2021. Október 14.

Házi szennyvíz átemelő kiépítése szakemberrel

A szennyvíz átemelő szivattyú az átemelő rendszerek legfontosabb része.

Minden lefolyórendszerben központi szerepet tölt be, ahol nincs lehetőség a gravitáció "irányította” rendszerek kiépítésére. Gondolunk itt például arra, hogy magasabb helyre kell felvezetni a szennyvizet, ahova nem folyik át magától. A szivattyú bármilyen meghibásodása, elzáródása komoly problémákat, hibákat idézhet elő, így fontos a rendszeres karbantartása, ellenőrzése a hibák kivédése, megelőzése céljából.  

Ahhoz, hogy megértsük a működését, illetve a karbantartásának fontosságát, először is tisztáznunk kell, hogy mi is az a szennyvízátemelő és hogy épül fel.  

Mi a szennyvízátemelő? 

Mint, ahogy a nevében is benne van, a szennyvízátemelő a szennyvíz átemelésében segít. Azaz egy alacsonyabb területről egy magasabbra való szállítására ad hatékony megoldást. Mikor van erre szükség? Nos, számos esetben, például, amikor egy hegyháton kell "átvinni” a szennyvizet, hogy el tudjon folyni az alacsonyabb szinten lévő szennyvízkezelő üzemhez. Az átemelő rendszerek legfontosabb részei a szivattyúállomás, a kút, az emelőszivattyúk, a szelepek, a kábelkamra és az irányítótábla. A szivattyú alapvetően kétféle lehet. Az egyik a darálós szivattyú a másik pedig a darabos anyagok szállítására, átemelésére alkalmazható szivattyú. A kút a beérkező, kezelendő szennyvíz kezelését hivatott szolgálni. Elsődleges feladata, hogy biztosítsa az átemelőállomás problémamentes működését. A szelepek, a kábelkamra és az irányítótábla is fontos feladatokat látnak el.  

Szennyvíz átemelő szivattyú bekötése 

A szivattyú bekötése egyszerűnek tűnik, ám jobb, ha inkább biztosra megyünk és szakember segítségét kérjük. Többféle szivattyú létezik és a bekötés típusonként változik, emellett pedig az üzemeltetés körülményei, valamint a berendezés sajátosságai is figyelmet érdemelnek. Minden esetben az elsődleges szempont az, hogy a beüzemelés biztonságosan történjen meg az előírásoknak megfelelően. Fontos, hogy az alapelvek betartása is szem előtt legyen. Egy megbízható szakember mindig türelmesen és precízen dolgozik és odafigyel azokra a részletekre, apróságokra is, amik felett más, kevésbé minőségi munkát végző hivatásbeliek elsiklanának. Ha felmerül, hogy saját kezűleg végezze el a bekötést, mielőtt bármit is tenne, jusson eszébe, hogy több kárt tehet, mint gondolná! Ne kísérletezzen, menjen biztosra és higgye el, rendszeres karbantartás esetén a szivattyú nem csak most, hanem évek múlva is kiválóan fog üzemelni.  

A darálós szivattyú jellemzői 

Ezeket a szivattyúkat másnéven végószerkezetes szennyvízszivattyúnak is hívjuk. A benne található vágószerkezet feladata, hogy a szennyvízben található szilárd szennyeződéseket felaprítsa, megfelelő módon szétdarabolja. Az aprítás akkor kész, amikor a szétvágott darabok a szennyvízzel együtt szivattyúzhatóvá válnak. Erre akkor van szükség, ha a szennyvízvezetéknek túl szűk a keresztmetszete vagy a szennyeződések olyan állagúak, méretűek, hogy az aprítás az egyetlen módja annak, hogy át lehessen emelni azokat. Ez utóbbi például akkor fordul elő, amikor bizonyos létesítményekben az emberek a kéztörlő papírt is bedobják a WC csészébe. A papír ugyanis a víz hatására megduzzad, ragacsossá válik és összetapad, ennek hatására pedig a vezeték eldugul.  

A megfelelő szivattyú kiválasztása 

A minden szempontból megfelelő szennyvíz átemelő szivattyú kiválasztása egy fontos feladat.

Ezen áll vagy bukik a rendszer problémamentes működése. Az első és legfontosabb tanács, hogy minden esetben jó minőségű szivattyúk közül válasszon! Első ránézésre talán vonzó alternatívának tűnik beszerezni egy olcsóbb változatot, de legyen előrelátó! Ugye, Ön sem akar bosszankodni amiatt, hogy eldugul a vezeték és rendszeresen gondok vannak a WC lehúzásával? Bármilyen szivattyút is választ, nagyon fontos, hogy a megfelelő motor védelemről is gondoskodjon. Érdemes úgy nevezett vész szint jelző rendszer beépítését is kérnie, hiszen ez által is rengeteg kellemetlenségtől kíméli meg magát. Amennyiben hosszabb gerinc vezetékhez szeretne szivattyút telepíteni, akkor a szennyvíz visszacsapó szelep is jó szolgálatot tesz. 

A szennyvíz átemelő szivattyú karbantartása 

A szivattyú nem igényel különösebb odafigyelést, félévente azonban érdemes elvégezni az általános karbantartást. Ha nem spóroljuk meg az erre fordított időt, energiát, pénzt, akkor a saját életünket könnyítjük meg.

Nem érdemes megvárni, amíg egy nagyobb hiba vagy dugulás kialakul, ez esetben ugyanis sokkal többe kerül a javítás, tisztítás és duguláselhárítás.

Ráadásul dugulás kialakulása esetén sok esetben ki kell cserélni az alkatrészeket is, amit szintén megspórolhatunk magunknak, ha előre látóan gondoskodunk a rendszeres karbantartásról. Amennyiben mégis szükség van a duguláselhárítás elvégzésére, akkor azt a szakember három lépésben végzi el. Először kitakarítja az átemelő aknát, második lépésben kitisztítja a szennyvízszivattyút, majd tüzetesen átvizsgálja, hogy kiderítse pontosan mi okozta a problémát. Végül zsírtalanítja a gumikábelt és az úszókapcsolót.

Mikor van szükség házi szennyvízátemelőre? 

Amennyiben a házunk alacsonyabb területen fekszik, mint a közmű csatorna, akkor szükség van szennyvízemelő kiépítésére. Anélkül ugyanis nem tudjuk eljuttatni a szennyvizet a megfelelő helyre.

A házi emelőrendszer telepítése nem bonyolult feladat, ha azt a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakember csinálja.

Ha laikus a témában, akkor kár is fáradnia, nem fogja tudni abban a minőségben megcsinálni, telepíteni a rendszert, ami a problémamentes működéshez kell. Sokakban az az első gondolat, hogy majd saját kezűleg megcsinálják az átemelőt, ez a vállalkozás azonban az esetek nagy részében nem valósul meg. Legalábbis nem az elképzelések szerint. Rengeteg időt és energiát spórol meg azzal, ha már első körben szakember segítségét kéri. Ha még ezek után is vonzónak érzi, hogy saját maga végezze el ezt a feladatot, gondoljon arra mennyi kellemetlenséget okozna, ha a fürdőszobája úszna a szennyvízben! Arról nem is beszélve, hogy ha valamilyen meghibásodás lép fel, akkor a kiépítést végző szakember a helyszínre jön és rövid idő alatt kijavítja a hibát. Ellenben, ha Ön csinálja, akkor nincs kire számítson, ha baj van. Megosztás másokkal: