VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Mikor szükséges a búvárszivattyú alkalmazása?

2021. Június 20.

Mikor szükséges a búvárszivattyú alkalmazása?

Mert nem mindenkinek egyértelmű, hogy mi a különbség a búvárszivattyú, csőbúvárszivattyú vagy az önfelszívós változatok között. Ha rosszul választ, az meglátszik a hatékonyságon, ráadásul előbb-utóbb a szivattyú meghibásodásához fog vezetni. Ezért nem mindegy, hogy mikor melyik kerül alkalmazásra és az sem elhanyagolható tényező, hogy mire szeretné használni az adott modellt.

Fúrt kutak esetén használható búvárszivattyú?

Általános esetekben ezek a víznyerő helyek önfelszívó szivattyúval üzemeltethetőek a legjobban, viszont ez főként az alföldi sekély kutak esetében igaz. Az üzemi vízszint felszínétől mért távolság jó irányadónak számít, aminek során fontos figyelembe venni az átmérőt is. Egy 3” vagy ennél nagyobb átmérővel rendelkező fúrt kúthoz, minden további nélkül használhat önfelszívó szivattyút, hogyha a vizet nem kell messzebbre szállítani 7-8 méternél.

Hogyha az üzemi vízszint mélyebben található és a kút átmérője is nagyobb, mint 3”, akkor értelemszerűen már célszerű búvárszivattyút alkalmazni.

Ásott kutak búvárszivattyúval

Szintén az üzemi vízszint figyelembevételével határozható meg, hogy milyen teljesítményű merülőmotoros búvárszivattyúra vagy csőkút szivattyúra lesz szükség. Ilyenkor is a 7-8 m alatti vízszint számít határértéknek. Amennyiben nagy vízmennyiség kinyerése a cél, inkább hanyagoljuk az önfelszívó változat használatát, mert a megfelelő teljesítmény ezzel csak nagyon körülményes kialakítással érhető el.

Miért alkalmazható nagyobb mélység esetén?

A felszíni szivattyúk, a kialakításukból kifolyólag kiszívják a kút mélyéből a vizet és továbbítják azt a házba vagy az öntözőrendszerbe. A búvárszivattyú motorja viszont a kútban, a vízszint alatt helyezkedik el, ezért ez a merülőmotoros változat úgymond fel tolja, pumpálja a vizet a felszínre. Ez a kialakítás teszi lehetővé az alkalmazhatóságát 8 méternél nagyobb mélység esetén, ugyanis a hidraulika felül található, míg a motor az alsó részében helyezkedik el. A két szivattyúkategória, nevezetesen a búvár és a membrános nem összekeverendő, mivel más csoportba tartoznak.

Búvárszivattyú többféle célra

A sokoldalúságát bizonyítja, hogy a tiszta víz átszivattyúzásán kívül, használható medencék, tartályok, pincék szivattyúzására. Az ilyen felhasználás során köpenycsőre van szükség.

Ezen kívül karbantarthatja vele a kertjét, mert ideális locsoláshoz, öntözéshez, de házi vízellátáshoz szintén előnyös, a körülményektől függően, ugyanakkor az árasztásos öntözéshez ugyancsak bevethető eszköznek számít.

Többféle változat is létezik?

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy csak egyféle búvárszivattyú létezik, viszont ezt a megnevezést használják minden merülőmotoros típus esetében. A szennyvíz szivattyúzásához is merülő típusokat alkalmaznak.

Mire figyeljünk az áron kívül?

Persze a drágább árkategóriában helyet kapó modellek értelemszerűen minőséginek számítanak, de fontos például szem előtt tartani a szivattyú várható terhelését a nyomó oldalon.

A kút vízhozama is mérvadó lehet, hiszen, ha ez túl alacsony, akkor nem lesz elegendő a szivattyú megfelelő működéséhez.Megosztás másokkal: