VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A hidrofor tartály és szivattyú rendszerek a hajózási alkalmazásokhoz is hatékonyan használhatók!

Nyitólap   »   Blog   »   A hidrofor tartály és szivattyú rendszerek a hajózási alkalmazásokhoz is hatékonyan használhatók!
2020. Május 25.

A hidrofor tartály és szivattyú rendszerek a hajózási alkalmazásokhoz is hatékonyan használhatók!

Minden hajón alapvető fontosságú a folyamatos vízellátás és gyakran bele sem gondolunk, hogy egy hidrofor rendszer tökéletes megoldást nyújt a mindennapi vízellátásra a tengeren, de akár a Balatonon is, ha kisebb hajóról van szó. 

A fedélzeten lévő megoldások között számtalan esetben megtalálható egy hidrofor rendszer, amely egy nyomás alatt álló hidrofor tartály segítségével látja el a kisebb, de akár nagyobb hajó legénységét és utasait is a megfelelő mennyiségű ivóvízzel, a fürdéshez szüksége vízzel vagy akár a tűzoltáshoz szükséges vízzel is a nagyobb hajók esetében. 

A folyamatos vízellátás biztosítása érdekében az ezekben a hidrofor rendszerekben alkalmazott szivattyú technológiának sokféle műszaki jellemzőre van szükségük, attól függően, hogy teherszállító hajóról, hadihajóról vagy utasszállító hajóról van szó.

Mi a hidrofor rendszerek feladat egy hajón?

A szivattyú feladata a víz elvezetése egy mélyebben fekvő tartályból, úgy hogy az viszonylag magas nyomással és alacsony áramlással a hidrofor rendszerbe szállítsa a vizet, amely aztán a vízcsapokon keresztül felhasználásra kerül. 

A hidrofor tartály feladata az, hogy folyamatos vízellátásban részesüljön a rendszer, tehát folyamatos nyomás alatt tartsa azt, hogyha bármikor megnyitnak egy vízcsapot a rendszerben, akkor abból a megfelelő nyomással folyjon a víz. 

Mondanunk sem kell, hogy mennyire fontos szerepet játszik egy hidrofor rendszer egy hajó és annak utasai életében, ezért kiemelkedően jól kell teljesítenie főleg, ha egy hosszabb hajóútról van szó, legyen az akár teher vagy személyszállító hajó.

Az édesvíz iránti igény és a minimális édesvíz-fogyasztás a nagyobb hajók különálló területein eltérőek lehetnek. Ha a rendszer centrifugális szivattyút használ közvetlenül az édesvízvezetékhez, akkor a szivattyú gyakran bekapcsol és leáll, főként a magas vízfogyasztás miatt, amely gyorsan csökkenti a rendszer nyomását. Ilyenkor a hidrofor tartály az, ami kellő kényelmet nyújthat a folyamatos vízellátás érdekében.

A nyomás alatt álló tartály kitűnően működik, amely sűrített levegő segítségével egy adott tartományban tartja az egész rendszer nyomását.

A hidrofor rendszerek működési alapelve

Mivel a vizet nem lehet hatékonyan sűríteni, csak a szivattyúk használata nagyon megnehezítik az optimális nyomás fenntartását, ugyanis ezek folyamatosan be és kikapcsolnának, ami idő előtt tönkre teheti a berendezéseket. Az olyan rendszerek, mint a fő tűzvezeték és az édesvízi vagy ivóvíz rendszerek is hidrofort használnak a hajókon, hogy elkerüljék ezt. Ebben az esetben a hidrofor tartályok egy része vízzel, a többi része levegővel van kitöltve, hogy a levegő kellő nyomást biztosítson, mivel az könnyebben sűríthető. 

A nagy nyomású levegő kiüríti a vizet a tartályból, amikor is a víz elfolyik és így a nyomás lassan csökken, amíg a szivattyú újra be nem kapcsol, hogy pótolja a vizet egy külső tartályból.

A hidrofor tartály és maga az egész rendszer használata lehetővé teszi, hogy az állandó nyomást megtartsa a rendszerben anélkül, hogy a szivattyúk gyakorta beindulnának és leállnának.



Megosztás másokkal: